Hem idrar söktürüyor hem akciğerleri bir çırpıda temizliyor! Öyle faydaları var ki…

 Yeşil yaprakları ve keskin lezzetiyle sofraların vazgeçilmezi olan tere, sağlığımıza dost bitkilerden biri. Doğanın sunduğu bu küçük ama etkileri büyük bitki, tansiyondan diyabete ve kansere kadar birçok sağlık sorununa karşı savaşan bir süper kahraman. İşte terenin sayısız faydaları!

Yaprakları ve sapı yenilebilen tere, turpgiller familyasından hızlı büyüyebilen bir yeşillik. Ana vatanı Mısır ve Güneydoğu Asya olsa da günümüzde Avrupa, Kuzey Amerika ve Hindistan'da sıklıkla tüketilir. Salatalarda ve sandviçlerde sıklıkla kullanılan terenin faydaları ise çok bilinmez. Gelin, sizi tere tüketmeye teşvik edecek şaşırtıcı faydalarına birlikte bakalım.

TERENİN FAYDALARI

Sinir hücrelerine iyi gelir

Tere; stres, uykusuzluk ve yorgunluk gibi sinir hücrelerini geren durumlarda sinirleri yatıştırır ve sinir siteminin yıpranmasını engeller. Beynin konsantrasyon gücünü artırır.

İdrar söktürücü olarak bilinir

Tere çok güçlü bir idrar söktürücü olarak bilinir. İdrar yolu ve böbrekleri temizleyen tere, idrar yolu enfeksiyonuyla mücadelede sıklıkla kullanılır.

Saç tellerini güçlendirir

Tere saç köklerine ve saç tellerine oldukça iyi gelen bir bitki. Tereyi suda kaynattıktan sonra banyoda son durulama suyunda kullanırsanız belli bir zaman sonra saç dökülmesini engeller. Saç köklerini güçlendirerek saçın daha canlı ve parlak çıkmasını sağlar.

Tere kürü akciğerleri temizler

Özellikle sigara kaynaklı akciğer rahatsızlıklarında tere küründen faydalanabilirsiniz. 5 bardak sıcak suya atacağınız 10 adet tereyi 3 dakika demlenmeye bırakın. Demledikten sonra suyunu süzerek içtiğiniz tere suyu akciğerleri temizler. Vücutta sağlıklı hücre oluşumunu destekleyerek kansere karşı koruyucu kalkan görevi görür.

Bağışıklık sistemini destekler

Tere, içerdiği yüksek miktarda C vitamin sayesinde bağışıklığı destekler. Oksidatif stresle baş etmede etken rol oynayan C vitamini, strese karşı antioksidan görevi görerek vücutta oluşabilecek iltihaplanmanın önüne geçer.

Cilt sağlığına olumlu etki eder

Tere özellikle cildin üst katmanına iyi gelir. Ezilerek cilt yüzeyine sürülen tere, ciltteki kızarıklıkları gidermeye yardımcı olur. Cilt üzerinde oluşan yaraların iyileşmesini hızlandırır. Balla karıştırılarak cilde sürülen tere tohumu, ciltteki tahrişi de azaltır.

Anne sütünü artırır

Tere kadınlarda anne sütünü artırıcı prolaktini uyarma görevi görür. Anne sütü oluşumu için gerekli vitamin ve minerallerin üretilmesini sağlar.

Sonraki Haber