Hendek sanıklarına bilinçli taksirden ceza istemi

Havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin davada Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Mütalaada ‘sanıkların bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma suçundan cezalandırılmalarına karar verilmesi’ istendi

Sakarya'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020'de saat 11.15'te meydana gelen ve olay yerine 50 kilometre mesafedeki birçok noktadan duyulan patlamalarda 7 kişi hayatını kaybetmiş, 127 kişi yaralanmıştı. Patlamaya ilişkin 7 sanığın yargılanmasına dün devam edildi. Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesince, Ferizli ilçesindeki cezaevi kampüsünde görülen duruşmada tutuksuz sanıklar fabrika sahiplerinden Ali Rıza Ergenç Coşkun, Erşan Öztürk, Asiye Angın, Aslı Bozkurt. ve taraf avukatları hazır bulundu. Fabrika sahiplerinden Yaşar Coşkun. ile Hasan Ali Velioğlu ise duruşmaya tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle katıldı. Tutuksuz müşteki sanık Ahmet Ç. ise duruşmaya katılmadı.

MİT: SABOTAJ İHBARI YOK

Sanık Yaşar Coşkun müdafii Av. Asena Aslan Burak bilirkişi raporuna itirazlarını belirterek, sabotaj iddialarını yineledi. Ancak Sakarya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme heyeti, önceki duruşmalarda sanıklar ile avukatlarının patlamanın sabotajtan kaynaklandığını iddia etmesi üzerine, Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) yazı yazarak bilgi istemişti. MİT'ten mahkemeye verilen cevapta, patlamayla ilgili kendilerine ulaşan sabotaj ihbarı olmadığı belirtildi.

Sanık Coşkun’un diğer müdafii Av. Abdurrahim Burak da bilirkişi raporuna itirazlarını tekrarla, yeni bir rapor alınmasını talep etti. Savcılık mütalaasında "Sanık müdafilerinin yeni rapor alınması taleplerini Mahkemenin takdirine bırakıyoruz." denildi. Duruşmada sanık müdafiilerinin keşif ve yeniden rapor alınması yönündeki taleplerinin dosyada değişen delil durumu bulunmadığı gerekçesiyle reddine karar verilerek duruşmaya devam edildi.

‘ARAŞTIRILACAK BAŞKA BİR HUSUS YOK’

Savcı araştırılmasını istediği başka bir husus bulunmadığını belirterek mütalaasını sundu. Savcılık esas hakkındaki mütalaasında; "Sanıklar Ali Rıza Ergenç Coşkun ve Yaşar Coşkun'un olayın meydana gelmesinde ihmal ve kusurlarının bulunduğu, sanık Hasan Ali Velioğlu'nun resmi olarak fabrika müdürü olmasa da fabrikada fiilen bu sıfatla görev yaptığı..." belirtildi. Mütalaada "…sanık Erşan Öztürk'ün fabrikada yetki ve söz sahibi olduğu, sanık Asiye Angın ve katılan sanık Ahmet Çağırıcı'nın işveren vekili sıfatı bulunduğu olayın meydana gelmesinde ihmal ve kusurlarının bulunduğu, sanık Aslı Bozkurt'un ihmal ve kusurunun bulunduğu.." ifadelerine yer verildi. Savcı, "..Tüm sanıklar hakkında TCK m. 85/2, 22/2, 53/6, 63. maddeleri gereğince bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma suçundan cezalandırılmalarına, Hasan Ali Velioğlu ve Yaşar Coşkun'un tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi"ni talep etti.

Müşteki vekilleri, olası kastla yargılanmaları gerektiğini ifade ederek, savcılık makamının esas hakkındaki mütalaasına karşı detaylı yazılı beyanda bulunacaklarını belirtirken sanık Yaşar Coşkun müdafiileri, müvekkillerinin tahliyesine karar verilmesini talep etti. Coşkun’un müdafii Av. Abdullah Tekneci'nin müşteki vekillerine yönelik el hareketleri yapması üzerine duruşma salonunda gerginlik yaşandı.

Mahkeme tutuklu sanıklar Yaşar Coşkun ve Hasan Ali Velioğlu'nun tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 31 Ocak 2022’ye erteledi.

‘ADALET YERİNİ BULANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’

Patlamada hayatını kaybeden işçilerden Halis Yılmaz'ın kardeşi Mervenur Yılmaz, duruşma öncesinde gazetecilere, yakınlarının haklarını aradıkları için patron, sermaye düşmanı, provokatör ilan edildiklerini belirterek, bu işin peşini bırakmayacaklarını söyledi. Patlamada kardeşi Sebahattin Tepeçınar'ı kaybeden Hatun Göktepe de işçi hakkını alana kadar, adalet yerini bulana kadar mücadele edeceklerini belirtti.

İHMALLER ZİNCİRİ

Aralarında A sınıfı iş güvenliği uzmanı, kimya mühendisi, inşaat mühendisi ve bilgisayar mühendisinin bulunduğu 7 kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda, fabrika yetkililerinin elektrik tesisatı, depolama alanlarının güvenliği, fabrika yetkililerinin risk değerlendirmesi, işçi sağlığı ve güvenliği gibi birçok alanında kusurlarının olduğu belirlenmiş ve hazırlanan rapor mahkeme heyetine sunulmuştu. Ayrıca bilirkişi raporunda fabrikada gerçekleşen 4 ayrı patlamadan biri olan misket deposundaki patlamanın 13 bin 396 kilogram TNT’ye (5700 kilo gök bombası) eş değer miktarda patlama olduğu belirtilmişti.

Sonraki Haber