HEP-SEN dayanışmaya çağırdı: Şiddete karşı saç kesme protestosu
Silivri Devlet Hastanesi'nde çocuğunun gözü önünde darbedilerek saçları kopan hemşireye destek meslektaşlarından geldi.
Görevleri başındaki sağlık emekçileri, saçlarını kesip sosyal medyada paylaşarak sağlıkta şiddeti protesto etti. Hemşireler ve Tüm Sağlık Profesyonelleri Sendikası (HEP-SEN) Genel Başkanı Yunus Şimşek, bunun yalnızca sağlıkta şiddet olmadığını kadına şiddet olarak da değerlendirdiklerini vurguladı. Şimşek, kadın hakları savunucularına da destek çağrısında bulundu.
Haberi alır almaz, şiddete uğrayan hemşire ile iletişime geçtiklerini belirten HEP-SEN Genel Başkanı Şimşek, olayın ardından beyaz kod verildiğini; idari soruşturma açıldığını bildirdi. Şimşek, şunları kaydetti:
HALK SAĞLIĞINA TEHDİT
"Biz sendika olarak, sağlıkta şiddetin bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade ediyoruz her zaman ve burada böyle bir olayın kamusal bir alanda gerçekleşmesi çok hazin. Sendikalarımızda örgütlü kadın yöneticilerimiz, nöbetleri başında temsili olarak saçlarını keserek tepkilerini dile getirdi. Türkiye geneline de yansıdı bu. Arkadaşlarımız saçlarını kesip paylaşarak şiddete 'dur' dememiz gerektiğini çarpıcı bir şekilde dile getirdi. Gerekli tedbirlerin tüm sorumlular tarafından alınması gerektiğini, vatandaşların da sorumluluğunun olduğunu hatırlatmak istediler. Cuma günü de bu kurumun önünde bir açıklama yapacağız.
ŞİDDET SÖZDEN EYLEME GEÇTİ
"Burada sadece sağlık emekçilerine değil kadına da şiddet var. Kadına şiddete karşı olan tüm kurumların, tüm vatandaşların bu konuya sahip çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Bizim kadın arkadaşlarımız sürekli sözlü şiddete uğrarken bu artık fiziksel şiddete de dayandı. Saçtan tutup çekmek nedir? Biz, kadın haklarını savunan tüm derneklere, tüm kurumlara dayanışma çağrısında bulunuyoruz."
‘8 BİNE YAKIN HEKİM GERİ DÖNDÜ’
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Geçen yıl hayata geçirilen Beyaz Reform çalışmalarının ardından 8 bine yakın hekimin kamu görevine döndüğünü belirten Koca, "Özel sektörden devlete, muayenehaneden kamuya geçiş, üniversitelerden bahsetmiyorum, sadece Sağlık Bakanlığının sağlık kuruluşlarına geri dönen 8 bine yakın hekim oldu. Görevlerine de fiilen başladılar. Yani kamuya dönüş oldukça fazla." dedi.
HEKİM GÖÇÜNÜ DEĞERLENDİRDİ
Bakan Koca, "Hekimlerin kamudan ayrıldığı, yurt dışına gittiği" yönündeki iddiaların sorulması üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Beyaz Reform öncesi yani 2018, 2019, 2020 yıllarında kamudan istifaen ayrılan uzman sayısı ortalama 1500 kişiydi. 2022'nin Ağustos ayında Beyaz Reform devreye girmeden önce yani geçen yılın 8 ayında istifaen ayrılan hekim sayısı 2 bin kişiydi. Bu yılın ağustos ayına kadar olan 8 ayda ise istifaen ayrılan uzman hekim sayısı 1200 kişi.
"Yani Beyaz Reform'dan sonra bu yıl yüzde 40 oranında istifalar azaldı. Geçen yıla göre Beyaz Reform sonrası istifalardan bahsediyorum. Ayrıca istifa eden hekimlerin hepsi de yurt dışına gitmedi. Bir kısmı yandal uzmanlığı, bir kısmı üniversite kadrolarına geçiş, bir kısmı muayenehane açma amaçlı, bir kısmı da özel sektörde sağlık kuruluşunda çalışmak üzere ayrılıyor. Aslında sağlık hizmet sunumuna katkıları başka mecralarda devam ediyor. Özetle tüm istifa edenler yurt dışına gitmiyor."