Hepatit hastalarının yüzde 80’i farkında değil

Hepatit B ve C hastalarının büyük çoğunluğu hastalığının farkında değil. Sessiz gelişen bulaşıcı hastalık, ileride siroz ve kanser riskini artırıyor. Basit bir testle teşhis mümkün.

Türk Karaciğer Vakfı (TKCV) Başkanı ve Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, dünyada ve Türkiye'de viral hepatitli hastaların en az yüzde 80'inin hastalığından habersiz olduğunu belirterek, "Bu hastalar uzun vadede siroz ve kanser olma riski altında ve aynı zamanda başkaları için bir bulaş kaynağı olabilmekte" dedi.

Dünyada 1,4 milyon, Türkiye'de yaklaşık 20 bin kişi her yıl Hepatit B ve C'ye bağlı karaciğer sirozu ile kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. Çakaloğlu, “2019 yılının rakamlarına göre tedavi olması gereken Hepatit C hastası sayısı en az 10 bin iken, ulaşılan rakam bunun yarısıdır. Hepatit B'de durumun daha vahim olduğu ortaya konulmuştur” dedi. Hepatit B ve C test yoluyla saptanıyor. Çakaloğlu “Her birey test yaptırmalı. Erken tanı ve tedavi siroz ve kanser gelişimini önler, yaşam kurtarır" diye konuştu.

YÜZDE 25’İ SİROZ VEYA KANSER OLUYOR

Viral hepatitlerden A ve E virüslerine bağlı olanların, istisnalar dışında sadece akut hastalığa yol açtığını ve çoğu kez kendiliğinden iyileştiğini ifade eden Çakaloğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Hepatit B ve sadece B'li hastalarda görülen hepatit D ve C enfeksiyonları değişik oranlarda kronikleşerek; kronik hepatit, siroz ve kanser gibi ciddi hastalıklara sebep olabilir. Üstelik bu kronikleşme daha çok ilk enfeksiyonu sarılık olmaksızın, sessiz geçiren ve tanı konulamayan kişilerde görülür. Kronikleşen enfeksiyon sonucu 10-40 yıl arası, sessiz, belirtisiz bir süreçte hastaların yüzde 25-30'unda siroz veya kanser gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkar. Bu hastalara son döneme gelinmeden tanı konulması ve erken dönemde tedaviye başlanması hayati önem taşır. Bunun için her bireyin hepatit testlerini yaptırması, karaciğer testi değerleri az veya çok yüksek olanlarda mutlaka viral hepatitlerin araştırılması gerekir."

HEDEF: ERKEN TANI

Hepatit B için aşı ve etkili antiviral ilaçlar bulunuyor. Çakaloğlu, Hepatit C için de, “Ağızdan alınan ilaçlarla virüsü yok eden kalıcı tedavi hemen her hastada mümkün olabilmektedir. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu doktor raporu ile bu ilaçları ücretsiz sağlamaktadır. Hedef tüm hastalara tanı konularak tedaviye başlanması erken tanı ve tedavi sayesinde siroz ve karaciğer kanseri gelişimi önlenebilmesi” dedi.

Sonraki Haber