Hepsi birbirinden güzel! İşte Erzincan gezilecek yerler listesi

Harika doğası ve tarihi güzellikleri ile Erzincan gezilecek yerler listesi Erzincan yemekleri, Erzincan otelleri, Erzincan restoranları

Erzincan yemekleri, Erzincan otelleri, Erzincan restoranları da bulunan Erzincan gezilecek yerler listesinde Erzincan Atatürk Portresi, Karanlık Kanyon, Mama Hatun Türbesi, Kadıgölü Şelalesi, Erzincan Müzesi, Melik Gazi Türbesi, Munzur Dağları, Aygır Gölü, Kemah Kalesi, Tarihi Kemaliye Evleri, Otlukbeli Gölü, Girlevik Şelalesi, Terzi Baba Türbesi, Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi, Ocak Köyü Ali Gürer Müzesi, Altıntepe Ören Yeri, Terzi Baba Camii, Gülabibey Camii, Kadıköy Kilisesi, Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi, Çadırcı Hamamı var. Listenin detayları aşağıda:

1. Erzincan Atatürk Portresi

Erzincan'da 1982'de vatani görevini yerine getiren ressam Mustafa Aydemir, 3 bin silah arkadaşıyla Keşiş Dağları eteğindeki Işıkpınar mevkisindeki 7 bin 500 metrekare alana, 600 ton taş ve 210 ton harç ile 200 ton boya kullanarak 176 metre boyunda Atatürk portresi yaptı.

Keşiş Dağları'nda 39 yıldır sergilenen portre, zaman zaman bakım ve onarım çalışmalarından da geçiriliyor.

Ressam Aydemir, yaptığı açıklamada, portreyi doğadaki malzemeleri kullanılarak 30 günde tamamladıklarını söyledi.

Kalıcı olması için portrenin çelik betonarmeye alınması gerektiğini belirten Aydemir, "Bu portre bilindiği üzere halen dünyadaki en büyük portre olma özelliğinin yanı sıra Amerika'da bulunan Smithsonian Müzesi'nin seçtiği dünyanın 100 ekstrem sanat eserlerinden birisidir." dedi.

Adres: Erzincan Çayırlı Yolu, 24002 Işıkpınar/Erzincan Merkez/Erzincan

2. Karanlık Kanyon

Erzincan’ın coğrafyasını güzelleştiren en etkileyici noktalardan biridir Karanlık Kanyon.

Kemaliye ilçesinde bulunan Erzincan gezilecek yerler içerisindeki Karanlık Kanyon, aynı zamanda dünyanın en büyük kanyonları arasında gösterilmektedir. Kanyonda birçok doğa sporu yapılmaktadır.

Gelen turistler, 1 buçuk saatlik bir bot yolculuğundan sonra kanyona ulaşıyorlar.

Sarp ve kayalıklar arasında kalan devasa kanyon, görenlerin hafızasına kazınıyor adeta. Üstelik doyasıya fotoğraf çekerek bu geziyi ölümsüzleştirmek de ayrı bir keyif oluyor.

Erzincan-Kemaliye’de bulunan Karanlık Kanyon, şehir gezinizde kesinlikle olması gereken yerler arasındadır.

3. Mama Hatun Türbesi

Erzincan Tercan İlçesinde bulunan Mama Hatun Türbesi, 1192’de ölen Saltuklu Prensesi Mama Hatun adına yaptırılmıştır. Mama Hatun Saltuklu Beyliğinin başına ll91’de geçen II.İzzeddin Saltuk’un kızıdır.

Erzincan gezilecek yerler içerisindeki türbenin kitabesinde yalnızca mimarının ismi okunmaktadır. Saltuklu Devleti’nin 1202 yılında yıkıldığı dikkate alınacak olursa bu türbe l192-1202 yılları arasında yaptırılmış olmalıdır. Türbenin mimarı Ahlatlı Ebu’n-Nema bin Mufaddal’dır. Kümbetin yanında kervansaray ,hamam ve bir de mescit bulunmaktadır. Böylece kümbet adeta bir külliye konumundadır.

Mama Hatun Türbesi, dilimli gövdesi, onu kuşatan duvarları ile Anadolu’da benzerine rastlanmayan, mimari yapısı ve planı ile kendine özgün bir yapıdır. Bununla beraber bazı yönleriyle de Ahlat kümbetlerini andırmaktadır. Sarıya yakın kesme taştan iki ayrı bölüm halindeki türbe, son derece itinalı bir işçilikle yapılmıştır. Bölümlerden biri türbe diğeri de onu çevreleyen duvarlardır.

Türbenin ortasındaki ana bölümü yuvarlak bir kuşatma duvarı çevirmiştir. Çevre duvarı 2.50 m. kalınlığında, 13.50 m çapındadır. Yüksekliği 10.50 m.dir. Türbenin kuşatma duvarının içerisine sivri kemerli on üç derin niş açılmıştır. Bu nişler büyük olasılıkla daha başka lahitlerin buraya konulması için düzenlenmiştir. Bu duvarlardan daha da yüksek olan köşelerinde ince uzun sütunçelerin yer aldığı çevre duvarının batısındaki portalin solundaki küçük nişe bir çeşme yerleştirilmiş, sağına da merdivenin girişi yerleştirilmiştir. Giriş portali yuvarlak kemerli olup, yonca yaprağı biçiminde bir niş içerisine yerleştirilmiştir. Girişin üzeri mukarnas dolgular, geometrik motifler, dilimli rozetler ve düğüm motiflerine son derece ahenkli olarak burada yer verilmiştir.

Abidevi görünüşlü, kare kaide üzerindeki kümbet çevre duvarlarının ortasında iki katlı olarak yer almaktadır. Yuvarlak türbenin üst köşeleri pahlanarak sekizgene dönüştürülmüştür. Mama Hatun’un gömülü bulunduğu kare planlı mumyalık kısmına dört basamaklı bir merdivenle inilmektedir. Bu bölümün üzeri çapraz tonozla örtülmüştür. Burada ayrıca on bir mezar bulunmaktadır. Mumyalığın üzerindeki mekan 13.15 m. çapındadır. Üzeri tonoz örtülüdür. Üst kat mescide ayrılmış olup yedi basamakla buraya çıkılmaktadır. Türbenin içerisini aydınlatan mazgalların çevresi üzüm salkımları ve rozetlerle bezenmiştir.

Türbenin silindirik gövdesinin üzeri dilimli konik bir külah ile örtülüdür. Bu külah kümbetin gövdesi ile tam bir uyum içerisindedir.

4. Kadıgölü Şelalesi

Çevresi birbirinden güzel göller ve şelalelerle çevrili Erzincan'da yaz aylarında şehrin kalabalığından uzaklaşarak keyifli bir gün geçirebilirsiniz başka bir sevilen yer de Kadıgölü Şelalesi. Kadıgölü doğa yürüyüşlerinin bir parçası olan ve el değmemiş güzelliği bozulmaması için koruma altına alınan Erzincan gezilecek yerler arasındaki Kadıgölü Şelalesi, çevresindeki şifalı yer altı su kaynaklarıyla da çok ilgi görüyor. Şelalenin çevresindeki mesire alanlarında dinlendirici piknikler yapabilir, seyir teraslarından harika fotoğraflar çekebilir ve sıcak yaz günlerinde şelale göletinin buz gibi sularında doyasıya yüzerek serinleyebilirsiniz.

5. Erzincan Müzesi

1986 yılında kurulan Erzincan Müzesi, içerisindeki koleksiyonlarla şehre gelen turistlerin ziyaret noktalarından biridir. Erzincan Müzesi yapıldığı ilk yıllarda İl Halk Kütüphanesi’nin binasında ziyaret açılmışsa da sonraki yıllarda 75. Yıl Kültür Merkezi’nde yerini almıştır. Erzincan Müzesi’nin koleksiyonları içerisinde arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmektedir. Arkeolojik eserler arasında; pişmiş toprak, madeni eserler, sikkeler, koyun heykelleri, koç heykelleri ve mermerler bulunmaktadır. Etnografik eserleri arasında ise şehrin yöresel giysileri, halı, kilim örnekleri, ateşli silahlar sergilenmektedir. Erzincan Müzesi, Atatürk Mahallesi’nde yer alır ve ulaşımı oldukça kolaydır.

6. Melik Gazi Türbesi

Mengücek Beyliğinin kurucusu Melik Gazi’nin türbesi Erzincan’ın Kemah ilçesinde bulunmaktadır. Türbe, Fırat Nehri’nin kıyısında konuşlanmış olup, yüksek bir tepededir. Melik Gazi Türbesi’nin mimarisi sekizgen planlıdır ve iki kattan oluşmaktadır. Yapımı sırasında taş temeller ve temellerin üzerinde tuğlalar kullanılmıştır. Melik Gazi’nin türbesi dönem dönem açıldığı için bozulmuştur. En son onarımı ise 1991 yılında yapılmıştır. Erzincan gezinizde Melik Gazi Türbesi’nin mimari güzelliğini ziyaret edebilirsiniz.

7. Munzur Dağları

Erzincan gezilecek yerler arasında olan Munzur Dağları yahut Mercan sıradağları, Yukarı Fırat bölgesinde, Doğu Anadolu Bölgesi'nin batısındadır. Torosların uzantısı olup kalkerli, dişli kütledir. Yerleşim olarak Tunceli ile Erzincan arasındaki platoda 130 km uzunlukta batıdan doğuya Avcı Dağları'na uzanır. Yüksekliği 3,300 m'yi geçer. Yaşı 5 milyon yıldır. Üzerinde buzul gölleri, meşe ormanları, yabani türde çeşitli hayvanlar, sayısız bitki ve çiçek türleri, akarsular, dereler, yaylalar, alabalık gölleri bulunmaktadır.

En yüksek yeri 3463 m. ile Akbaba Tepesi'dir. Dorukları Biçare dağı, Ziyarettepe, Kutlular, Gültepe, Haramitepe, Kuştepe, Gediktepe'dir. Munzur vadileri güneye Ovacık'a iner ve Pülümür vadisiyle birleşir. Munzur nehri Murad ırmağıyla şelaleler oluşturarak birleşir. Munzur Vadisi Millî Parkı 1971'de kurulmuş 42,000 hektarlık yeryüzü doğal parkıdır. Dağları çevreleyen ilçeler güneyde Çemişgezek, Ovacık, batıda Kemaliye, doğuda Pülümür, kuzeyde Kemah'tır. Tırmanış geçitleri arasında Munzur ve Kemah geçitleri önemlidir. Köy yolları Sabırlı, Subaşı, Yeşilyayla, Cevizlik, Yeşilyazı, Paşadüzü, Kurutepe köyleriyle güneyden Kılıçkaya, Yaylabaşı, Çubuklu, Çakırlar, Dereköy, Kapıkaya, Doğanköy ile kuzeyden Munzur sıradağlarını çevirir.

8. Aygır Gölü

Erzincan’ın keşfedilmeyi bekleyen güzelliklerinden biridir Aygır Gölü. Erzincan Aygır Gölü, Üzümlü ilçesinde bulunmakta olup, şehir merkezine 45 kilometrelik bir mesafede yer alır. Aygır Gölü’nün önemli bir özelliği vardır. Ülkemizin en büyük krater göllerinden biridir. Erzincan gezilecek yerler arasında yer alan Aygır Gölü turizm açısından önemli bir nokta olmakla birlikte; gölde kamp ve kaya inişi yapılabiliyor. Aynı zamanda gölde bot gezisi ve dağ yürüyüşü de yapılan aktiviteler arasındadır. Erzincan’ın en keyifli gezilerinden biri olan Aygır Gölü, geziniz sırasında sizlere tüm güzelliğini sunacak. Üzümlü ilçesinde gezebileceğiniz bir diğer yer ise Altıntepe Ören Yeri’dir.

9. Kemah Kalesi

Kemah Kalesi, Türkiye'nin Erzincan ilinde, Kemah ilçesi sınırları içerisinde bulunan bir kaledir. MÖ 205 yılı civarında, tahminen Azrak kralları tarafından yaptırılmıştır. 1515 yılındaki Kemah Kuşatması ile Safevilerin kontrolündeki kale, Osmanlı İmparatorluğu'na geçmiştir. 8.000 m2 alana sahip ve 80 m yüksekliğinde olan yapıda, 2019 yılı itibarıyla kazı çalışmaları devam etmektedir.

10. Tarihi Kemaliye Evleri

Kemaliye kuruluşundan bu yana, çeşitli kültürlerin yaşandığı bir yer olma özelliğini taşır.

Bu ortak kültürün izleri ayrıntılara da yansır. Dut, ceviz, çınar, kavak ağaçlarının oluşturuğu, yeşilin bin bir tonu arasında yer alan evler, doğal çevre ile mimari arasındaki uyumun en güzel örneklerini sunar.

Kemaliye evleri, topografya yapısına uygun olarak konumlanmış ve "mağ" adı verilen, 3-3.5 metrelik aks sistemiyle yapılmıştır. Araziyi ekonomik kullanma zorunluluğu nedeniyle, evler kademeli olarak şekillenmiş, yatay değil, düşey olarak düşünülmüş ve tek katlı evler yerine iki, üç ya da dört katlı evler tercih edilmiştir. Evlerin bir çoğu eğimli araziye yaslanır. Dolayısıyla, Erzincan gezilecek yerler içerisinde yer alan Kemaliye Evleri’nin her kaündan açılan kapılardan, ya bir sokağa ya da bir bahçeye çıkabilirsiniz. Genelde üç katlı olan Kemaliye evlerinin alt katları, hizmet katı olarak işlev görür. Bahçe ile bağlantısı olan bu kat soğukluk, kiler ve odunluk olarak kullanılır. Ana katlar -taş duvarın üstü ile başlayan ahşap katlar- yaşam mekanları olarak düzenlenmiştir. Divanhane, selamlık, sofa ve mutfak bu katta bulunur. Üst katlarda genel olarak yatak odaları vardır. Son katın üzerinde bulunan rıhtım döşemeyle kaplı damlar ise, tarımsal ürünlerin işlenmesi ve kurutulması amacıyla kullanılır.

11. Otlukbeli Gölü

Kaynak sularının meydana getirdiği kızıl traverten set sonucu oluşan Erzincan'daki Otlukbeli Gölü, dünyadaki sayılı göller arasında yer alıyor.

Sadece 6 buçuk dekar alanı kaplayan ve 150 metre uzunluğundaki Otlukbeli Gölü, bin 855 metre yükseklikte bulunuyor. Göl, küçük bir alanı kaplasa da oluşum şekliyle dikkat çekiyor.

Sınırları içinde bulunduğu ilçeyle aynı adı taşıyan göl, konumu nedeniyle çok bilinmiyor. Travertenlerin set kurmasıyla oluştu.

Gölün hemen önünde, fay kırıklarından çıkan sıcak suyun oluşturduğu traverten yükseliyor. Traverten seti ile oluşan göl, dünyada nadir görülen türler arasında yer alıyor.

Göle set oluşturan travertenlerin yüzeyi kızıl rengiyle dikkat çekiyor. Yer altından çıkan kaynak suyunun kükürt ve demir yönünden oldukça zengin olması travertenlerin renginin kızıl olmasını sağlıyor.

12. Girlevik Şelalesi

Girlevik Şelalesi, Erzincan şehir merkezine yaklaşık 35 kilometre mesafede, Çağlayan Bucağı, Girlevik Köyü'nde bulunmaktadır. Şelale; doğal güzellikleri, bitki örtüsü, ağaçları, serin havası ve dinlenme yerleriyle Erzincan' ın en çok tercih edilen mesire yeridir. Yüksekliği yaklaşık 30 metre olan, üç katlı birçok koldan akan Girlevik Şelalesi'ne, yerli ve yabancı turistlerin ilgisi her geçen yıl daha da artmaktadır. Özellikle bahar aylarında açan papatyalar, rengarenk küpe çiçekleri ve daha birçok farklı bitki türü görsel bir şölen sunmaktadır.

Şelaleyi ziyarete gelen misafirler, iğde ağaçlarının gölgesinden piknik yapmakta ve serinlemektedir. Kış aylarında hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi, Girlevik Şelalesi'nin donmasına neden olmaktadır. Şelalenin bu hali, oldukça ilgi çekicidir. Donmayla birlikte oluşan buz sarkıtları, buz tırmanıcılığı sporu için elverişli bir ortam sağlamaktadır. Kış aylarında bu spora gönül verenler, donmuş şelalede gösteri yapmaktadır. Girlevik Şelalesi'ne, Erzincan şehir merkezi ile şelale arasında karşılıklı seferler düzenleyen kara yolu araçları ile gidilebilmektedir.

13. Terzi Baba Türbesi

Asıl adı Muhammed Vehbi olan tasavvuf ehli Terzibaba, mesleği terzilik olduğundan halk arasında bu adıyla anılmaktadır.

Erzincan'ın en büyük mezarlığı olan Kaledibi Mezarlığı'na, 1848 yılında vefat eden Terzibaba'nın defnedilmesiyle mezarlığın adı Terzibaba Mezarlığı olarak değiştirilmiştir.

Türbeye dört basamaklı merdivenle çıkılır. Yapının giriş bölümünde iki sütunlu ve üzeri kurşun kaplı, yağmurluk çıkması bulunmaktadır. Süsleme unsurlarının yer almadığı türbenin içi sade, sekizgen planlı düz bir örtüden oluşmaktadır. Türbenin kapısı ve pencerelerinde çapraz demir kafesler vardır. Türbenin içerisinde bulunan iki sandukanın büyük olanı Terzibaba'ya diğeri ise Terzibaba’nın en yakın müritlerinden birine aittir. Bir yangın sonucu harap olan türbe, 1980'li yıllarda betonarme olarak tekrar yaptırılmıştır. Mezarlık, Osmanlı mimarisi özelliği olan kesme taştan inşa edilmiştir. Türbe ve mezarlık halk tarafından sıkça ziyaret edilmektedir. Terzibaba Türbesi'ne şehir merkezinden yaya olarak gidileceği gibi, özel araçla ve türbe önünden geçen minibüslerle de gidilebilir.

14. Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi

Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi, 2006 yılında Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Demirsoy, Prof. Dr. Aydın Akbulut, Öğr. Gör. Yusuf Durmuş ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Erkan Özgür öncülüğünde Erzincan, Kemaliye'de kurulan bir doğa tarihi müzesidir. Müze, Erzincan İli'ne bağlı Kemaliye ilçesindeki Hacı Ali Akın Çok Programlı Lisesi yerleşkesindedir. Müzenin kurucusu Hacettepe Üniversitesi Profesörü Ali Demirsoy'dur. Müze, TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) tarafından desteklenmektedir.

Müzede sergilenen eserlerden bazıları şunlardır:

Çeşitli mineraller ve kayalar
Kemaliye bölgesinden Gastropoda, bivalvia ve echinodermata
Tek hücreli bitki ve hayvanlar (mikroskop altında gösterilmiştir)
Likenler, toprakta yaşayan en eski canlılar
Kemaliye bölgesinden algler
Formaldehit ve alkol içerisinde bazı omurgasızlar
Panellerde herbaryum ve böcekler
Formaldehit ve alkol içerisinde balıklar
Formaldehit ve alkol içerisinde amfibiler
Formaldehit ve alkol içerisinde zehirli yılanlar ve diğer sürüngenler
Formaldehit ve alkol içerisinde kuşlar
Bölgeye özgü ayı, kurt, yaban kedisi, sansar, dağ keçisi, porsuk, sincap, kemirgen vb. doldurulmuş memeli örnekleri.
Kemaliye yöresine ait bitkilerin yarısından fazlasının herbaryumu
Bitki fosili sayısı 800, böcek fosili ise 2000 civarındadır. Müzeye yeni eklenenlerden biri de Ankara Hayvanat Bahçesi'nden getirilen fil iskeletidir.

15. Ocak Köyü Ali Gürer Müzesi

Ocak Köyü Kemaliye İlçesi'ne yaklaşık 40 km. uzaklıkta modern ve örnek bir köydür. Ocak köyü önceleri "Şeyhler Köyü" adı ile tanınırmış. Köyün kurucusunun manevi dünyasına candan bağlı olanlar Ocak Köyü adı yerine, genelde "Hıdır Abdal Sultan Ocağı" ismini kullanırlar. Köyde bulunan "Hıdır Abdal Sultan Türbesi" bu köye manevi yönden ayrı bir önem kazandırmaktadır. Bu türbe ve çevresindeki külliye, köyün sosyal ve kültürel yönden gelişmişliğinin güzel bir örneğidir.

Ocak Köyü Özel Müzesi köy halkından Mustafa Gürer'in şahsî girişim ve katkılarıyla kurulmuştur. Hıdır Abdal Ocağı'nı süsleyen bu özel müze, bir trafik kazasında yaşamını yitiren Mustafa Gürer'in oğlu Ali Gürer'in anısına yaptırılarak köye armağan edilmiştir. 07.02.1996 tarihinde Özel müze statüsüne kavuşmuştur. Yöredeki etnografik nitelikli eserlerin korunması ve gelecek kuşaklara tanıtımının yapılması amaçlanmıştır. Bu müze Kültür Bakanlığı'nın denetiminde Erzincan'da kurulmuş tek özel müzedir.

Müze binası müstakil iki katlı olup, 220m2 olarak inşa edilmiştir. Yangın ve hırsızlığa karşı alarmlı güvenlik sistemiyle donatılmıştır. Hem müze binası hem de iç tefrişatı-vitrin düzeniyle modern bir görünüme sahiptir. Müzede Mustafa Gürer'in özel koleksiyonundan, Ocak Köyü ve çevre köylerden bazı insanlar ile köyde bulunan Hıdır Abdal Türbesine ziyarete gelenlerin bağışladıkları eserler sergilenmektedir. Bu güne kadar yaklaşık 1300 adet eser, eserleri verenlerin isimleri ile birlikte müzede teşhir edilmektedir.

Müzenin açık hava bölümünde Atatürk büstü ile Türk büyüklerinin kabartmalı resimleri ve harman makinesi, kağnı arabası ve tarihi taşlar yer almaktadır. Giriş katında yöresel bakır el sanatları örnekleri, Müzeye bağış yapılan günlük kullanım eşyaları, paralar sergilenmektedir. Üst katta tarım aletleri, Ocak, Eyer, Giyim, dokuma ürünleri ve ev eşyaları vb. etnografik nitelikli eserler sergilenmektedir.

16. Altıntepe Ören Yeri

Türkiye’nin zengin tarihine ışık tutan şehirlerinden biridir Erzincan. Turistler tarafından pek yoğun ilgi görmese de gezilip keşfedilmesi gereken yerlerden biridir. Erzincan sınırlarında birçok tarihi değer bulunmaktadır. Bu sayfamızda sürekli kazılar yapılan ve her geçen gün yen kalıntılar gün yüzüne çıkarılan Altıntepe Ören Yeri’nden bahsedeceğiz. Üzümlü ilçesi sınırlarında bulunan Altıntepe Ören Yeri, tarihte birçok büyük medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Urartu, Bizans ve Osmanlı’nın hüküm sürdüğü bu eski yerleşim alanı, 1938 ve 1956 yılında iki mezarın soyulmasıyla adını duyurmuştur. Sonrasında Ankara Üniversitesi tarafından çalışmalara başlanmıştır. Kazı çalışmalarını ise Prof. Dr. Tahsin Özgüç yürütmüştür. Özellikle Urartu döneminin kalıntıları gün yüzüne çıkarılmıştır. Çıkarılan kalıntılar arasında iç kale, kale duvarları, saray kompleksi ve mezarlar vardır. Erzincan’ın en görülesi noktalarından biri olan Altıntepe Ören Yeri, cazibesini hala korumaktadır.

17. Terzi Baba Camii

Terzibaba Camisi Türkiye'nin bir kubbe altında en çok insan bulundurabilen camisidir. Klasik Osmanlı tarzı cami mimarisi yerine modern mimari anlayışıyla inşa edilen caminin iki minaresi kılıçtan esinlenerek yapılmışken, kılıçların keskin uçları kıble yönünü gösteriyor. Terzi Baba Camisi’ne Kıble perspektifinden bakıldığında söz konusu mekan, uzay mekiğini de andırıyor. Toplam kapasitesi 7000 kişidir. Bir kubbe altında tam 4000 kişi ibadet edebilir. Terzibaba Camiisinde halılar mavi zemin üzerine sarı noktalardan yapılmış yani gök yüzünü andırması için ve camlar tam karşıdaki heybetli dağları görebilecek şekilde konumlandırılmıştır. Caminin mimarı Danyal Tevfik Çiper’dir (1932 – 2008). Yapı bünyesinde büyük bir otopark, iş merkezi ve sosyal tesisler vardır. Mali sıkıntılar nedeniyle yapımı 12 yıl sürmüştür. 2002 yılın ramazanında resmi açılışı yapılmadan ibadete açılmıştır. Modern ve klasik tarzların karışımı bir tasarımı vardır. İlk başlarda çoğu modern mimarili cami gibi tepki çekse de şu an Erzincan halkı tarafından çok sevilen ve benimsenmiş bir camidir. Mimar Tevfik Çiper aynı zamanda Erzincanda İş Merkezi ve Otobüs Terminalini de projelendirmiştir.

18. Gülabibey Camii

Kemah ilçe merkezinde Çarşı Mahallesi'ndedir. Uç kitabesi vardır. Başka bir yerden getirildiği sanılan yazıtta, 1328 tarihi görülmekte, asıl yazıtta. 1450'de Emir Gülabi Bey'in yaptırdığı bildirilmektedir. Ayrıca, 18. yüzyıla ait onarım kitabesi bulunmaktadır. Kare planlı, eğimli çatıyla örtülü bir yapıdır. Doğu ve batı duvarlarında 2 dizide 3'er, güney duvarında mihrabın yanlarında 2 dizide 2'şer penceresi vardır. Kuzeye, daha geç dönemide son cemaat yeri eklenmiştir. Mihrap mukarnas dolguludur, çevresi Barok süslemelidir. İbadet mekanına sütunceli taç kapının nişinde bulunan yuvarlak kemerli kapıdan girilir.

19. Kadıköy Kilisesi

Refahiye ilçesinde gezebileceğiniz başka bir etkileyici yapı da 1800'lü yıllarda bölgede yaşayan Hristiyanlar tarafından inşa edilen tarihi Kadıköy Kilisesi. Günümüze kadar sağlam kalmayı başaran ve kesme taşlarla klasik mimariyle tasarlanan kilise, kapısının üstündeki haç kabartmalarıyla da görülmeye değer güzellikte. Yüzlerce yıldır sağlam kalmış mimarisini inceleyebileceğiniz ve dini motiflerle süslenen iç mekanlarında gezebileceğiniz Kadıköy Kilisesi’ni Refahiye ve Kutlutepe’nin diğer tarihi hazineleriyle birlikte rehberli tarih turlarıyla da yakından görebilirsiniz.

20. Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi

Apçağa Köyü, ilçenin 5,5 km. kuzeydoğusunda taş kaplı sokakları ile Apçağa Dağı’nın eteklerine yaslanmıştır. Kaynaklar köyün I. Dünya Savaşı’na kadar 700-800 haneli zengin bir yapıya sahip olduğunu, sonrasında ise, tersine bir sürecin yaşandığını söylemektedir. Başta İstanbul olmak üzere çoğunlukla erkek nüfusun büyük kentlere göçü, Kemaliye ve yakın çevresi için önemli bir olgudur.

Ahmet Kutsi Tecer’ in babası Apçağa köyünde doğmuştur. Tecer burada hiç yaşamamıştır. Fakat köylüler, Ahmet Kutsi Tecer’ in, ” orada bir köy var uzakta ” şiirini bu köy için yazdığını düşünerek, bu kültür evini açmışlar. Ev restore edilerek, köy halkından toplanan eşyalar ile etnografya müzesine dönüştürülmüş.

21. Çadırcı Hamamı

1548 yılında Şeyh Ahmed bin Mahmud tarafından yaptırılan hamam günümüzde yöresel ürünlerin sergilendiği yer olarak kullanılmaktadır. Erzincan Belediyesi tarafından restore edilen yapı klasik Osmanlı yapılarından biridir.

1548 yılında Şeyh Ahmed bin Mahmud tarafından yaptırılan hamam günümüzde yöresel ürünlerin sergilendiği yer olarak kullanılmaktadır.

Erzincan Belediyesi tarafından restore edilen yapı klasik Osmanlı yapılarından biridir.

Erzincan neyi ile meşhur? Erzincan yemekleri

Erzincan mutfağının popüler yemekleri arasında yaprak döner, yaprak sarma, kesme çorbası, su böreği, kuzu dolması, gendime çorbası, kaburga, kasefe tatlısı, sırın tatlısı, Erzincan üzümü, tulum peyniri ve tava leblebisi yer almaktadır.

Erzincan restoranları

Konak Mazlum Sofrası
Beyaz Saray Restaurant
Cafetelli
Seven Kevser Lokantası
Seyridem Park
Erzincan Döner
Çınar Restaurant
Kebapistan
Sefa Köfte Salonu

Erzincan otelleri

Hilton Garden Inn Erzincan
Hayat Palas
Konak Mazlum Hotel Restoran
Hotel Grand Alemdar
Grand simay Hotel
Meva Hotel
Macit Hotel

Erzincan otel fiyatları 417 TL'den başlıyor.

Kaynak: Enuygun, Anadolu Ajansı, Erzincan Belediyesi, Erzincan Valiliği, Neredekal, Vikipedi, Kemaliye Kaymakamlığı, TRT Haber, Kültür Portalı, Kemah Kaymakamlığı, Tarih Gezisi, Nomatto

Sonraki Haber