Hepsiburada'dan milli dijital pazar için çifte işbirliği

Milyar dolar değerlemeye ulaşarak Türkiye'nin altı 'unicorn'undan biri olan Hepsiburada dün iki önemli işbirliğini kamuoyuna duyurdu.

Bilişim Vadisi'nde düzenlenen toplantıda verilen bilgiye göre Hepsiburada ve TÜBİTAK, e-ticaret sektörünün yaşadığı sorunlara yapay zekâ yoluyla çözümler geliştirecek. Hepsiburada - TÜBİTAK işbirliğinde kişiselleştirme, daha etkili satış, akıllı arama, sanal asistan gibi yapay zeka uygulamaları bir adım öteye taşınacak. Taraflar bilgi, deneyim, altyapı ve uzmanlıklarını karşılıklı olarak paylaşıma da açacak. İkinci iş birliği ise Hepsiburada ile Türk Patent ve Marka Kurumu arasında yapıldı. Bu işbirliği ile de coğrafi işaretlere yönelik yeni bir çalışma başlatıldı. Coğrafi işaretli ürünler Hepsiburada’da ön plana çıkarılarak coğrafi işaret farkındalığı artırılacak.

BAKAN VARANK'TAN ÇAĞRI

Düzenlenen toplantıda konuşan Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank, şu mesajları verdi: “Hepsiburada sağolsun, bu iş birliklerinde taşın altına elini koydu. Hem e-ticaret sektörünün hem de girişimcilerimizin rekabetçiliğine yönelik öncü bir rol üstlendi. Yapay zekada Türkiye olarak başat aktörlerden biri olabilmek için çalışıyoruz. Bu noktada Ulusal Yapay Zeka Stratejisi bizim pusulamız. Enstitümüzde özel sektör ve kamu bir araya gelerek çalışmalar gerçekleştirecek. Yakın zamanda yapay zekada teknoloji geliştirilmesinde hızlandırıcı ve tetikleyici olması amacıyla yeni bir destek mekanizması tasarladık. Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı ile akıllı üretim sistemleri, akıllı tarım, gıda ve hayvancılık, finans teknolojileri ve iklim değişikliğinin etkileri alanlarında geliştirilecek çözümleri destekleme kararı aldık. Bu desteğe başvurabilmenin yolu iş birliğinden geçiyor. Bir yapay zeka çözümüne ihtiyaç duyan müşteri kuruluşla teknoloji sağlayıcısı üniversite ya da kamu araştırma merkezi ve TÜBİTAK Yapay Zeka Ensitüsü’nün bir araya gelmesi gerekiyor. Yapay zeka ekosisteminde katalizör görevi görecek Yapay Zeka Ekosistem çağrısına başvurular şu an için beklentimizin de ötesinde. Gelen yüksek talep sebebiyle başvuruları 25 Mayıs’a kadar uzattık.”

DOĞAN: İTHAL ETMİYORUZ KENDİMİZ ÜRETİYORUZ

Doğan Online ve Hepsiburada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan da konuşmasında yerli ve milli teknolojinin önemine değinerek şunları ifade etti: “Türkiye'nin geleceği ve geleceğin Türkiye'si için yapay zeka ve bölgesel kalkınma bizi bir araya getirdi. Çok daha devrimsel bir dönem olacağını öngörüyorum. Yapay zekanın dönüştürücü etkisini hissetmeye başladık. Meslekler yeniden tanımlanıyor, verimlilik artıyor. İnsansız araçlar üretiliyor, kişiye özel ilaç geliştiriliyor... Pek çok farklı değişimin, dönüşümün, gelişimin içindeyiz. Buna yön vermek mecburiyetindeyiz. Hepsiburada'yı dijital dönüşüme öncülük etmek üzere kurdum. Küresel rekabette bayrağımızı yukarı çıkarmaktan gurur duyuyoruz. Nasdaq'da ülkemizi temsil eden ilk ve tek Türk şirketiyiz. Ülkemizin küresele yön vermesi için güçlü yerli teknoloji şirketlerine sahip olması bir zorunluluk. Küresel teknoloji tekellerine karşı yerli teknoloji şirketleri.. Türkiye'nin Hepsiburada'sı olarak. Ticaretin dijitalleşmesi için en yeni teknolojileri kullanmaktan ziyade üretmenin heyecanını yaşıyoruz. Teknolojinin yıkıcı değil yapıcı gücüne inanıyoruz. Yapay Zeka Ulusal Strateji Belgesi'ndeki etik değerler önceliklerimiz arasında. Bugünün dünyasında dijital bağımsızlık kavramı çok önemli hale geldi. Türkiye'nin dijitalleşen rekabette çok daha güçlenmesi ve rekabette öne çıkması için teknolojileri dışarıdan ithal etmiyoruz. Kendi yazılımlarımızı kendimiz açık kaynak temelli üretiyoruz. Bin kişilik ArGe ekibimizle...”

Sonraki Haber