Hepsijet kuryeleri: 1 TL'lik zam mı olur?

Hepsi Burada firması kuryelere paket başına 1 TL'lik zam yapması protesto edildi. Daha önce kontak kapatarak işverene tepki gösteren kuryeler dün de Hepsi Burada Genel Merkezi önünde basın açıklaması yaparak “1 TL'lik zam mı olur?” diye sordu.

'İŞTEN KOVULANLAR GERİ ALINSIN’

Açıklamada kuryelerin bu zammı kabul etmedikleri, bu nedenle işten kovulan insanların olduğu vurgulanarak şunlar ifade edildi:

“İşten kovulan arkadaşlarımızın geri işe alınmasını istiyoruz. Garantörlük adı altında sabit 12.500 TL ücret istiyoruz. Biz çoğu zaman asgari ücretin yarısı kadar bile para alamıyoruz. Kendi kazandıklarımızla yemek paralarımızı, araç giderlerimizi ödüyoruz. Ama ay sonunda çoğumuz evimize ekmek götürmekte zorlanıyoruz. Borçlarımız da çok yükseldi. Firmamız bugün yaptığı basın açıklamasında yüzde 46.6'lık bir zam yaptığını söyledi. Ama biz henüz böyle bir zam görmedik. Bu zam oranını bize de yansıtın."

Kuryelerin 2021 yılında yüzde 8, 2022 yılında yüzde 28 zam aldıkları hatırlatılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“2021 yılında yüzde 8, 2022 yılında yüzde 28 zam aldık. Toplam yüzde 36 ediyor. Hepsi Burada firması yüzde 46.6 oranında zam yaptık diyor. Ama firma açıkladıkları zam oranını hiçbir çalışanına vermedi. Firmamızdan istediklerimiz işten çıkarılan arkadaşlarımızın işe geri alınması, herkesle bir yıllık sözleşme yapılması, 12.500 TL sabit ücret olmasını talep ediyoruz. Taleplerimiz yerine getirilene kadar eylemlerimiz tüm Türkiye'de devam edecektir. Pazartesi günü İzmir, Ankara, Karaman, Antalya, Giresun, Samsun bütün bölgelerde taleplerimiz kabul olana kadar eylemlerimiz devam edecektir."

Açıklamanın ardından “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız” sloganı atıldı. Kuryeler ellerindeki 1 TL’lik bozuk paraları yere atarak tepki gösterdi.

HEPSİJET FİRMASINDAN BASIN AÇIKLAMASI

Hepsijet firması da basın açıklaması yaptı. Firma, kuryelerin birim teslimat fiyatını, yanlış algı oluşturmak için '1 TL Zam' olarak yansıttığını öne sürdü. Yapılan gerçek zammın yüzde 46.6 oranında olduğunu ifade etti. Hepsijet firması açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"24 Ocak tarihinde açıkladığımız yıllık artış oranları sonrasında HepsiJet çatısı altında kendi şirketleriyle sipariş teslimatı yapan 2095 iş ortağımızın 2022 yılı için ortalama gelirleri yıllık olarak yüzde 46 oranında artmıştır. Sektör ortalamasının oldukça üzerinde olan bu artış oranı dışında taşımacı iş ortaklarımıza destek amacıyla Aralık ve Ocak aylarında ek yakıt katkısı yapılmıştır.

Çeşitli mecralarda ‘1 TL zam’ olarak yansıtılan birim teslimat fiyat artışı yanlış bir algı oluşturulmak üzere kasıtlı olarak kullanılmaktadır. Bu zam, yapılan yüzde 46’lık yıllık toplam artışın sadece bir bölümünü oluşturmaktadır. HepsiJet, tüm imkanlarını seferber ederek ve yapabileceğinin en iyisini yaparak, şirketleri aracılığıyla teslimat yapan iş ortaklarının her zaman yanlarında olmaya devam edecektir."

Sonraki Haber