Her 10 ziyaretçiden 7'si Rus vatandaşı

Antalya'daki deri fuarına Ruslar akın etti. Deri konfeksiyon sektöründeki ihracatın çok önemli bir bölümünün sağlandığı Antalya Leather&Fur Fashion Fuarı 15 ülkeden katılım ve 1000'in üzerinde katılımcıyla kapılarını açtı.

Fuarın açılışına deri konfeksiyon, ayakkabı, tabakhane, saraciye sektörlerinin İDMİB, İSO, TOBB, İTO gibi çatı kuruluşlardaki temsilcileri katılarak kurdele kesti.

Fuara en yüksek katılımın Rusya'dan olduğunu açıklayan Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Gözmen, Rusya'da seferberlik ilanına rağmen katılımın geçen yıla göre yüzde 10 arttığını, katılanların yüzde 70'inin Rus vatandaşı olduğunu söyledi. Fuarın açılışına katılan İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca, devasa fuarlar yerine bu tip organizasyonların daha önemli olduğunu belirterek, “Rusya halen çok önemli bir pazar." ifadelerini kullandı.

YERLİ RUSLAR DA KATILDI

Antalya Leather&Fur Fashion Fuarı kapılarını açtı. 2 Aralık'ta açılan fuar 5 Aralık'a kadar sürecek. Gürkan Gözmen, Rusya'ya yönelik ihracat bağlantılarının yüzde 80'e yakınının bu fuar üzerinden geçmesi nedeniyle sektör açısından çok önemli olduğunu belirterek, Rusya pazarının savaştan önce ihracatın yüzde 70'ini oluştururken şu anda yüzde 50'lere indiğini anımsattı. Ancak piyasada yavaş yavaş toparlanma yaşandığını da sözlerine ekleyen Gözmen, yurt dışından gelen alıcıların yanında Antalya'da yerleşik Rusların da fuara ilgi gösterdiğini aktardı. Gözmen ayrıca “Amacımız her 5 kişiden birine deri ceket giydirmek.” dedi.

Gürkan Gözmen, Güven Karaca

MÜCEVHERDEN SONRA EN PAHALI İHRACAT

Türk deri konfeksiyon ve saraciye sektörünün Avrupalı lüks markalara fason üretim yaptığını, Türkiye'nin bu alanda yaptığı 100 milyon dolarlık ihracatın küresel pazarda 2 milyar dolarlık bir ekonomi yarattığını anlatan TDKD Başkanı Gözmen, “Rusya'da marka olmayı başarsak da Avrupa'nın fasoncusu durumundayız.” tespitini yaptı. Gözmen, "Deri konfeksiyon sektörü 140 dolar gibi kilo başı fiyatıyla mücevherattan sonra ikinci sektör konumunda bulunuyor. Ana pazarımız olan Rusya'nın bu durumda olmasına rağmen yüzde 20'lere yakın yükselişle seneyi kapatmamız bizim için büyük bir başarı." mesajı verdi.

Deri sektörünün şu anda eldeki iş gücüyle tam kapasite çalıştığı bilgisini veren Gözmen, "Ancak eski dönemlere göre yüzde 50'ye yakın bir üretim düşüşü var. Rusya ile 2015 yılında yaşanan uçak krizinden önce 400 milyon dolara çıkan ihracatımız bu yıl 250 milyon dolar civarında gelecek." diye konuştu.

Sonraki Haber