Her gün severek tüketiyoruz! Meğer alzheimer hastalığının şifasıymış

Alzheimer hastalığının tedavisi günümüzde henüz bulunamamıştır. Dolayısıyla hastalığın önlenmesi büyük önem taşır. Yapılan yeni bir çalışma, bir kahve türünün beyin üzerindeki etkisini ortaya koymuştur. İşte o kahve...

Kahve yalnızca bir uyarıcı değil, aynı zamanda başka birçok olumlu özelliğe de sahip. Örneğin kalp-damar hastalıkları riskini azaltabiliyor. Bu nedenle kahve içen insanlar daha uzun yaşama eğiliminde oluyor. Son yıllarda yapılan birçok araştırma düzenli kahve tüketiminin kronik karaciğer hastalığı veya bazı kanser türleri gibi kimi hastalıklar üzerinde olumlu etkisi olduğunu göstermiştir. İtalya'da yapılan yeni bir araştırma, espressonun Alzheimer hastalığına karşı etkili olabileceğini göstermiştir.

ALZHEİMER'A KARŞI ETKİLİ

Alzheimer hastalığından mustarip kişiler zihinsel yeteneklerinde sürekli bir gerileme yaşar. Bunun sonucunda konuşma, hafıza ve uyum sorunları ortaya çıkabilir. Gündelik işler onlar için giderek daha zor hale gelir. stiftung-gesundheitswissen.de'ye göre, hastalığın kesin nedeni henüz tam olarak araştırılmamıştır, ancak Alzheimer hastalarında bir protein birikimi gözlemlenmiştir. Bu proteinler sinir hücrelerinin içinde ve dışında birikir, böylece beyindeki bilgi aktarımını engeller. Dolayısıyla bu durum bir süre sonra sinir hücrelerinin ölmesine yol açabilir.

Bu durumdan esas olarak "beta-amiloid" ve "tau proteini" adı verilen iki protein sorumludur. "Beta-amiloid" proteini sinir hücrelerinin dışında ve arasında birikir. "Tau proteini" ise hücrenin içinde yer alır. Alzheimer araştırmalarına göre, beyindeki besin maddelerinin ve diğer önemli maddelerin taşınmasında rol oynar.

Alzheimer hastalarında bu önemli protein kimyasal olarak değişime uğrar. Yani sinir hücreleri üzerinde bir tür lif olarak birikir. O zaman "tau proteini" aynı zamanda "tau fibrilleri" olarak da adlandırılır. Journal of Agricultural and Food Chemistry'de yayınlanan mevcut çalışma, espressonun bu "tau fibrillerinin" oluşumunu önleyebileceğini göstermiştir.

ARAŞTIRMALAR GÖSTERDİ: ESPRESSO ALZHEİMER HASTALIĞINA KARŞI YARDIMCI OLABİLİR

Bilim insanları bir espresso kahvesinin kimyasal bileşimini inceledi. Kahve çekirdekleri Güney Amerika'dan Arabica kahvesinin, Afrika ve Güneybatı Asya'dan gelen Robusta kahvesinin karışımından oluşuyordu. Kahve karışımını öğütülmüş çekirdeklerden hazırladılar ve espressoyu bu şekilde pişirdiler. Daha sonra nükleer manyetik rezonans spektroskopisi ile kahvenin kimyasal bileşimini incelediler. Özellikle espressonun içerdiği dört maddenin etkisini test ettiler: kafein, trigonellin, genistein ve teobromin.

Daha sonra laboratuvarda, tek tek maddelerin yanı sıra tüm espresso özütünün "tau proteinleri" ile reaksiyonunu 40 saate kadar gözlemlediler. Araştırma ekibi şu sonuçlara ulaştı:

Kafein ve genistein bir etki gösterdi.

"Tau fibrilleri" kısaldı.

"Tau fibrilleri" daha büyük lifler oluşturmadı.

En güçlü etkiyi bütün espresso özütü gösterdi.

PARKINSON HASTALIĞINA KARŞI DA İŞE YARAYABİLİR

Çalışmanın sonucu, espressonun sinirsel bozukluklara karşı işe yarayabileceğini gösteriyor. Bu hastalıklara Parkinson hastalığı da dâhildir. Ancak, çalışmanın bir insan üzerinde yapılmadığını ve sadece bir laboratuvar araştırması olduğunu unutmamak gerekir. Bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Ancak Alzheimer hastalığı başka tedbirlerle de önlenebilir.

Şimdiye kadar aşağıdaki tavsiyeler verilmiştir:

Zihinsel ve fiziksel aktiviteler

Sosyal temasları devam ettirmek

Dengeli beslenme (meyve, sebze, kuruyemiş, zeytinyağı, tahıl ve bakliyat)

Aşırı alkol tüketiminden kaçınmak

Not:

Bu makalede verilen bilgiler bir doktora görünmenin yerini tutamaz. Sadece uzmanlar doğru teşhisi koyabilir ve uygun tedaviyi başlatabilir. İlaç veya gıda takviyesi kullanımı öncesinde bir doktorla görüşülmelidir.

Bununla birlikte, kahve tüketimi söz konusu olduğunda, deyim yerindeyse, miktar zehir etkisi yaratabilir. Özellikle yüksek tansiyonu olan kişiler kahveyi ölçülü tüketmelidir.

Kaynak: Frankfurter Rundfunkschau

Derleme ve çeviri: Aydınlık.com.tr

Sonraki Haber