Her öğrenciye 1 dönüm arazi 4 zeytin ağacı: Geleceğin çiftçileri için seferber oldular

Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesindeki Çok Programlı Anadolu Lisesinde bu yıl ilk kez eğitime başlayan tarım bölümünün 25 öğrencisi için kaymakamlık ve belediye tohum, tarım alanı ve ekipman desteği sağlarken, iş insanlarından da burs imkanı sunuldu.

Kaymakamlık koordinesinde 2022-2023 eğitim öğretim yılında Sarıcakaya Çok Programlı Anadolu Lisesi Tarım Bölümündeki öğrencilerin derslerde öğrendiklerini uygulayabilmeleri amacıyla ilçe belediyesi ile ilçe milli eğitim müdürlüğü iş birliğiyle proje geliştirildi.

Belediyeye ait 36 dönüm tarım arazisi, 11 dönümlük zeytinlik, topraksız tarım imkanı sunulan bir sera ile lavanta bahçesi öğrencilerin ders kapsamında kullanımına tahsis edildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden sağlanan tohum ve fideler, belediyenin tarım ekipmanları aracılığıyla öğrenciler tarafından toprakla buluşturuldu. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi sınav puanıyla tarım bölümüne yerleşen her öğrenciye 1 dönüm arazi, 4 zeytin ağacına sahip olma imkanı sunuldu.

Bölümün öğrencilerince üretilen buğday, zeytin, lavanta, çilek, domates, salatalık ve biber gibi ürünler hasat edilip, satışa sunuluyor. Elde edilen gelirse bölüm öğrencilerine burs oluyor. Bu sene ikinci kez öğrenci kabul edilecek bölümü seçenlere ücretsiz barınma imkanı da sağlanıyor. Tarım lisesine dönüşmesi amaçlanan projeyle geleceğin modern tarım yapan çiftçilerinin yetiştirilmesi hedefleniyor.

Hüseyin Çam

BARINMA VE BURS İMKANI

Sarıcakaya Kaymakamı Hasan Çakır, 36 dönümlük araziden hasat sonrası elde edilen gelirleri öğrencilere burs olarak vereceklerini söyledi. Çakır, “Henüz hasadı yapmadık. 2023-2024 eğitim ve öğretim döneminde de kayıt yaptıracak öğrencilerimize de burs imkanı sağlayacağız. Öğrenciler gönül rahatlığıyla tarım bölümüne kayıtlarını yaptırabilirler. Çünkü kız ve erkek öğrenciler için ayrı pansiyon imkanımız var. Her öğrenci için burs imkanı sunuyoruz. Her anlamda öğrencilerimizin yanındayız." diye konuştu.

AKADEMİSYEN DESTEĞİ SAĞLANACAK

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak ve Ziraat Fakültesi yöneticileriyle yaptıkları görüşmelerde tarım bölümünden bahsettiklerine değinen Çakır, "Bölüme akademisyen desteği de sağlayacaklar. Akademisyenler yeni eğitim öğretim yılında öğrencilere seminer ve konferanslar aracılığıyla bilgilerini aktaracak." dedi.

Çakır, Sarıcakaya ilçesinde tarım lisesi açmayı hedeflediklerini belirterek, "Belediyenin desteğiyle mevcut 36 dönümlük uygulamalı tarım arazisini artırabiliriz. Eğitimdeki ürün çeşitliliğini de zenginleştirebileceğiz. Eskişehir merkez, Bilecik ve Bolu gibi kentlerin yanı sıra Türkiye'nin her bölgesinden öğrenciyi eğitim için Tarım Bölümü'ne bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Hasan Çakır

HEDEFİ GELECEĞİN MÜHENDİSİ OLMAK

Tarım bölümü öğrencilerinden 14 yaşındaki Toprak Köylü de okuldaki teorik eğitim sırasında tarımsal faaliyetlerde de bulunduklarına değinerek, ilçedeki iki mahallede eğitimleri için ayrılan tarım alanlarında ekim, dikim ve biçim işlemlerini yaptıklarının altını çizdi.

Öğrencilerden Cemre Yılmaz da "Geleceğin kadın çiftçisi ve ziraat mühendisi olmayı hedefliyorum." dedi.

Sonraki Haber