Her on çocuktan birinde görülüyor! Uzmanlar uyardı

Hava sıcaklıkları düşerken çocukların bünyesi de havalardaki ani değişimden hızla etkileniyor. Uzmanlar çocuklarda yaygın olarak kronik astım hastalığına karşı ebeveynleri uyarıyor. Dikkat edilmediğinde ciddi sonuçlar doğurabilen astım her on çocuktan birinde görülülüyor...

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan, Medicana Sağlık Grubu Çocuk Alerji Bölümü’nden Prof. Dr. Şule Çağlayan Sözmen ''Çocuklarda astım, genellikle ev tozu, polen, kedi, köpek gibi alerjenler, viral enfeksiyonlar, hava kirliliği ve sigara dumanı gibi nedenlerden kaynaklanıyor.''diyerek ebevynleri uyardı.Sözmen, astımın çocukluk çağında iyi tedavi edilir ve akciğer hasarı önlenirse, erişkin dönemde hastalığın devam etme olasılığının azalacağını da belirtti.

ASTIM BELİRTİLERİ NELER?

Bununla birlikte hastalığın seyrine ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı:

‘’Astımın alerjenler, soğuk hava, sigara dumanı, ağır kokular, hava kirliliği, kimyasallar, egzersiz gibi tetikleyicilerle ortaya çıkabildiğini ifade eden Sözmen, “Astımı olan çocukların aralıklı olarak öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, hırıltı, göğüste sıkışma hissi gibi şikayetleri olur. Aralarda tamamen iyilik hali olur. Sürekli, hiç düzelme göstermeyen veya giderek kötüleşen belirtilerde başka hastalıklar düşünülmelidir. Astımlı çocuklar bazen şikayetleri aniden yoğunlaştığında astım atağı yaşayabilir. Bu ataklar acil ve dikkatli tedavi gerektirir."

Sonraki Haber