Her şey için sirke kullanıyoruz ama dikkat! Birçok hastalık…

Mutfağın vazgeçilmezi olan sirkeyi fazla kullanmanın sağlık açısından olumsuz etkileri olabileceğini biliyor muydunuz? Gelin sirkenin aşırı tüketiminin yol açtığı sağlık sorunlarına bir göz atalım. İşte ayrıntılar...

Günde bir ila iki yemek kaşığı sirke, bir mutfak hazinesi, özellikle salatalara lezzet katabilir. Ayrıca sirkenin, özellikle de ev yapımı ve organik olanlarının sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Ancak çok fazla sirkenin sindirim sisteminiz için kolesterolü düşürmek, kan şekeri seviyesini dengelemek ve iltihaplanmayı önlemek gibi birçok faydası olsa da zararlı da olabilir. İşte sirkenin tehlikeleri…

Mide sorunları

Sirke asidik bir sıvıdır, bu nedenle doğrudan içilmesi mide ekşimesi ve mide ekşimesi gibi semptomlara neden olabilir. Eğer daha önce mide sorunu yaşadıysanız bu tür sorunları yaşama olasılığınız daha yüksektir.

Yemek borusu iltihabı

Sirke, suyla karıştırılmadan veya salata gibi yiyeceklere eklenmeden saf haliyle tüketildiğinde, asidik yapısı nedeniyle yemek borusunda kimyasal yanıklara neden olabilir. Reflü benzeri belirtilerden şikayetçiyseniz bu sorun daha sık görülür.

Diş ve diş eti problemleri

Asidik bir sıvı olan sirkeyi çok fazla tüketmek diş ve diş eti hassasiyetine neden olabilir.

Hipoglisemi

Günde 1 ila 2 yemek kaşığından az sirke tüketmek doku insülin duyarlılığını artırır ve kan şekeri seviyesini düşürür. Ancak bir veya iki yemek kaşığından fazla sirke kullanmak kan şekeri seviyenizin normalin altına düşmesine neden olabilir. Bunun sonucunda kan şekerinin düşmesine bağlı olarak halsizlik, el titremesi, terleme gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Özellikle şeker hastasıysanız ve bunun için ilaç kullanıyorsanız, ne kadar sirke tükettiğinize dikkat etmelisiniz.

Alerji

Aşırı sirke alımı, ciltte kaşıntı ve kızarıklıkla kendini gösteren alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu durum genellikle sirkeyi cilde veya saça sürdüğünüzde ortaya çıkar. Sirkeyi cildinize veya saçınıza kullanırken doğrudan uygulamak yerine suyla karıştırmayı deneyin.

Böbrek taşı

Gereğinden fazla sirke kullanmak, sirkenin asidik yapısından dolayı böbreklerinizdeki yükü artırabilir. Özellikle sürekli olarak çok miktarda sirke tüketiyorsanız böbrek taşları gelişebilir.

Düşük potasyum içeriği

Çok fazla sirke tüketmek kanınızdaki potasyum miktarını azaltabilir. Potasyum eksikliği halsizliğe, yorgunluğa ve kas ağrısına neden olabilir. Daha önce potasyum eksikliğiniz varsa bu sorunların ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.

Sonraki Haber