Her yıl 8 milyondan fazla kişiyi ölüyor! Sigara dumanı çocuklarda alerji riskini tetikliyor

Sigara kullanımı dünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunu. Birçok hastalığa neden olan tütün kullanımı pasif içicilerinde sağlığını tehdit ediyor. Tütün dumana maruz kalan çocuklarda astım ve alerji riski 2-4 kat arasında artıyor

Kanser ve kalp damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın gelişiminden sorumlu olan tütün kullanımı ve dumana maruz kalmanın, özellikle çocuklarda astım ve alerji riskini 2-4 kat arasında artırdığı belirtildi.

Etlik Şehir Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Klinik sorumlusu Doç. Dr. Seda Şirin, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya genelinde tütün kullanımının ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

ÇOCUKLARDA HASTALIK SIKLIĞINDA ARTIŞ VAR

Tütün kullanımının ve dolaylı etkilenimin, hava yolunda aşırı duyarlılığa yol açtığına işaret eden Şirin, bunun da alerjik hastalıkların gelişiminde etkili olduğunu söyledi. Şirin, özelikle bu etkilenimin çocuk yaş grubunda daha fazla olduğunu vurgulayarak, "Hava yolundaki aşırı duyarlılığa bağlı olarak alerjik nezle, rinit, astım gibi hastalıklar gelişebilir veya sigara dumanına maruziyet sonrası bu hastalığı bulunanlarda çok daha fazla alevlenme ve astım ataklarıyla karşı karşıya kalınabilir." uyarısında bulundu.

Pasif içiciliğe maruz kalan çocuklarda hastalık sıklığında da bir artışın söz konusu olabildiğine dikkati çeken Şirin, şunları dile getirdi: "Tütün dumanına maruz kalan çocuklarda 2-4 kat arasında astım riski artmaktadır. Hatta gebelik döneminde sigara içen annelerin bebeklerinde ilk bir yıl içinde tütün kullanmayanlara oranla 2-4 kat arasında da astım riskinin yükseldiği ortaya konmuştur. Yılda 300'den fazla sigara tüketen ergenlerde de astım riskinin 4-8 kat arasında arttığı bilimsel çalışmalarla ispatlanmıştır. "

‘İYİLEŞME SÜRESİ UZUN SÜREBİLİR’

 Astım ve alerjik reaksiyonlara ilişkin de bilgi veren Şirin, şunları kaydetti: "Enfeksiyon sonrasında öksürüğün bir aydan fazla devam etmesi, özellikle geceleri öksürüğün artması, koşma, ağlama, gülme gibi durumlarda hırıltı şeklinde kuru öksürüğün başlaması astım belirtileri olabilir. Burun tıkanıklığı, hapşırık, gözlerde yaşarma ve kızarıklık olması halinde de çocuğun alerji açısından değerlendirilmesi gerekmektedir. Bazı çocuklarda da her enfeksiyondan sonra iyileşme süresi uzun sürebilir. Sigara dumanına maruziyetin kesilmesi halinde, astım ve alerji tanısı bulunan çocukların iyileşme süreci iyi giderken, pasif içiciliğin devam etmesi durumunda artan hastane yatışları hatta yoğun bakıma kadar gidebilen ağır solunum yolu enfeksiyonları görülebiliyor."

Öte yandan, balkonda bu ürünlerin içilmesinin de ev içi kapsamına girdiğini aktaran Şirin, "Çünkü kullanıcının kıyafetlerine sinmekte ve yine ortamı kirletmektedir. Tütün ürünü kullanıldıktan sonra kıyafetlerin değiştirilmesi, ellerin ve yüzün yıkanması ve en az yarım saat açık havada kalınması halinde bile kişinin üstündeki kirleticiler bir miktar azalmaktadır." ifadelerini kullandı.

Pasif içicilerin yüzde 64'ünü kadınlar oluşturuyor

Pasif içicilerin yüzde 64'ünü kadınların oluşturduğu ve dumana maruz kalmanın da üreme fonksiyonlarını bozduğu belirtildi. Ankara Etlik Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde riskli gebelik uzmanı olarak görev yapan Dr. Yüksel Oğuz, AA muhabirine, tütün ürünleri kullanımının, kadın hastalıkları gelişimi üzerindeki etkilerine yönelik açıklamalarda bulundu.

Dünya genelinde yaklaşık bir milyar sigara kullanıcısının yüzde 25'ini kadınların oluşturuyor.  Tütün kullanımı ve dumana maruz kalmanın, kadın hastalıkları üzerindeki etkisinin özellikle gebelik döneminde hem anne hem bebek üzerinde çok daha yoğun olduğunu vurgulayan Oğuz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Üreme sağlığı açısından bakıldığında kadınlarda olumsuz etkilenimin daha yüksek olması söz konusu. Sigara kullanımı ve dumana maruz kalma, yumurtalarda azalma hızını arttırdığı, üreme çağındaki kadının yumurtlama fonksiyonlarını bozduğu için gebelik şansının da azalmasına neden oluyor. Aynı zamanda yumurtanın kalitesi de düşüyor."

Gebelik döneminde anne adayının tütün kullanımının ya da dumana maruz kalmasının, anne karnındaki bebeğin sağlığını da olumsuz etkilediğine dikkati çeken Oğuz, "Sigara kullanımı ve pasif içicilik, erken doğum, oluşan embriyonun rahime tutunmasının azalmasına bağlı düşük ve bebeğin içinde bulunduğu zarların da yırtılması şeklinde risklere yol açabiliyor." dedi.

Tütün ürünlerini kullanmayı bırakın!

 Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle, Türk Toraks Derneği (TTD)’nden yapılan açıklamada; “Tütün ürünlerinin, hem içenleri, hem dumanı ile çevresindeki bireyleri, hem de içiminden sonra ortamda kalan artık maddeler ile o ortamda bulunun tüm bireyleri etkileyerek, her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olmaktadır.” diye belirtildi.

 TTD Merkez Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Doç. Dr. İpek Candemir, “OECD tarafında yapılan açıklamaya göre sigara pazarının büyüklüğü 2022 yılında 1.077,9 milyar ABD dolarına ulaşmıştır. Bu büyüme, harcanabilir gelirin artması, tüketici yaşam tarzlarının değişmesi ve bölgede sigara içen önemli bir nüfusun varlığının devam etmesi gibi çeşitli faktörlere bağlanabilir. Nüfusun yoğun olduğu dünya ülkelerinde geleneksel sigara içme sıklığı halen artarak devam etmektedir.” dedi.

 TÜTÜN ENDÜSTRİSİNİN HEDEFİ GENÇLER

 TTD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Remziye Can ise, “Tütün endüstrisinin ‘zararı azaltılmış ürünler’ adı altında ürettiği elektronik sigara genç kullanıcıları hedef alarak kazanç hedeflerini tutturmaya ve pazarlarını genişletmeye çalışmaktadır. Kuzey Amerika ve Avrupa’da kişi başına düşen gelirin yüksek olması nedeniyle aromalı sigaraların popülaritesi artmakta, elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri önemli bir pazar payına sahip olmaya başlamaktadır. Birçok ülkede çocuklar ve ergenlerde e-sigara kullanımı yetişkinlerin kullanımını aşmıştır ve e-sigara kullanımında belirgin artış görülmektedir.” diye belirtti.

Sonraki Haber