Herkes İtalya'da sanıyordu meğer Ankara'daymış! O antik kent UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne eklendi...

Geçtiğimiz günlerde UNESCO tarafından “Dünya Mirası” ilan edilen Gordion Antik Kenti, Ankara’nın en önemli tarihi bölgelerinden biri. Türkiye’nin yirminci, Ankara’nın ise ilk UNESCO Dünya Mirası seçilen Gordion’a gelin birlikte bir göz atalım…

Bu yıl 45'incisi düzenlenen UNESCO Dünya Mirası Komitesi toplantısında ülkemizin başkenti Ankara’da yer alan Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı. En uzun süre insan yerleşimi bulunan nadir alanların başında gelen Gordion Antik Kenti’nin tarihi ise binlerce yıl gerisine kadar uzanıyor. 

UNESCO FARK ETTİ DÜNYA MİRASI LİSTESİNE EKLEDİ

 Ankara’ya 94 kilometre uzaklıkta bulunan Gordion Antik Kenti, Frig uygarlığının tarihi başkenti olarak oldukça büyük bir öneme sahip. Günümüzde Porsuk Çayı ve Sakarya Nehri’nin birleştikleri bölgenin yukarı kısmında yer alan Gordion Antik Kenti, Yassıhüyük sınırları içerisinde bulunuyor.

Hititler yıkıldıktan sonra Friglerin Gordion’a gelerek buraya yerleştikleri biliniyor. MÖ. 12. yüzyılın sonlarından itibaren varlıklarını burada geçiren Frigler’den günümüze kadar ulaşan birçok gündelik araç gereç bulunuyor. Arkeolojik kazılar aracılığıyla elde edilen bulgulara göre bölgenin yakınlarında birçok tümülüs yer alıyor. Bahsedilen tümülüslerde dönemin en önemli kişilerinin gömüldüğü biliniyor. Tümülüslerin tarihi MÖ. 9. yüzyıldan 2. yüzyıla dek uzanıyor.

Sonraki Haber