Herkes tarifini istiyor! Dev gibi kabaran 1 hafta bayatlamayan poğaça tarifi

Her sofrada rastlayabileceğiniz çok sevilen poğaçaların nasıl böyle puf puf kabardığını hiç merak ettiniz mi? Sevdiklerinize hazırlayacağınız sofralar için lezzetli ve bayatlamayan bir poğaça tarifi arayışındaysanız doğru yerdesiniz! İşte tazeliğini koruyan ve puf puf kabaran poğaça tarifi... 

Beslenme çantalarından gün sofralarına, çayın ya da taze sıkılmış meyve suyunun yanına yumuşacık poğaçalar hazırlamak artık çok kolay. Tadanların hayran kalacağı ve merakla tarifini soracağı poğaça yapma sırları…

Rahat çalışabilmek için derin bir kap seçin

Derin bir kap seçimi tüm malzemeleri eşit karıştırmanızı ve hamuru yoğurmanızı kolaylaştırır. Bu nedenle kabınızı geniş ve yüksek seçin.

Gelelim göz göz kabaran ve uzun süre bayatlamayan poğaça malzemelerine:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket instant veya yaş maya
  • 6 su bardağı un

Malzemeleri oda sıcaklığında kullanın

Özellikle sıvı malzemelerin ve yumurtanın oda sıcaklığında olması hamurunuzun kıvamını etkiler.

Malzemeleri tek seferde karıştırmayın

Hamur işi yaparken tarif listesindeki malzemeleri belli bir sırayla eklemeniz gerekir. Bu sıraya dikkat etmediğinizde hamurunuz sert olabilir ve istediğiniz gibi güzel bir sonuç elde edemeyebilirsiniz.

İlk olarak geniş ve derin bir kaba şekeri, mayayı ve sütü koyun. Maya ve şeker tamamen eriyene kadar karıştırın.

Poğaçaların üzerine sürmek amacıyla yumurtalardan birinin sarısını kenara ayırın, akını hamur yoğurma kabına alın. Kırdığınız diğer yumurtayla beraber yoğurdu ve sıvı yağı da kaba ekledikten sonra karıştırın. Ardından kabartma tozunu ekleyin. Hamurun iyice mayalanması için tuzu en son ekleyin.

Un eklerken mutlaka elek kullanın

Hamur işi yaparken tarif listesinde yazan un miktarını tek hamlede eklememeniz gerekir. Unu azar azar eleyerek eklemeli ve hamurun kıvamı istediğiniz gibi olduğunda un eklemeyi bırakmalısınız. Poğaçanızın yumuşak olması için ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar un ekleyebilirsiniz. Hamurunuz, siz onu yoğurdukça kendini toparlar. Yoğurma işlemi bittikten sonra kabınızın üzerini örtün ve mayalanması için en az bir saat hamurunuzu dinlendirin.

Şekil verdikten sonra hamuru tekrar mayalandırın

Mayalanan hamurunuzdan yumurta büyüklüğünde parçalar alarak elinizin içinde yuvarlayarak şekil verebilirsiniz. Şekil vererek fırın tepsisine yerleştirdiğiniz poğaçaların üzerini hafif nemli bir örtüyle kapatın ve bir süre bekleyin. Tepside ikinci kez mayalandırmanız poğaçaların tazeliğini korumasına yardımcı olur.

Poğaçaların güzel pişmesi için fırını önceden ısıtın ve fırının kapağını sık sık açmamaya dikkat edin. Pişme süresi fırından fırına değişiklik gösterebilir. İşte tadına doyamayacağınız poğaçalarınız hazır!

Hazırladığınız poğaçaları kapalı bir kapta muhafaza ederseniz tazeliğini uzun süre korumasına yardımcı olabilirsiniz. Çat kapı gelen misafirler için poğaçaların bir kısmını buzluğa kaldırabilirsiniz.

Sonraki Haber