Herkes temizlik malzemesi sanıyordu meğer en güzel turşu onunla kuruluyormuş

Antik Yunan’dan günümüze dek kullanılmaya devam eden beyaz sirke, aslında bir temizlik ürününden çok daha fazlası! İster yemeklerinize koyun ister onunla lezzetli turşular kurun ama beyaz sirkeyi mutfağınızdan eksik etmeyin. Bu haberimizde beyaz sirkenin faydalarını sizlere sunuyoruz…

Asetik asit ve su karışımından elde edilen beyaz sirke, özellikle mutfak ve temizliğinde en çok tercih edilen doğal ürünlerden biri. Standart bir beyaz sirkenin asit oranı %4-8 iken temizlik amaçlı kullanılan beyaz sirkelerde bu oran %20’lere kadar yükseliyor. Bu nedenle beyaz sirke tüketmeden önce içeriğindeki asit oranına bakmakta fayda var. Beyaz sirkenin faydalarını öğrendikten sonra evinizden asla eksik etmeyeceksiniz. Temizlik, yemek, turşu, peynir yapımı ve daha birçok alanda kullanılabileceğiniz beyaz sirkenin faydalarını sizler için derledik…

BEYAZ SİRKE NE İŞE YARAR?

Ev işlerinde oldukça sık tercih edilen beyaz sirke, doğal bir temizleyici ve tatlandırıcı özelliğine sahip. Bu nedenle de beyaz sirkenin kullanım alanı oldukça farklılık gösteriyor.

Ev temizliğinde yüzey, cam, banyo ve mutfakta pas ve kireç sökücü olarak kullanılabilir.
Meyve ve sebzeler tüketilmeden önce beyaz sirkeli suda bekletilerek dezenfekte edilebilir.
Salatalara az miktarda ilave edilerek tatlandırılabilir.
Beyaz sirke, tuz ve su karışımı ile hızlı ve lezzetli turşular yapılabilir.
Unlu mamullerin daha hızlı kabarmasını sağlayabilir.
Lor ve peynir altı suyu elde etmek için sütle kullanılabilir. 

 BEYAZ SİRKE NASIL YAPILIR?

Evde beyaz sirke yapmak için en gerekli ihtiyaç sirke anası. Sirke anasını bulduktan sonra gerekli malzemeler su, mısır veya şeker pancarı, bulgur veya nohut. Bu malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra cam bir kavanoza alarak kapağını sıkıca kapatın. Ardından oda sıcaklığında hiç ışık almayan bir odaya koyarak 20 gün boyunca bekletin. Bu esnada sadece bir kez sirke anasını karıştırın. 20 günün sonunda sirke anasını istediğiniz kadar temiz suyun olduğu bir kaba koyun. Ağzını sıkıca kapatın ve 20 gün daha bekletin. Süre tamamlandığında sirkenizi süzerek kullanabilirsiniz. 

BEYAZ SİRKE TURŞUDA KULLANILIR MI?

Kış aylarında sofralarımızdan eksik olmayan turşu, bağışıklık destekleyici ve metabolizma hızlandırıcı bir etkiye sahip. Çeşitli yöntemlerle turşu kurmak mümkün olmakla birlikte beyaz sirke ile kurulan turşunun tadı bir başka oluyor. Keskin tadından dolayı beyaz sirke çok tercih edilmese de doğru miktarda kullanıldığında inanılmaz lezzetler ortaya çıkarıyor. Dilediğiniz tüm ürünlerin beyaz sirkeyle turşusunu kurabilirsiniz. Sirke miktarını kuracağınız turşuya göre ayarlayıp istediğiniz sebzelerden turşu elde edebilirsiniz.

BEYAZ SİRKE VE ELMA SİRKESİ ARASINDA FARK NEDİR?

Elma ve üzüm sirkesi meyveler kullanılarak yapılan ürünlerdir. Meyve fermantasyonu ile elde edilen elma sirkesinin tadı daha yumuşak ve asit oranı düşüktür. Beyaz sirke ise elma sirkesine göre daha yüksek bir asit oranına sahiptir. Bu nedenle beyaz sirkenin direkt olarak içilmesi tercih edilmez. 

BEYAZ SİRKENİN CİLDE FAYDALARI NELERDİR? BEYAZ SİRKE VÜCUDA SÜRÜLÜR MÜ?

 Beyaz sirke içerisindeki asetik asit sayesinde cilt gözeneklerinin küçülmesine ve temizlenmesine destek oluyor. Aynı zamanda cilt üzerinde oluşan güneş lekelerinin de ortadan kalkmasını sağlıyor. Bu nedenle beyaz sirkeyi su ile seyrelterek bir pamuk yardımıyla cildinize uygulayabilirsiniz. Bu işlemi yaparken cildinizin alerjik reaksiyon gösterebileceğini göz önünde bulundurun.

BEYAZ SİRKE ZARARLARI NELERDİR?

Beyaz sirkenin insan vücuduna direkt bir zararı yoktur. Ancak içeriğinde bulunan asit, ülser veya gastrit gibi çeşitli mide hastalıklarına yol açabilmektedir. Bu hastalıklardan birine sahipseniz mutlaka doktor kontrolünde beyaz sirke tüketmeli ve aşırı tüketimden uzak durmalısınız. 

Sonraki Haber