Hiç böylesi görülmedi! Borsanın tarihi kırılma anları!
Borsa, tarih boyunca yatırımcılar için hem büyük fırsatlar hem de büyük riskler sunuyor. Büyük düşüşlerin ardından yaşanan hızlı yükselişler de dikkat çekiyor. Geçmişte borsada sert düşüşlerin yaşandığı ve rekor yükselişlerin olduğu da görüldü. Borsadaki tarihi düşüşleri derledik...
Borsa, bazen zirveleri görürken bazen de sert düşüşleri yaşayabiliyor. Borsa İstanbul'da yaşanan düşüşler gibi dünya borsasındaki düşüşler de bütün ülkeleri etkisi altına almıştır. Hem küresel hem de bölgesel ekonomi açısından önemli olan borsalar, bazı dönemlerde dalga dalga yayılarak tüm dünyayı etkisi altına aldı.
Bu düşüşler ve ardından gelen rekor yükselişler tarihi olay olarak hafızalara kazındı. Sizler için tarihin en büyük yaşanan olaylardan sonra borsadaki çöküşleri ve rekor çıkışları derledik.
KARA PAZARTESİ (1987)
Dünya borsalarının art arda çöktüğü 19 Ekim 1987 tarihine Kara Pazartesi adı verildi. Bu tarihi düşüş Hong Kong borsası ile başladı ve tam bir domino etkisiyle tüm dünyaya yayıldı. Borsa değeri yüzde 70 oranında düştü ve tüm dünyada büyük buhrana neden oldu. Borsa tarihinin en büyük düşüşlerinden oldu. Anca düşüş sonrası yüzde 850 yükseliş oldu. Ancak bu tarihi buhran 1941 yılının sonuna kadar devam etti.
KÖRFEZ KRİZİ (1991)
Borsa tarihine ikinci büyük çöküş olarak körfez krizi adını yazdırdı. Körfez krizin de ilk kara operasyonun başlaması ile borsa yüzde 45 değer kaybetti. Daha sonra büyük sıçrayışlar yaşanan borsa da düşüş sonrası yüzde 500 yükseliş oldu.
RUSYA KRİZİ (1998)
1998 yılında Rusya'da ortaya çıkan Rusya hükümeti ve Rusya Merkez Bankası arasında çıkan ekonomik kriz birçok ülkenin ekonomik kriz yaşamasına neden oldu. Rublenin hızlı düşüşü, Rusya'nın komşularını olumsuz etkiledi. O zaman borsa yüzde 55 düşüş yaşadı. Düşüş ardından toparlanan borsa yüzde 750 değer kazandı.
DOT-COM BALONU (2000)
2000 yılının başında, internet teknolojilerinde yatırım patlaması yaşandı. Fakat nakit akışının hesaba katılmaması ve internet şirketlerinin hisselerindeki hızlı yükseliş, 2000 yılında birçok teknoloji şirketinin hisselerinin yüzde 80 oranında düşmesine neden oldu.
MORTGAGE KRİZİ (2008)
ABD'deki mortgage kredilerine dayalı finansal ürünlerin iflas etmesi sonucu 2008'de dünya ekonomisi, büyük bir krize girdi. Altın ve petrolün de içinde bulunduğu önemli madenler tarihinin en yüksek değerine ulaşırken ABD doları neredeyse bütün diğer para birimleri karşısında önemli ölçüde değer kaybetti. Bu kriz, dünya genelindeki borsalarda büyük düşüşlere neden oldu ve çok kısa sürede Avrupa'ya da yayıldı. Borsada yüzde 60 değer kaybı yaşandı ancak düşüş sonrası yükseliş yüzde 200 doldu.
GEZİ OLAYLARI (2013)
28 Mayıs 2013 tarihinde İstanbul Gezi Parkı'nda başlayan eylemler ile hızlı bir düşüş trendine giren Borsa İstanbul yüzde 30 değer kaybetti. Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri Gezi olayları ile başlayan ve 3 ay etkisini sürdüren dönemde 164 milyar lira geriledi.
COVID-19 (2020)
2020 yılında meydana gelen COVID-19 pandemisi, küresel çapta ekonomik krize neden oldu. Dünya genelindeki borsalarda düşüşler yaşadı. Avusturya, ABD, Almanya, Kanada ve diğer Avrupa ülkelerinde borsa endeksleri değer kaybetti. 2020'nin son altı aylık dönemi dikkate alındığındaysa BIST de pandemi nedeniyle yüzde 30 geriledi. Daha sonra yükseliş yüzde 500'e ulaştı.