Hiç uyumadan teheccüd namazı kılınır mı? Sabah namazından hemen önce Teheccüd kılınır mı?

Teheccüd namazının ne kadar faziletli olduğunu bilip de sevabından faydalanmak isteyen kimseler, hiç kılmamaktansa uyumadan da teheccüd namazını kılabilir. Ancak Diyanete göre; uyanarak kılmak daha tercih edilebilir bir durumdur.

uyumadan teheccüd namazı kılınır mı

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in gece namazı olarak da bildiğimiz Teheccüdü; 'Salihlerin adeti' olarak tasvir etmesinden de anlaşılacağı üzere fazileti çok büyüktür. Hz. Bilâl (r.a)'un naklettiği rivayetlere göre Peygamberimiz (SAV) buyurdular ki: "Size geceleyin kalkmayı tavsiye ederim. Çünkü o, sizden önce yaşayan sâlihlerin adetidir; Rabbinize yakınlık (vesilesi)dir; günahlardan koruyucudur; kötülüklere kefârettir, bedenden hastalığı kovucudur." [Tirmizî, Da'avât 112, (3543, 3544).] Teheccüd namazını alışkanlık haline getirmeye çalışan Müslüman bir kimse, her zaman normal vaktinde uyanıp gece namazını kılıyor da bir gün mazeretinden dolayı uyuyup teheccüde kalkamayacaksa; hiç kılmamaktansa uyumadan kılarak Teheccüd sevabını yine alabilir.

Dinimize göre gece nafile namazlardan biri olarak bilinen Teheccüd namazının; yatsı namazından sonra veyahut gecenin bir yarısında uykudan uyanarak kılınan bir namaz olduğu bilinmektedir. Az da olsa uyuyup uyandıktan sonra kılınması daha sevap olduğu bilinen teheccüd namazı hiç uyumadan da kılınabilmektedir.

Teheccüd namazının vakti ile ilgili kaynaklarda geçen bilgiye göre Efendimiz (SAV)'in gecenin ortasında veya gecenin son kısmında kılınmasını önermektedir.

GECE NAMAZI (TEHECCÜD NAMAZI) SABAH NAMAZINDAN HEMEN ÖNCE KILINIR MI?

Efendimiz (SAV)'in sünnetine uygun şekilde teheccüd namazı kılmak isteyen Mümin bir kimse yatsı namazını kıldıktan sonra uyuyup, daha sonra teheccüd ibadeti için kalkmalıdır. Yatsıdan sonra herhangi bir saat dilimi olmayan Teheccüd namazında sadece sabah namazı vakti girmeden teheccüd namazı kılınması gerektiğine dikkat edilmelidir.

Sonraki Haber