Hileli gıdaya karşı ambalajlı ürün tercih edin
Ramazan ayında piyasada hileli gıdalar artıyor. Uzmanlar, ambalajlı ve daha önce kullanılmış markaların ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Gıda israfına karşı da bireysel önlemlerin alınması çağrısı yapılıyor
Ramazan sofralarında çeşit çeşit yiyecekler iftar saatini bekliyor. Bu yıl salgın nedeniyle çekirdek ailelerin bulaşabildiği iftar sofralarındaki yiyeceklerin lezzetli olduğu kadar sağlıklı ve güvenilir olması da önemli. Uzmanlar, vatandaşları hileli ürünlere karşı uyarıyor. Hileden korunmanın en güvenilir yöntemi ise paketli gıdaları tercih etmek.
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, alışveriş saatlerine dikkat edilmesi uyarısında bulundu. Marketlere kalabalık saatlerde gidilmemesi gerektiğini söyleyen Saner, “Muhakkak maske takın, sosyal mesafeye uyarak hazırladığınız bir alışveriş listesi üzerinden olabilecek en kısa sürede alışverişi yapın. Ya da sanal market uygulamalarını kullanın. Öncelik sanal uygulamalarda olmalı” dedi.
KAPALI ÜRÜNLERİ TERCİH EDİN
Ramazan sofralarının vazgeçilmezi hurma, zeytin ve peynirde en çok başvurulan hilelere ilişkin Saner şu uyarılarda bulundu:
“Zeytine renk verebilmek, erken olgunlaştırmak için bazı hileler yapılabiliyor. Beyaz peynirin de ömrünü uzatabilmek için bazı izin verilmeyen katkı maddeleri eklenebiliyor. Tüketicilere önerimiz, menşeini bildikleri, ambalajlı, kapalı ürünlere, Tarım Bakanlığından onaylı ürünlere yönelmeleri ve bildikleri yerlerden alışveriş etmeleri. Açık ürünlerde bu hilelere maruz kalma ihtimali çok daha yüksek. Hurmada ise genellikle hile olmuyor ancak zirai tarım ilacı kalıntısı ve toksinler sorun olabiliyor.”
TAZE SEBZE VE MEYVE TERCİHİ İSRAFA NEDEN OLUYOR
Sebze ve meyvenin en tazesini tercih etmenin şart olmadığını söyleyen Saner, “En taze gıdayı alayım derken, gıda israfına sebep oluyoruz. Gıda güvenliğini düşünürken gıda israfına neden olmamalıyız. Ülkemizde gıdanın yüzde 30’u çöpe gidiyor. Çünkü hepimiz en tazesini alalım diyoruz. Taze ürün dediğiniz en az 1 günlük, en fazla 2-3 günlük olur. Bunların sağlık ve besleyicilik açısından birbirinden farkı yoktur” diye konuştu.
ELLERİNİZİ YIKAYIN
“Et alımında bildiğiniz yeri tercih edin” diyen Saner, şöyle dedi:
“Özellikle bilmediğiniz yerlerden hazır kıyma gibi ürünleri almayın, kendiniz çektirin. Eti aldıktan sonra en kısa sürede evinize gidip o gün içinde kullanacaksanız buzdolabına, sonrasında kullanacaksanız kullanacağınız miktarlara böldükten sonra buzluğa kaldırın.”
Ramazan Bayramında ağızları tatlandıran şeker ve çikolatalarda da hileye başvurulabildiğini söyleyen Saner, “Hileden korunmanın en önemli yöntemi paketli gıdalar kullanmaktır” uyarısında bulundu.
Salgın sürecinde gıda güvenliğinin daha da önemli hale geldiğini vurgulayan Saner, Kovid-19'a karşı dışarıdan sipariş tesliminden ve alışverişlerden sonra ellerin yıkanması önerisinde bulundu.