Hindistan Komünist Partisi (M) lideri Sitaram Yechuri’yi kaybettik

Sitaram Yechuri, Hindistan Komünist Partisi'nin (Marksist) en üst düzey lideri, Sol Hareketin önde gelen bir lideri ve seçkin bir Marksist teorisyendi. Merkez Komite Uluslararası Bölüm Başkanı olarak komünist ve ilerici güçlerin çeşitli uluslararası forumlarına aktif olarak katıldı

Hindistan Komünist Partisi (Marksist) genel sekreterliği görevini yürüten Sitaram Yechuri, 12 Eylül 2024 günü akut solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle hastaneye kaldırılmasının ardından 72 yaşında hayatını kaybetti.

Hindistan Komünist Partisi (Marksist) bir açıklama yaptı:

“Hindistan Komünist Partisi (Marksist) Politbürosu, Genel Sekreter Sitaram Yechuri'nin 12 Eylül 2024 tarihinde hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duymaktadır. Ağır bir akciğer enfeksiyonu nedeniyle 72 yaşında Yeni Delhi'deki All India Institute of Medical Sciences'da vefat etti.”

SEÇKİN BİR TEORİSYEN

Sitaram Yechuri, Hindistan Komünist Partisi'nin (Marksist) en üst düzey lideri, Sol Hareketin önde gelen bir lideri ve seçkin bir Marksist teorisyendi.

Hem lisans hem de lisansüstü eğitimi sırasında Ekonomi alanında birincilik elde eden başarılı bir öğrenciydi. 1974 yılında Jawaharlal Nehru Üniversitesi'ndeki öğrenci hareketine katıldı ve Hindistan Öğrenci Federasyonu'nun (SFI) lideri oldu. İki yıl içinde üç kez Jawaharlal Nehru Üniversitesi Öğrenci Birliği Başkanı seçildi. 1984-1986 yılları arasında Tüm Hindistan Öğrenci Federasyonu Başkanı olarak, öğrenci örgütünün ulusal öneme sahip bir öğrenci gücü haline gelmesinde etkili oldu.

Sitaram Yechuri 1975 yılında Hindistan Komünist Partisi'ne (Marksist) katıldı. Olağanüstü Hal sırasında siyasi faaliyetleri nedeniyle bir kez tutuklandı. 1985'te partinin 12. Kongresi'nde Merkez Komite üyeliğine seçildi ve bugüne kadar bu görevi sürdürdü; 1989'da Merkez Sekreterya üyeliğine seçildi; 1992'de partinin 14. Kongresi'nde Politbüro üyeliğine seçildi.

2015'teki 21. Parti Kongresi'nde Hindistan Komünist Partisi (Marksist) Genel Sekreteri seçildi ve bugüne kadar bu görevi sürdürdü. Otuz yılı aşkın bir süredir partinin merkezi liderliğinin bir üyesi olarak partinin siyasi duruşunun formüle edilmesinde önemli bir rol oynamıştır. İdeolojik alanda da Sitaram aynı şekilde eşsiz bir rol oynamıştır. 14. Parti Kongresi'nde Hindistan Komünist Partisi (Marksist), sosyalizme yönelik gerilemelerin ardından partinin ideolojik duruşunu açıkça ifade eden ve Sitaram Yoldaş'tan tarafından sunulan “Belirli İdeolojik Sorunlar Üzerine Karar”ı kabul etmiştir. Sitaram Yachuri, 2012'deki 20. Parti Kongresi'nde, partinin ideolojik duruşunu güncelleyen kararın bir kez daha ana taşıyıcısı oldu.

ANTİEMPERYALİST HAREKETLE DAYANIŞMAYI GÜÇLENDİRDİ

Merkez Komite Uluslararası Bölüm Başkanı olarak komünist ve ilerici güçlerin çeşitli uluslararası forumlarına aktif olarak katıldı ve sosyalist ülkelerle ilişkilerin yanı sıra anti-emperyalist hareketle dayanışmayı güçlendirdi.

Sitaram Yechuri, yirmi yılı aşkın bir süre boyunca partinin haftalık gazetesi “Halkın Demokrasisi”nin genel yayın yönetmenliğini yaptı. Aynı zamanda üretken bir yazardı ve ideolojik alana bir diğer önemli katkısı Hindu milliyetçiliğine (Hindutva) yönelik eleştirileriydi; bu eleştiriler “Hindu Ulusu Nedir?” ile “Komünizm ve Laiklik” adlı kitaplarında yayımlanmıştır.

Sitaram Yachury 2005-2017 yılları arasında Hindistan Parlamentosu’nun üst kanadı olan “Rajya Sabha”da iki dönem görev yapmıştır. Kendisi sadece Hindistan Komünist Partisi'nin (Marksist) bir lideri değil, aynı zamanda 2017 yılında En İyi Milletvekili Ödülü ile onurlandırılan seçkin bir milletvekilidir.

Yakın geçmişte Sitaram Yechuri, seküler muhalefet partileri arasında geniş bir koalisyon oluşturmak için çok zaman ve enerji harcadı ve bu çabaları Hindistan Ulusal Kalkınma Kapsayıcı İttifak Bloğu (INDIA bloğu) ile sonuçlandı. Sitaram, Birleşik Cephe hükümeti ve daha sonra Birleşik İlerici İttifak (UPA) hükümeti sırasında Hindistan Komünist Partisi (Marksist) adına bu ittifaklar lehine kilit müzakerecilerden biriydi.

Nazik ve yumuşak mizaçlı bir adamdı ve siyasette ve hayatın her kesiminde geniş bir dost kitlesine sahipti. Siyasi dürüstlüğü ve görevine bağlılığı nedeniyle saygı görüyordu.

Sonraki Haber