Hindistan varyantı etkisi henüz kanıtlanamadı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın İstanbul’da 5 kişide Kovid-19’a neden olan virüsün Hindistan varyantının saptandığını açıklaması endişe yarattı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, “Hindistan varyantının bulaşıcılığı arttırdığı ya da hastalığı ağırlaştırdığına ilişkin henüz kanıt yok. Buna yönelik tahminler var. Bu yüzden de takip edilmesi gereken varyantlardan biri” dedi.

Varyant dünyada ilk olarak 5 Ekim 2020’de Hindistan’da bildirildi. Sıklığı nedeni ile takip altına alındı. Dünya Sağlık Örgütü, en az 17 ülkede görüldüğünü bildirdi. Hindistan’da salgın hızının ve ölümlerdeki artışın varyanta mı yoksa insan hareketlerine mi bağlı olduğu henüz bilinmiyor.

Prof. Dr. Faruk Aydın, Aydınlık’a yaptığı açıklamada, dünyada varyantların takip edilen ve endişe verici olmak üzere iki grupta incelendiğini söyledi. Aydın, “Hindistan varyantı endişe verici grupta değil, takip edilenler arasında. İngiliz, Güney Afrika, Brezilya varyantları ise endişe duyulanlar arasında. Hindistan varyantı da endişe verici grup içine girebilir ama henüz bulaşıcılığı artırdığı ya da hastalığı şiddetlendirdiğine ilişkin kanıt yok” dedi.

Virüs, bu varyantta bağlanmayı sağlayan spike adlı proteininde çifte mutasyon geçirdiği için de endişe uyandırıyor. Aydın, “Mutasyona uğrayan virüsün aşı ile oluşan antikorlardan kaçtığına dair de henüz veri yok. Varyant gözlemleniyor” diye konuştu.

BİONTECH KARARI YERİNDE

Prof. Dr. Aydın, ülkemizde yapılan mRNA aşısı Biontech’in iki doz arasında beklenen sürenin 4-6 haftaya çıkarılmasının da yerinde bir karar olduğunu söyledi. “Dünya aşı üretiminde başarılı olamadı. Biontech’in tek dozu bile yüzde 60’ın üzerinde koruyor, bulaştırıcılığı da önlüyor. Faz-3 çalışmalarında bunu görmüşler. Tam korunma için iki doz şart. Salgın hızla devam ediyor. Daha az zarar almamız için daha çok insana aşı yapmamız gerekiyor. Aşı üretiminin kıt olduğu bir dünyada bu karar yararlı.”

Sonraki Haber