Hindistan ve Bangladeş'ten nehir suyu paylaşımı konusunda bakanlar düzeyinde toplantı

Yetkililer Cuma günü yaptığı açıklamada, Hindistan ve Bangladeş'in iki taraf arasında nehir suyu paylaşımını görüşmek üzere bakanlar düzeyinde ortak bir toplantı düzenlediklerini söyledi.

İki taraf, Hindistan ve Bangladeş Bakanlar Düzeyinde Ortak Nehirler Komisyonu 38. Toplantısı için 12 yıllık bir aradan sonra Perşembe günü Yeni Delhi'de bir araya geldi.

Yetkililer, toplantıda nehir suyu paylaşımı, taşkın veri paylaşımı, nehir kirliliğinin ele alınması, sedimantasyon yönetimi konusunda ortak çalışmalar yapılması ve nehir kıyısı koruma çalışmaları gibi konulara odaklanıldığını söyledi.

Hindistan'ın su kaynakları bakanlığı tarafından yayınlanan bir bildiride "Her iki taraf da Kushiyara nehrinin geçici su paylaşımına ilişkin Mutabakat Zaptı (MoU) metnine son halini verdi. Her iki taraf da Sabroom'un içme suyu ihtiyacını karşılamak için Feni nehri üzerindeki su alma noktasının tasarımının ve konumunun tamamlanmasını memnuniyetle karşıladı. Bu konuyla ilgili Ekim 2019 Hindistan-Bangladeş Mutabakat Muhtırası'na göre Tripura'daki bir kasaba" denildi.

Hindistan'ın su kaynakları bakanlığına göre, Hindistan ve Bangladeş 54 nehri paylaşıyor ve bunlardan yedisi daha önce öncelikli olarak bir su paylaşım anlaşmaları çerçevesi geliştirmek için tanımlanmıştı.

Bakanlık, "Toplantı sırasında, veri alışverişi için sekiz nehir daha dahil ederek bu devam eden işbirliği alanının genişletilmesi kararlaştırıldı." Dedi.

Hindistan ve Bangladeş Ortak Nehirler Komisyonu, 1972'de ortak sınır ve sınıraşan nehirler üzerinde karşılıklı çıkar konularını ele almak için ikili bir mekanizma olarak kuruldu.

Sonraki Haber