Hindistan’dan Kovid-19 ile mücadelede yerli uygulama

Radikal bir karar alarak ülke genelinde 5 haftalık sokağa çıkma yasağı ilan edilen Hindistan’da, ‘Aarogyu Setu’ adlı yerli telefon uygulaması virüse karşı mücadelede kullanılmaya başlandı. Bir günde 11 milyon Hintli uygulamayı telefonuna gönüllü olarak yükledi.

Kovid-19 ile mücadelede Hindistan’da 2 Nisan’da hizmete sunulan akıllı telefon uygulamasının 13 gün gibi kısa bir sürede 50 milyon kullanıcı tarafından gönüllü olarak değerlendirildiği açıklandı. Hint Hükümeti, hazırlanan uygulamanın çok hızlı yayılmasından dolayı memnun. 3 haftadır ülke genelinde sokağa çıkma yasağı uygulayan Hindistan’da 452 kişi hayatını küresel salgından dolayı kaybederken, ülkede şu ana kadar tespit edilen vaka sayısı 13 bin 835. Hindistan, salgının daha çok Mumbay, Yeni Delhi ve Kalkuta gibi küresel sistemle bütünleşmiş kentleri vurmasına rağmen, Kovid-19 vakalarına mahallelerde de rastlanması üzerine radikal bir karar alarak, ülke genelinde 5 hafta sürecek sokağa çıkma yasağı kararı aldı. Kararları açıklayan Başbakan Narendra Modi, “Eğer başarılı olmazsak, ülke olarak 21 yıl geriye gideceğiz” demişti. Modi, 1,3 milyar nüfuslu ülkede sokağa çıkma yasağını, 3 Mayıs 2020 tarihine kadar uzattıklarını açıkladığı konuşmasında, Hintliler’den “Aarogyu Setu” adlı uygulamayı telefonlarına yüklemesini istemişti. Bunun üzerine sadece bir günde 11 milyon Hintli uygulamayı telefonuna gönüllü olarak yükledi.

İŞSİZLİK YÜZDE 23

Nüfusun yüzde 45’inin tarım sektöründe çalıştığı ülkede işsizlik oranı mart ayında tarihi bir rekor kırarak yüzde 23’e yükseldi. Modi Hükümeti, Hindistan ekonomisinin yüzde 10’una tekabül eden 300 milyar dolarlık destek paketi ile ihtiyaçları gidermeye çalışıyor. Yoğun bakım ünitesinin çok sınırlı olduğu ülkede, sadece 40 bin solunum cihazı bulunuyor. Korona Kriz, Hindistan’da en çok büyük kentlerde çalışarak geçimini sağlamaya çalışan köylüleri ve yoksul kesimleri etkiliyor. Modi Hükümeti, bir yandan ülke genelinde sağlık hizmeti kapasitesini yükseltmeye, test sayılarını arttırmaya, diğer yandan da yoksulların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

TEMAS TAKİBİ

Salgını kontrol altına almak amacıyla hazırlanan akıllı telefon uygulaması ise, Singapur ve Almanya’nın hazırladığı sistem gibi Bluetooth ile çalışıyor. Hindistan Hükümeti’nin talimatıyla 30 uzman tarafından hazırlanan akıllı telefon uygulaması GPS verilerini de değerlendirerek, Bluetooth sinyallerinin sağladığı temas takibinin yanı sıra GPS aracılığıyla konum paylaşımı da yapıyor.

Bluetooth sinyallerinin avantajı, Kovid-19’a karşı mücadelede temas zinciri taramasını dijital teknoloji sayesinde otomatiğe bağlamasıdır. Sistem, ne kadar çok insan tarafından kullanılırsa, o kadar çok etkili oluyor. Yine Almanya’da da Çin, Singapur ve Doğu Asya ülkelerinin akıllı telefon uygulamalarından esinlenerek salgına karşı hazırlanan akıllı telefon uygulamasının önümüzdeki günlerde hizmete girmesi bekleniyor. Avrupa Komisyonu ise, 27 AB üyesinin aynı akıllı telefon uygulamasını değerlendirmesi gerektiğini talep etti.

AVRUPA HAZIRLIK YAPIYOR

Yapılan anketlere göre, 83 milyon nüfuslu Alman toplumunun yüzde 70’i kısa sürede akıllı telefon uygulamasını gönüllü olarak kullanacak. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da bu uygulamadan yararlanacaklarını geçtiğimiz günlerde ima etmişti. Aydınlık’ın daha önce haberleştirdiği uygulama 8 Avrupa ülkesinden 130 bilim insanı tarafından Berlin’de hazırlandı.

Koronavirüs salgınına karşı ilk olarak Çin’de devreye sokulan akıllı telefon uygulamaları öncelikli olarak taşıyıcıların temas takibinde, temas zincirinin kırılmasında, risk altındaki kişilerin karantinaya uyup uymadıklarında, bazı ülkelerde de toplu taşımayı kullanmadan önce değerlendiriliyor.

Temas zinciri taramasının 4 bin 600 temas timi mensubu tarafından yapıldığı Türkiye’de ise, akıllı telefonlar şimdilik karantina uygulamalarında değerlendiriliyor.

Sonraki Haber