Hırvatistan Schengen Bölgesi üyesi oldu

Hırvatistan açısından 2022 yılı kendisi gibi Slav ırkından olan Ruslarla ilişkilerin sınandığı bir yıl oldu. Her ne kadar Rusya açısından “dost olmayan ülkeler listesi”nde yer alsa da Ukrayna askerlerinin Hırvatistan’da eğitim yapmasına izin vermemesi dikkat çekti

AB üyesi de olan Hırvatistan’ın NATO üyeliği ise Rusya ile iyi ilişkiler geliştirmesinin önünde engel oluşturuyor. Hırvatlar Schengen Bölgesi üyesi olma hayallerine sonunda kavuştular.

26 Ocak:

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışmanın alevlenmesi durumunda, Hırvat ordusunun tüm üyelerini geri çekeceğini söyledi.

27 Ocak:

Cumhurbaşkanı Milanovic, Rusya ile Ukrayna arasında çatışma çıkması halinde, NATO gücü olarak doğu Avrupa’ya konuşlandırılmış olan Hırvat askerlerini ülkelerine geri çağıracağını söyledi.

6 Nisan:

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlich-Radman, Rusya’nın Ukrayna'da yürüttüğü özel askeri operasyon nedeniyle Zagreb'deki Rus Büyükelçiliği'nin bazı çalışanlarını sınır dışı etmeyi planladıklarını söyledi.

13 Nisan:

Başkent Zagreb yakınlarına düşen insansız hava aracının el yapımı hava bombası yüklü olduğu açıklandı. Askeri başmüfettiş Pocinok, kaza nedeninin İHA'nın paraşütten ayrılarak yere çarpması olduğunu söyledi.

6 Mayıs:

Cumhurbaşkanı Milanovic 28-30 Haziran günlerinde Madrid'de düzenlenecek NATO zirvesinde ülkesini kendisinin temsil etmesi halinde İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini veto edeceğini belirtti.

17 Mayıs:

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, “Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üye olmalarını veto etmemek için tek şartımız, Bosna Hersek'te sonuca bağlanamayan seçim yasası reformunun çözüme kavuşturulması” dedi.

19 Mayıs:

Cumhurbaşkanı Milanovic, Türkiye'nin İsveç'ten NATO üyeliği konusunda haklı taleplerinin bulunduğunu belirterek bu durumun, İsveç'in üyeliğini zora soktuğunu ifade etti.

26 Haziran:

İrlanda Maliye Bakanı ve Avro Grubu Başkanı Paschal Donohoe, Hırvatistan'ın 2023 başından itibaren avroyu kullanmaya başlayabileceğini duyurdu.

6 Temmuz:

Hırvatistan'da 6 buçuk yıl Maliye Bakanı olarak görev yapan Zdravko Maric istifa etti.

22 Temmuz:

Rusya "dostane" olmayan ülkeler listesini güncelledi. Yunanistan, Danimarka, Hırvatistan, Slovakya ve Slovenya yeni eklenen ülkeler oldu. Kararla birlikte Rusya, bu ülkelerin borçlarını Rus para birimi ruble cinsinden ödeme zorunluluğu getirdi.

8 Eylül:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic'i kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanovic'in huzurunda 3 anlaşma imzalandı.

14 Eylül:

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanovic'in Slovenya'nın başkenti Ljubljana'da düzenlenen Brdo-Brijuni Süreci Zirvesi'nde Srebrenitsa soykırımını inkar eden açıklamalarda bulunduğu iddia edildi.

18 Ekim:

Cumhurbaşkanı Milanovic, Ukrayna askerinin ülkesinde tatbikat yapmasına izin vermeyeceğini açıkladı.

24 Ekim:

Başbakanı Plenkovic, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi kabul etti.

26 Kasım:

AB Komisyonu, Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan'ın Schengen Bölgesine katılması yönündeki görüşünü açıkladı. AB Komisyonu’nun İçişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, düzenlediği basın toplantısında "Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan, Schengen Bölgesine katılmaya hazır" dedi.

8 Aralık:

Avrupa Birliği, Hırvatistan'ın vizesiz seyahat bölgesi Schengen’e katılmasına onay verdi.

16 Aralık:

Hırvatistan Meclisi, Ukrayna askerlerinin ülkede eğitim görmesine ilişkin teklifi onaylamadı. Meclis, AB Askeri Yardım Misyonunun bir parçası olarak Ukrayna askerlerinin Hırvatistan'da eğitilmesine ilişkin teklifi kabul etmedi.

Sonraki Haber