Hititlerden kalma tarihi anıt: Eşsiz güzelliğiyle Eflatun Pınarı

Eflatun Pınarı, Konya'nın Beyşehir ilçesinde bulunan Unesco Dünya Geçici Miras Listesi'ne eklenmiş Hititler döneminde bulunan bir tarihi anıttır. Etrafında bulunan çay bahçesi ile Eflatun Pınarı eşsiz tarihi görüntüsü ile sizi çaya bekliyor!

Eflatun Pınarı, Hititler Dönemi'nde yapılmış kutsal su anıtıdır. Beyşehir'e 22 km. mesafededir. Anıt, göğü taşıyan ve yerle gök arasında ilişki kuran tanrıları tasvir etmektedir. 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne Hitit Kutsal Su Tapınağı olarak dahil edilmiştir. Anıt milattan önce 13'üncü yüzyılın son çeyreğine tarihlendirilmektedir. Eflatun Pınarı Büyük Kral Tuthaliya IV dönemine ait olduğu düşünülmektedir..

Hititler, dünya uygarlık tarihinde yaklaşık bin yıllık egemenlik döneminde devlet yapısını, sosyal, ekonomik ve dini hayatı yansıtan çeşitli somut kültür varlıkları bırakmışlardır.. Eflatun Pınarı hafif dalgalı bir yerde kalkerden, yassı bir tepenin eteğindeki yaklaşık yüz metrekarelik bölümden kaynar. Abide, Ereğli'deki meşhur İvriz Kabartması'nı da anımsatır. Kuzeyde yüzünü pınara doğru çevirmiş muhteşem bir abide vardır. 7 metre eninde ve 4 metre yüksekliğindeki abide, 14 muazzam taştan yapılmıştır. Hitit dönemine ait olup, oldukça önemlidir. Anıt biçimine bakılarak IV. Tudhaliya dönemine tarihlenmektedir. Eflatun Pınarı, bütün Anadolu'ya yayılmış bulunan eski Anadolu stilindeki, yani 'Hitit sanatı taklidi' tarzdaki anıtlardan biridir. Kuzeye dönük yapılan eserin batı tarafında, yerden bir kaynak suyu fışkırıyor ve önün kesilen su küçük gölü meydana getiriyor. Gölün üzerinde 14 lahit boyundan oluşan bir cephe yükseliyor (7.02x3.30 metre). Eflatun Pınarı'nda işlenen temada, bereket sembolü sayılan toprak, su ve güneşin ön plana çıktığı görülür. Anıt, kült yeri özelliği taşımaktadır. Bir süre burada yaşadığına inanılan ünlü Eflatun'dan dolayı bu adı aldığı sanılmaktadır. Adı verilirken renginden esinlenmiş olması ihtimali daha güçlüdür.

Eflatun Pınarı yakınında restorant ve çay bahçesi bulunmaktadır. Piknik yapmak için uygun kamelyalar yapılmıştır. Bölgede buz gibi su akan çeşme de bulunmaktadır. Eflatun Pınarı girişi için ücret alınmamaktadır.

Eflatun Pınarı konumu için tıklayınız:

Eflatun Pınarı konumu

Eflatun Pınarı'nı görmeye gelmişken bölgedeki gezilecek yerleri görmeyi unutmayın:

Sonraki Haber