İsrail 'den yeni katliam: 492 can kaybı... Hizbullah, askeri üs ve havaalanı vurdu! ABD bölgeye ek asker gönderiyor...

İsrail, Hizbullah'a yönelik saldırılarını arttırdı. İsrail’in Lübnan’a şimdiye kadarki en büyük hava saldırısında 492 kişi yaşamını yitirdi. Hizbullah ise bu sabah İsrail'in kuzeyinde iki askeri havaalanı, bir üs ve bir patlayıcı fabrikasını hedef alan 6 füze saldırısı gerçekleştirdi.

İsrail'in katliamları devam ediyor. Gazze'den sonra Lübnan'da da katliam yapan İsrail dünden bu yana Lübnan'da 1.300 hedefi vurduğunu açıkladı.

17-18 Eylül siber saldırıları ve Beyrut bombardımanına yanıt olarak Hizbullah, İsrail’i roketlerle vurmuştu. İsrail ise Lübnan’a şimdiye kadarki en büyük hava saldırısını başlattı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı can kaybının 492'ye ulaştığını, yaralı sayısının da 1645'e çıktığını duyurdu. Hayatını kaybedenler arasında 35 çocuk ve 58 kadın olduğu kaydedildi. Lübnan Sağlık Bakanı Firass Abiad, saldırıların olduğu bölgelerden binlerce ailenin tahliye edildiğini açıkladı.

Ülkenin güney bölgelerinden başkent Beyrut ve kuzeyine göç dalgası devam ediyor.

Lübnan Eğitim Bakanlığı ülke genelinde eğitime ara verildiğini açıklarken, İçişleri Bakanlığı da ülkenin güneyindeki okulların, İsrail saldırıları sonucu yerinden edilen vatandaşların barınması için açıldığını duyurdu.

HİZBULLAH’TAN, İSRAİL'İN KUZEYİNE 6 FÜZE SALDIRISI

Hizbullah, İsrail'in kuzeyinde iki askeri havaalanı, bir üs ve bir patlayıcı fabrikasını hedef alan 6 füze saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu.

Hizbullah'ın Telegram hesabından yapılan açıklamada, kuzeyde bulunan Afula şehrinin batısındaki Megiddo Askeri Havaalanı'nın Fadi 1 ve Fadi 2 füzeleriyle üst üste üç kez bombalandığı belirtildi.

Lübnan sınırına 30 kilometre uzaklıktaki havaalanı Hizbullah tarafından ilk defa vurulmuş oldu.

PATLAYICI MADDE FABRİKASI VURULDU

Bir başka açıklamada Ramat David Üssü ile havaalanının Fadi 2 füzesi, İsrail ordusunun kuzey bölgesine ulaşım ve lojistik destek sağlayan ana üs olan Amos Üssü'nün Fadi 1, Lübnan sınırına yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Zihron bölgesindeki bir patlayıcı madde fabrikasının ise Fadi 2 füzeleriyle vurulduğu ifade edildi.

Saldırıların "Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkını, onların cesur ve onurlu direnişini desteklemek ve Lübnan halkını savunmak için" gerçekleştirildiği aktarıldı.

İSRAİL'İN CELİLE BÖLGESİNDE SİRENLER ÇALDI

İsrail basınında daha önce çıkan haberlerde, Lübnan'dan atılan füzeler sonucu Nasıra şehri, Afula ve kuzey İsrail'deki Celile bölgesindeki birçok kasabada sirenlerin çaldığı ifade edildi.

Basında İsrail ordusundan naklen verilen haberlerde, Hizbullah tarafından kuzeye 20 füze fırlatıldığı bunlardan bir kısmının imha edildiği, diğerlerinin ise açık arazilere düştüğü iddia edildi.

KASSAM TUGAYLARI, BİR KOMUTANININ ŞEHİT OLDUĞUNU DUYURDU

HAMAS'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Lübnan'a düzenlediği hava saldırısında dün akşam bir saha komutanının şehit olduğunu duyurdu.

KassamTughhayları’ndan yapılan açıklamada, Lübnan'ın güneyindeki Cedide Marjaiyun kasabasından saha komutanı Hüseyin Mahmud en-Nadir'in pazartesi günü düzenlenen saldırıda hayatını kaybettiği ifade edildi.

Kassam'dan daha önce yapılan açıklamada, Lübnan topraklarından İsrail'in kuzeyindeki bölgelere 40 füze ateşlendiği kaydedilmişti.

ABD, BÖLGEYE EK ASKER GÖNDERİYOR

Lübnan ile İsrail arasındaki artan gerginlik sonrasında ABD'ye ait USS Harry Truman uçak gemisi görev grubunun Doğu Akdeniz'e gideceği duyurulmuştu. USS Truman'ın konuşlandırılmasıyla birlikte USS Roosevelt de dahil olmak üzere bölgedeki ABD askeri varlığını olağanüstü bir seviyede artacak.

Pentagon'dan yapılan açıklamada, "Orta Doğu'daki artan gerginlikler ve tedbirleri çoğaltmak nedeniyle, bölgede halihazırda bulunan güçleri güçlendirmek için az sayıda ek ABD askeri personeli gönderiyoruz." ifadelerine yer verildi.

Nereye ne kadar asker gönderileceği sorularına ise "Operasyon güvenliği nedeniyle, belirli ayrıntılar hakkında yorum yapmayacağız veya bilgi vermeyeceğiz." ifadesi kullanıldı.

ABD'nin şu an bölgede yaklaşık 40 bin askeri bulunuyor.

İSRAİL HÜKÜMETİ ‘OLAĞANÜSTÜ HAL’ İLAN ETTİ

İsrail basınındaki haberlere göre, İsrail hükümetinin genişletilmiş siyasi ve daraltılmış güvenlik kabineleri toplantıları başladı.

İsrail'in gün boyunca hava saldırıları düzenlediği Lübnan'dan roketlerle karşılık verilmesi üzerine, Tel Aviv yönetiminin ülke genelinde olağanüstü hal ilan ettiği bildirildi.

Kabine toplantısında bakanlar, telekonferans yöntemiyle ülke genelinde 30 Eylül'e kadar olağanüstü hal ilan edilmesini kabul etti. Lübnan Hizbullahı ile şiddetlenen çatışmalar karşısında durumun hızla değişmesi halinde olağanüstü halin hükümete daha geniş yetkiler tanıdığı için söz konusu kararın alındığı aktarıldı. Olağanüstü halin, İsrail ordusunun iç cephe komutanlığının yaptığı güvenlik uyarılarıyla ilişkili olmadığı vurgulandı.

Sonraki Haber