'Savaşın tarafı olursan hedef olursun'

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail'le savaşa hazır olduklarını söyledi. Lübnan'a karşı olası bir savaşta İsrail'in Ada'daki üsleri kullanacağı yönünde istihbarat aldıklarını belirtti. Nasrallah bu olası durumda Güney Kıbrıs'ı 'savaşın bir parçası' olarak göreceklerini ilan etti

İsrail ile Lübnan Direnişi arasındaki gerilim 2006'daki savaştan beri en yüksek noktaya çıktı. Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah geçen çarşamba akşamı tüm bölgeyi ilgilendiren kritik açıklamalar yaptı. Çatışmalar başladığından beri ilk kez Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) uyarılarda bulunan Genel Sekreter, İsrail'in Lübnan'a karşı olası bir savaşta adadaki havalimanı ve askeri üsleri kullanacağı yönünde istihbarat elde ettiklerini belirtti. Nasrallah, Lübnan'a saldırmak için adadaki lojistik altyapının Tel Aviv güçlerinin hizmetine sunulması halinde GKRY'nin "savaşın bir parçası" olarak görüleceğini belirtti.

Direnişin lideri, olası bir savaşta "İsrail'i Akdeniz'de bekleyen başka çok büyük meseleler olduğunu” da kaydetti. Ayrıntıya girmeden Hizbullah'ın buradaki doğalgaz tesislerine saldırabileceğini ima etti.
Hareketin "topyekûn savaş" istemediğini belirten Genel Sekreter, eğer bu senaryo hayata geçerse Hizbullah'ın "kuralsız" ve "sınırsızca" savaşacağını ilan ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Düşman kendimizi en kötüsüne hazırladığımızı da roketlerimizden hiçbir yerin kurtulamayacağını da çok iyi biliyor."

Sınırın diğer tarafına geçerek Celile'yi işgal edebileceği belirtilen, İsrailli yerleşimcilerin korkulu rüyası elit Rıdvan gücü.

SINIR ÖTESİ HAREKAT

Geçen haftalardaki yayınlarımızda, Hizbullah'ın sınır ötesi harekat hazırlıkları yaptığını, elit Rıdvan gücünün bazı İsrail yerleşimlerini işgal edebileceğini aktarmıştık. Nitekim Nasrallah da "Çatışmanın tırmanması halinde Celile'nin işgal edilmesi olasılığı masada olmaya devam edecek" sözleriyle bu haberlerin doğru olduğunu teyit etti. Düşünce kuruluşu Center for Strategic and International Studies'in analistleri, mayıs ayında yayınladıkları bir raporda, 7 Ekim'de HAMAS saldırılarının Hizbullah'ın taktik kitabından bir sayfa olarak nitelendirerek, Lübnanlı grubun yıllarca İsrail'e karadan saldırı için eğitim aldığını belirtti.

İSRAİL'İN DERİNLİKLERİ

Genel Sekreter, İsrail'e karşı şu ana kadar sürdürdükleri planı şu sözlerle özetledi: "Direniş, teknik ekipmanları, radarları, balonları ve daha fazlasını hedef alarak düşmanı kör etme ve kulaklarını sağır etme stratejisi izledi." Direniş'in şimdiye kadar silahlarının sadece bir kısmını kullandığını ifade eden Nasrallah, “açıklayamayacağımız yeni silahlarımız da var; bunlar savaş alanında ortaya çıkacaktır." uyarısını yaptı ve Direniş'in “eşi benzeri görülmemiş bir insan gücüne sahip olduğunun” altını çizdi.

Hizbullah'ın salı günü yayınladığı ve askeri karargahlar, limanlar, petrol rafinerileri, silah fabrikaları gibi stratejik üslerin görüntülendiği “İşte İbibik Bunlarla Döndü” adlı videoya da değinen Nasrallah, "Elimizde çok, çok, çok büyük miktarda bilgi var ve dün yayınlananlar Hayfa üzerinde geçirilen saatler arasından seçildi.” dedi. Genel Sekreter, bu hedefler arasında “İbibik” videosunda görünmeyen fakat İsrail topraklarının derinliklerinde yer alan ve bazıları kamufle edilmiş ancak Direniş İHA'larının ortaya çıkarttığı askeri üsler ve karargahlar olduğunu da kaydetti.

'BÖLGENİN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK'

Lübnanlı lider, Tel Aviv'in uyguladığı askeri sansüre ve kuzeydeki yerleşimlerden tahliye edilen 200 bin İsrailliye değinerek, "Düşman kuzey cephesindeki kayıplarını gizliyor ama yerleşim yerlerini boşaltanların sayısını gizleyemiyor." değerlendirmesinde bulundu. Lübnan Direnişi'nin sürekli operasyonları nedeniyle İsrail ordusunun Gazze'den kaynak aktarmak zorunda kaldığını belirten Nasrallah, kuzey sınırındaki kasabaların boşaltılması ve bölgedeki tarım ve sanayi faaliyetlerinin durdurulması nedeniyle İsrail'in büyük ekonomik kayıplara uğradığını kaydetti.

"Gazze'yi desteklemeye devam edeceğiz ve her şeye hazırız. Korkmuyoruz. Talebimiz açık: Gazze'de tam ve kalıcı bir ateşkes" diyen Lübnanlı lider, ABD Başkanı Joe Biden'ın sunduğu ateşkes anlaşmasının çatışmaların durdurulmasının kalıcı olmasını öngörmediğini belirtti. Genel Sekreter, devam etmekte olan çatışmayı 1948'den sonra bölgenin “çehresini değiştirecek” en büyük savaş olarak nitelendirdi ve sözlerini şu şekilde tamamladı. "Konumumuzun sağlamlığını ve bu tarihi, insani ve ahlaki duruşu zafere kadar sürdürmeye hazır olduğumuzu teyit ediyoruz."

GALANT'IN MEŞHUR SÖZLERİ

İsrail basını konuşmayı derhal manşetlerden görürken, yapılan ilk yorumlar arasında "Bu, Nasrallah'ın şimdiye kadarki en güçlü konuşmalarından biri çünkü kapsamlı bir savaştan kaçış olmayacağının bilincinde ve Gazze'de ateşkes sağlanana kadar mevcut savaşı sürdürmeye kararlı" ifadeleri dikkat çekti. Haaretz, İsrail Savunma Bakanı Galant'ın savaş durumunda Tel Aviv güçlerinin "Lübnan'ı Taş Devri'ne döndüreceği" iddiasına atıfta bulunarak, "İsrail'in HAMAS'ı yok edebileceği ve Lübnan'ı taş devrine geri döndürebileceği yönündeki boş vaatlerin artık açığa çıktı" değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın en büyük devlet dışı gücü olarak görülen Hizbullah'ın 150 bin roket, füze ve İHA'dan oluşan geniş bir cephaneliği var. İsrail'in eski Washington Büyükelçisi Michael Oren'a göre HAMAS, İsrail'e yönelik taktiksel bir tehdidi temsil ederken Hizbullah ise “İsrail için stratejik bir tehdit.” Oren, "Hizbullah'ın sadece üç gün içinde bize neler yapabileceğine dair korkunç tahminler okudum" dedi ve İsrail'deki nükleer araştırma tesisinin bulunduğu yere atıfta bulunarak, "Tüm temel altyapımızı, petrol rafinerilerimizi, hava üslerimizi, Dimona'yı yok etmekten bahsediyoruz." gözleminde bulundu.

ATEŞKES GAZZE'DEN GEÇİYOR

Foreign Policy'ye konuşan Georgetown Üniversitesinden Profesör Daniel Byman, krizi hafifletmenin yolunun Gazze'den geçtiğini belirterek, “Ateşkes sağlanırsa Hizbullah'ın da buna saygı göstereceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu. Byman'a göre "İsraillileri ülke genelinde barınaklara gitmeye zorlayan ve sonu görünmeyen devasa bir topyekün savaşa sürüklemek” siyasi açıdan da çekici bir seçenek gibi durmuyor.

New York Times ise konuya ilişkin yayınladığı haberde "son haftalarda yoğunlaşan karşılıklı saldırıların riskli bir oyun olduğunu ve bu sefer İsrail'in düşmanının çok daha güçlü." olduğunu kaydetti. "HAMAS'ın aksine Hizbullah'ın savaş tecrübesi olan muharip güçleri var ve grup İsrail'in içlerini vurabilecek uzun menzilli, hassas güdümlü füzelere sahip." değerlendirmesinde bulunan ABD yayını, olası savaşın “sadece Lübnan'ı değil İsrail'i de yok edebileceğini” belirtti.

GENERALLER TOPLANDI

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve diğer üst düzey komutanlarla çarşamba gecesi bir araya geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Galant generallere "tüm olasılıklara karşı tamamen hazırlıklı olmalarını" söyledi. Yerinden edilen 200 bin yerleşimciye atıfta bulunan Savunma Bakanı, "Kuzeydeki durumu değiştirmek ve vatandaşları güvenli bir şekilde evlerine geri döndürmek gibi bir yükümlülüğümüz var ve bu eylemi gerçekleştirmenin yolunu bulacağız." dedi.

ÖTEKİ TÜNELLER

HAMAS gibi Hizbullah'ın da Lübnan'ın altından geçen bir tünel ağı geliştirdiği düşünülüyor. Bazı İsrailli analistler bunun HAMAS'ın kullandığından çok daha kapsamlı olduğunu belirtiyor. İsrail Alma Enstitüsü, İran'ın topyekün bir savaş durumunda Hizbullah güçlerini ayakta tutmak için kullanılabilecek, Irak ve Suriye üzerinden Lübnan'a giden kara ve hava ikmal yolları kurduğunu öne sürüyor.

Sonraki Haber