Ho Şi Minh’in 133. doğum günü kutlandı: ‘Türkiye Vietnam dostluğu ebedidir’
Vietnam milli kurtuluş savaşının önderi Ho Şi Minh’in 133. doğum günü vesilesi ile İstanbul’da etkinlik düzenlendi. Buluşmada, Vietnam’ın vatan savaşını destekleyen 68 gençlik hareketinin öncüleri konuştu.
Kuruluş aşamasında olan “Vietnam ile Dostluk ve İşbirliği Derneği” tarafından Vietnam milli kurtuluş savaşının önderi Ho Şi Minh’in 133. doğum günü kutlandı. İstanbul’da Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, Vietnam milli kurtuluş savaşını destekleyen Türkiye’deki 68 gençlik hareketinin önderleri konuşmalar yaptı.
İpek Avcı ‘nın sunduğu etkinlikte, Ercüment Gürçay’ın hazırladığı Ho Şi Minh’in hayatından kesitleri içeren video gösterildi. Oyuncu ve yönetmen Ali Yaylı’nın Türkçe’ye çevrilen Ho Şi Minh şiirlerini okumasının ardından Vietnam Dostluk ve İşbirliği Derneği kurucu başkanı Ali Rıza Özkan, Vietnam ve Türkiye ilişkilerinin tarihsel kökleri hakkında konuşma yaptı.
ABD’Yİ MAHKUM EDEN TÜRK
Vietnam’ın bugünkü sosyal ve ekonomik durumu hakkında da bilgiler veren Özkan, 15 yaş üzeri halkın % 93,5 oranında okur-yazar hale geldiğini belirterek Vietnam’ın tarım ve deniz ürünleri alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi haline geldiğine dikkati çekti. Özkan; Petrol, doğal gaz ve madenler bakımından da zengin kaynaklara sahip olan Vietnam’ın aynı zamanda son derece düşük enflasyon oranı ve dünya ortalamasının üzerinde artan GSYH ile de öne çıktığını belirtti.
Özkan’ın Vietnam ve Türkiye ilişkilerinde vurguladığı diğer nokta da, 1966 yılında ABD’nin Vietnam’da işlediği suçları araştırmak için İngiliz bilimci Bertrand Russell önderliğinde kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde yer alan bir Türk oldu. Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı ve devletler hukuku doçenti Mehmet Ali Aybar farklı ülkelerden bir araya gelen seçkin aydınların oluşturduğu mahkemenin üyesi ve ABD’nin oy birliği ile soykırım suçundan mahkum edilmesine neden olan raporu hazırlayan komitenin de başkanıydı.
Türkiye ve Vietnam dostluğunun ebedi olduğunu belirten Özkan, “Türk gençleri hiçbirisini tanımadıkları Vietnam halkının ABD emperyalizmine karşı mücadelesini karşılıksız bir sevgi ile desteklemiş ve zaferi ile de büyük mutluluk duymuştur” dedi.
DEVRİMLER ÇAĞININ ORTAK ZAFERLERİ
68 gençlik hareketinin öncülerinden ve yayıncı Arslan Kılıç da yaptığı konuşmada, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin, son çeyreğinde ise Vietnam’ın emperyalizme karşı milli kurtuluş savaşlarını zafere ulaştırdıklarına dikkat çekerek, “Her iki zafer de 20. yüzyılın devrimler çağı olduğunun kanıtlarıdır”, dedi.
Daha genç bir sosyalist olarak Türk devrimini dikkatle ve hayranlıkla izleyen Ho Şi Minh’in Fransız Komünist Partisi yayın organı L'Humanité’de 1924 yılında yayınlanan bir makalesinden alıntı yapan Kılıç, her iki milli kurtuluş savaşının iki halk arasında derin bir dostluk yarattığını belirtti. 68 gençlik önderlerinden Taylan Özgür’ün, ODTÜ’de “Vietnam Kasabı” olarak tanınan ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Robert Komer’in arabasının yakılması eylemini örgütleyen gençlerden birisi olduğu için katledildiğini anlatan Arslan Kılıç, Türkiye ve Vietnam ilişkilerinin istenilen düzeyde olmadığını ancak iki halk arasındaki bağların çok güçlü ve derin olduğunu vurguladı.
Etkinliğin sonunda halk şairi İsmail Aydoğmuş, Vietnam ve Ho Şi Minh’e adadığı son şiirini okudu.
Kardeş Vietnam’a
Süveyş Kanalı’ndan Kızıl Denizi geçerken
Uzak doğudan sömürdükleri öz kaynakları
Uzak batıya taşırken yağmacılar
Fransız gemisindeki genç adam
Duymuştu Anadolu’da direnen Türkleri
Çanakkale’de canı pahasına
Vatan koruyan şehitleri
Kahraman Maraşlı İmamı
Fransız’a kurşun atan Urfa Çetelerini
Antep’te Karayılanı
Duymuştu baş kaldıranı
Duymuştu Mustafa Kemal’i, Baş Komutanı.
Paris sokaklarındaki dostlarla
“Uyan artık Uykudan
Uyan esirler dünyası” demişti.
Artık Çin Hindi’ndeki canlar da uyanmalıydı.
Vietnam baştan başa özgür olmalıydı.
Hakkında ölüm cezası kesti Fransızlar.
İşgalci Japonlar onu hapsetse de
teslim alamadı fikirlerini
Şair ruhuyla yazdı “Hapisane Defteri”ni
Sevenler “Ho” dediler adına
“Ho Amca”
Ho Chi Minh oldu sonunda
Yine Vietnam’da 1945’te
Kurdu bağımsız devletini
Sekiz yıl direndiler Fransızlara
direndiler devrimciler
Bağımsızlık aşkıyla “Maison Centrale”lerden
İşkencehanelerden geçtiler
Bölünen güneyi de kattılar
Topraklarına
İşgalci Amerika geldi tanklarıyla toplarıyla
Kan kusan uçaklarıyla
Yirmi yıl direndiler
Direndiler
Tonlarca bomba altında
Direndiler tüneller kazarak
Direndiler tarih yazarak
Nisan sonu 1975’te kaçacak delik aradılar
Emperyalist Amerikalılar
76’da özgürdü Vietnam
Ama Ho Amca göremedi bu günleri
Göremedi ama Saygon’da yaşıyor adı
Ho Chi Minh diye
Gençliğimden kalan hatıralardı
1975’te İstanbul sokaklarında
“Ho, Ho, Ho Chi Minh,
İki, üç, daha fazla Vietnam” sesleri
Çok acı çekti bizim gibi kardeş Vietnam
Başarılı olsun daima
Bunlar İsmail Aydoğmuş’un hisleri
İsmail Aydoğmuş