Hocalı Soykırımı'nın 30.yılında Mingeçevir Devlet Üniversitesi'nde konferans düzenlendi
25 Şubat 2022'de Mingeçevir Devlet Üniversitesi, Hocalı soykırımının otuzuncu yıldönümüne ithaf edilmiş "Hocalı trajedisi: Ermeni terörünün bir tezahürü" konulu bilimsel bir konferansa ev sahipliği yaptı.
Konferansın moderatörlüğünü Üniversitenin Beşeri Bilimler Bölüm Başkanı Esmira Jafarova ve Halkla İlişkiler Uzmanı Muşfiq Hüseynov yaptı. Ayrıca konferansa, Türk tarihçi ve siyaset bilimci Mehmet Perinçek de katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Mingeçevir Devlet Üniversitesinin Rektörü Şahin Bayramov, aradan otuz yıl geçmesine rağmen halkımızın hafızalara kazınan Hocalı Soykırımı'nın her yıl aynı acıyla anıldığını ve asla unutulmayacağını söyledi ve her zaman büyük bir saygı ve rahmetle anıldığını söyledi.
Ülkede Hocalı soykırımının otuzuncu yıl dönümüne ithafen pek çok etkinliğin düzenlendiğini kaydeden Bayramov, son günlerde Mingeçevir Devlet Üniversitesi’inde özel konferanslar, ve anma etkinlikleri düzenlendiğini söyledi. Rektör, genç neslin yetiştirilmesinde ve vatanseverlik ruhuyla yetiştirilmesinde bu etkinliklerin önemli bir rol oynadığını vurguladı.
Üniversitenin tarih alanında akademik personel ve tarih alanında ilgili araştırmalar yetiştirdiğini kaydeden Bayramov, konferansta elde edilen somut sonuçların bu yöndeki çalışmalara katkı sağlayacağına olan inancını dile getirerek katılımcılara ve konuşmacılara başarılar diledi.
Mingeçevir Devlet Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyelerinin yanında olmaktan mutluluk duyan tarihçi Mehmet Perinçek, davet için üniversite yönetimine teşekkür etti. Konferansta Perinçek, "Ermeni terörü: tarihi olaylar, gerçekler, belgeler" konulu bir rapor hazırladı. Tarihçi raporunda, uzun yıllar üzerinde çalıştığı Çarlık Rusyası ve Sovyet döneminin arşiv belgelerini ve Ermeni milliyetçilerinin terör politikasını gözler önüne seren gerçekleri anlattı.
Ardından, Mingeçevir Devlet Üniversitesi öğretim üyeleri İlham Mammadov "Hocalı soykırımı yabancı düşmanlığı ve etnofobinin radikal bir tezahürüdür", Matanat Yusifova "Askeri-siyasi suç bağlamında Hocalı soykırımı", Tahira Quliyeva "Yüzyılların devamı olarak Hocalı soykırımı- Azerbaycan türklerine karşı eski etnik temizlik eylemi", Şefa Quliyeva Hocalı için adalet ve adaletin zaferi! Hocalı trajedisinin hukuki yönleri ”, Qular Ajdarzadeh“ 44 günlük Vatanseverlik Savaşı ve Hocalı intikamı ”ve Aygün Qadirova“ Dün ve bugün Hocalı: Ulusal bilincin ve tarihi hafızanın bir nesnesi olarak Hocalı trajedisi ” konularının raporları sunuldu. Sonunda raporlar tartışıldı ve birçok soru cevaplandı.
Mingeçevir Devlet Üniversitesi’inde Hocalı soykırımının otuzuncu yıldönümüne ithaf edilmiş bir dizi etkinliğin yapıldığını belirtmek gerekir.