‘Hollanda hükümeti, militan grupları destekleyerek büyük risk aldı’  

Hollanda Temsilciler Meclisi Soruşturma Komisyonu, hükümetin Suriye’de militan gruplara verdiği desteği araştırdı. Komisyon hazırladığı raporda, Dışişleri Bakanlığı'nın "tabiri caizse boyundan büyük işlere kalkıştığını” belirtti

Hollanda hükümetinin “Suriye’de savaş suçu işleyen örgütlere yönelik desteğini” araştırmak üzere oluşturulan komisyon raporunu açıkladı.

9 Aralık 2022 tarihinde Kamu Yayın Kurumu (NOS) tarafından duyurulan haberde, Hollanda hükümetinin 2015-2018 yılları arasında Suriyeli militan gruplara yönelik destek programıyla büyük riskler aldığı ortaya çıktı.

 YARDIM NEREYE GİTTİ, KAÇ GRUP DESTEKLENDİ

Tümgeneral Patrick Cammaert başkanlığında oluşturulan komisyon raporunda, Dışişleri Bakanlığı'nın "tabiri caizse boyundan büyük işlere kalkıştığı" belirtilmektedir.

Raporda şu tespitler yapıldı: Dışişleri Bakanlığı'nın NLA (Non Lethal Assistance: Ölümcül Olmayan Yardım) programı, Suriye'deki ılımlı grupları, örneğin gece görüş dürbünleri ve gözlükleri ile desteklemeyi amaçlamıştır, ancak yardımın nereye gittiği ve kaç grubun desteklendiği belirsizdir. Dışişleri Bakanlığı'nın desteklediği grupların ılımlı olup olmadığının daha önceden araştırılmadığı gibi, yardım programının risklerini yönetmek için de  yeterli altyapı oluşturulmamıştır.

Raporda ayrıca, Hollanda'nın NLA programının uluslararası hukuka göre, "bir devletin başka bir devletin iç işlerine karışmama” ilkesini ihlal ettiği ve hükümetin, Temsilciler Meclisi'ni konu ile ilgili yeterli bilgilendirmediği belirtiliyor.

 DIŞİŞLERİ BAKANI HOEKSTRA: İSTİSNAİ DURUM

Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, "NLA programı sırasında Suriye'de 'istisnai ve istikrarsızlaştırıcı bir durum' söz konusuydu ve Hollanda siyasetinde Esad rejimine karşı direnişi destekleme yönünde yaygın bir arzu vardı. Tümgeneral Cammaert başkanlığında yürütülen araştırma raporunun sonuçları,  Hollanda'nın dış politikasına ilişkin demokratik tartışmalar açısından büyük önem taşıyor. Hükümet yakında söz konusu rapora kapsamlı bir yanıt verecek" dedi.

22 örgüte 25 milyon avro destek verildi

Hollanda hükümeti, NLA (Ölümcül Olmayan Yardım) programı aracılığıyla 2015'ten 2018'in başına kadar Suriye'deki militan gruplara Beşar Esad'ı devirmek için  milyonlarca avro değerinde ekipman desteği verdi. Hükümetin 22 örgüte 25 milyon avro tutarında para, malzeme ve eğitim desteği verdiği kamuoyuna yansıdı.

Eylül 2019'da; televizyon programı Nieuwsuur ve Trouw gazetesi, Suriye'deki militan gruplardan bazılarının insan haklarını ihlal ettiğini ve teröristlerle işbirliği yaptığını, Hollanda'nın militan gruplara çatışmalarda kullandıkları kamyonet ve uydu ekipmanlarını tedarik ettiğini ortaya çıkartmıştı. Hollanda hükümeti olup bitenlere rağmen yine de destek programına devam etti. Program 'devlet sırrı' olarak ilan edildiğinden, Temsilciler Meclisi'nin de  bilgisi yoktu.

Hükümet, Meclis'e Hollanda'nın "ılımlı" gruplara sadece "öldürücü olmayan" malzeme sağlayacağı sözünü vermişti: silah değil de,  gıda ve tıbbi yardım.

Sonraki Haber