Hollanda, kaçırdığı eserleri iade edecek

Sömürge döneminde, Endonezya ve Sri Lanka'dan kaçırdığı tarihi eserlerin iadesi konusunda direnen Hollanda, nihayet sessizliğini bozdu.

Süreç, Hollanda Kralı Willem-Alexander, eski Hollanda sömürgelerinde köleliğin fiilen sona ermesinin ardından 150 yıl sonra 1 Temmuz 2023 tarihinde, Köleliğin Kaldırılması Ulusal Anma Günü töreninde yaptığı konuşmada resmen özür dilemesinin ardından başladı.

Hollanda hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, Endonezya ve Sri Lanka'nın talebi üzerine kültürel öneme sahip 478 parça tarihi eserin anavatanlarına iade edileceği belirtildi. Endonezya’ya ait eserlerin 10 Temmuz’da, Sri Lanka’ya ait eserlerin iadesinin ise bu yıl içinde ileri bir tarihte gerçekleşeceği açıklandı. Söz konusu eserlerin sömürge döneminde baskı altında ya da yağma yoluyla elde edilerek, haksız bir şekilde Hollanda’ya kaçırıldığı ifade edildi.

472 TARİHİ ESER ENDONEZYA'YA, 6 TARİHİ ESER SRİ LANKA'YA

Endonezya’ya iade edilecek eserler arasında Lombok Hazinesi, Bali’den Pita Maha koleksiyonu olarak bilinen modern sanat objesi yer alıyor. Sri Lanka’ya ise Kandy kralının topu, Altın kestane (tören kılıcı), Sinhalese bıçağı, Gümüş kestane ve iki silah iade edilecek.

Açıklamada Bakan Günay Uslu’nun ifadelerine de yer verildi. Uslu, "Bu tarihi bir an. Hollanda'ya asla getirilmemesi gereken tarihi eserleri iade etmek için Komite'nin tavsiyelerine ilk kez uyuyoruz. Ancak her şeyden öte, geleceğe bakmamız gereken bir an. Sadece tarihi eserleri iade etmiyoruz; aynı zamanda koleksiyon araştırması, sunum ve müzeler arası değişim gibi alanlarda Endonezya ve Sri Lanka ile daha yakın bir işbirliği dönemine giriyoruz" dedi.

Komite’nin ayrıca şu anda Endonezya, Sri Lanka ve Nijerya’dan gelen diğer talepleri de değerlendirdiği ve bu taleplere ilişkin tavsiyelerini de daha sonra yayınlayacağı ifade edildi.

Sri Lanka'ya ait Kandy kralının topu

Sonraki Haber