Hollanda medyasında Cumhur İttifakı’nın zaferi

Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerini haber yapan Hollanda medyası  Erdoğan karşıtı haberlerine 29 Mayıs sabahı ayar vermek zorunda kaldı.

Seçim sürecinin başladığı ilk günden beri "Millet İttifakı" yanlısı haberlerle strateji belirleyen ve 14 Mayıs'a kadar skandal ifadelere yer veren Hollanda medyası, "Cumhur İttifakı" zaferinin kaçınılmaz olduğunu gördükten sonra 29 Mayıs'ta ağız değiştirdi.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Türkiye’deki muhabirleri aracılığıyla seçime ilişkin gelişmeleri gün boyu aktaran Hollanda Kamu Yayın Organı (NOS), "YSK, Erdoğan'ın seçimleri kazandığını doğruladı" başlığıyla duyurduğu haberde, "Başlangıçta, muhalefetin yıllardır ilk kez Erdoğan'ı yenme şansının yüksek olması bekleniyordu. Son anketlerde Kılıçdaroğlu öndeydi. Ancak Erdoğan ilk turdan sonra zaten favoriydi" dendi. Söz konusu haberde, "birkaç ay önce patlak veren enflasyon ve deprem felaketi gibi ülkedeki büyük sorunlara rağmen, Erdoğan’ın, halkın büyük bir kesimi nezdindeki popülaritesini korumayı başardığı” vurgulandı.

Türkiye Cumhuriyeti Rotterdam Başkonsolosluğu önündeki zafer kutlamaları yapıldı

"Erdoğan Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı, rakibi yenilgiyi kabul etti" başlığı ile günün haberini duyuran Hollanda kanalı RTL (Radio Télévision Luxembourg), "Türkiye’deki muhalefetin bu kez birleşip tek bir adayla seçime gittiğine" vurgu yaparak "bu nedenle Erdoğan'ın ilk kez ikinci tura kaldığını" belirtti.

Hollanda’nın yüksek tirajlı gazetesi De Telegraaf, "Gergin geçen seçim kampanyasının ardından Erdoğan bir kez daha Türkiye Cumhurbaşkanı oldu" manşetini attı.

Hollandalı Sosyal Demokratlara yakınlığı ile bilinen De Volkskrant gazetesi, "Erdoğan yeniden Cumhurbaşkanı seçildi" başlıklı manşet haberinde, "Kılıçdaroğlu, son yılların en adaletsiz seçimini kaybettiğini itiraf etti, taraftarlarını demokrasi mücadelesini sürdürmeye çağırdı" dendi.

Ülkenin elit gazetesi NRC de, "Erdoğan yeniden seçildi" başlıklı haberinde, "Bu zaferle Erdoğan, 20 yıllık saltanatını 5 yıl daha uzattı" yorumuna yer verdi.

AD gazetesi, "Erdoğan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı, Putin ve Zelenskiy tebrik etti" başlığıyla okurlarına duyurduğu haberde; "Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Brezilya Cumhurbaşkanı Lula gibi liderlerin yanı sıra, Afganistan'da Taliban lideri Muhammed Hasan Akhund’ub Erdoğan'ı tebrik etti" diye yazdı.

Sonraki Haber