Hollanda'da CHP-HDP mitinginin son dakikada saati değişti

CHP, HDP, TİP ve Sol Parti, Kobani soruşturması üzerine HDP'ye destek için Hollanda'da toplandı. Eylemin saatinin değişmesi ise dikkat çekti. HDP ile yan yana gelmeyi eleştiren bazı CHP’lilere sosyal medyada 'Ya ortada PKK meselesi değil, Erdoğan Bahçeli faşizmi meselesi var' yanıtı geldi

6-8 Ekim olaylarından sorumlu HDP’ye yönelik terör operasyonları üzerine CHP, HDP, TİP ve Sol Parti, Hollanda'da ortak eylem yaptı.

Eylemin duyuru afişinde ‘HDP ve tüm muhaliflere yönelik baskıları protesto ediyoruz’ sloganı ile 11 Ekim saat 14.00'te Amsterdam Dam Meydanı’nda buluşma çağrısı yapmıştı. Aydınlık önceki gün belirlenen saatte miting alanındaydı ancak, eylem saatinin bir gün kala değiştirildiği öğrenildi.

Çağrıyı yapanlardan çok küçük bir grubun, saat 12.00'de buluştuğu görüldü.

Sosyal medyada CHP Hollanda Birliği sayfasında “Demokrat Haber Hollanda” kullanıcısına ait şu gönderi paylaşıldı: “Bugün Hollanda'nın Amsterdam şehrinde Hollanda'da örgütlülüğü bulunan CHP, HDP, TİP, Sol Parti ve diğer demokratik sivil toplum örgütleri, başta HDP olmak üzere, Türkiye'deki muhalifler üzerindeki siyasi baskıları protesto etmek için ortak bir gösteri düzenledi. Gösteride parti ve örgüt temsilcileri birer konuşma yaparak Türkiye'deki siyasi baskıları protesto ettiler.”

CHP'nin eyleme katılması parti içinde eleştirilere neden oldu. Bunun üzerine dün CHP Hollanda Birliği'nin sayfasından üyelerini yatıştırmak için 'Niçin ve kimlerle bir aradaydık?' başlığıyla şu açıklama yapıldı:

'DEMOKRASİYE İNANANLARLA BİR ARAYA GELDİK'

“Yasaldı, izinliydi, kamuya açıktı; biz oradaydık, hatta orada bulunan bizler düzenledik eylemi.

'Bizler' derken, kimleri mi kastediyorum? (...) Bir parti iktidarından çok, tek kişinin iktidarına dönüşmüş, adına 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' dedikleri ucube, adı konulmamış otokratik yönetimin uyguladığı iç politikayla tüm demokratik değer ve kavramları yok edildiği için, dünyanın çağdaş demokratik ülkeleri listesinden çoktan çıkarılmışken, Ülkede yargı tüketilmiş, hukuk bitirilmiş, yasalar rafa kaldırılmış; bırakın hukuk devleti olmayı, kanun devleti bile sayılmazken, en ufak eleştiriye bile tahammülü olmayan iktidar tarafından; muhalif siyasetçilerle, gazetecilerle, yazarlarla, sanatçılarla, aydınlarla cezaevleri dolduruluyorken (...)

“Bunlardan rahatsızlık duyanları, vicdanı kanayanları, sorumluluk hissedenleri kastediyorum 'bizler' derken. Hele bir de bu 'bizler' daha fazla sorumluluk alıp; ülkemizde demokrasi mücadelesi veren siyasi yapıların buradaki temsilciliğini üstlenmişsek, bu sorumluluk bir namus görevine, bir onur görevine dönüşmüştür artık. İşte 11 Ekim günü bu görevi yerine getirdik... Demokrasiye inanmış, demokratik mücadele içinde var olan diğer siyasi yapılanmalarla bir araya gelip, bu etkinliği düzenledik. Çağrıyı yukarıda tanımladığımız şekilde yaptık. Kimseye partisini, grubunu, inancını sormadık, vicdanı zulümden rahatsız olanlar katılsın istedik.”

'SORUN PKK DEĞİL'

Miting öncesinde CHP'nin resmi sayfasında dikkat çeken tartışmalar yaşandı. CHP'nin HDP ile ortak hareket etmesine “HDP'liler orada Apo'lu bayraklar açmayacak mı şimdi?” gibi eleştiriler geldi.

Bu eleştirilere diğer kullanıcılardan verilen yanıtlardan bazıları şöyle: “HDP kadar başına taş düşsün. Mesele Türkiye'de diktatörlüğe faşizme karşı bir direniştir”, “Bu tür insanların önyargılarından bıktık. Ya ortada PKK meselesi değil, Erdoğan Bahçeli faşizmi meselesi var. Biz oraya HDP'ye ve sol sosyalist kesime yapılan hukuksuzluklar için gideceğiz. Adam gelmis PKK diyor... Emin olun akepenin bu ülkeye verdiği zararı PKK bile vermedi.”

Sonraki Haber