Hollanda’da Diyarbakır anneleri paneli: ‘HDP, teröre giden bir istasyondur’

Diyarbakır annelerinin eylemi Avrupa’da da yankılanıyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Hollanda'nın Lahey kentinde, dağa kaçırılan evlatlarına kavuşmak için Diyarbakır annelerinin HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde başlattığı oturma eylemini konu alan uluslararası panel düzenlendi

"PKK'nın Çocukları Kaçırmasına Karşı Toplumsal Protesto: PKK Karşısında Diyarbakır Anneleri" paneline, çok sayıda yabancı konuşmacı, sivil toplum kuruluşu üyesi ve dinleyici katıldı.

Paneli yöneten İstanbul Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Alptekin, Diyarbakır annelerinin oturma eyleminin bugün 1000. gününe girdiğini, çocukları dağa kaçırılan annelerin HDP'yi sorumlu tuttuğunu belirterek, "3 Eylül 2019'da başlayan oturma eylemi toplumsal bir eyleme dönüştü" dedi.

‘HDP DİYARBAKIR BAŞKANLIĞININ SEÇİLMESİ ANLAMLI’

Konuşmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Diyarbakır annelerinin cesaretini dile getirdiği ifadeleri alıntılayarak başlayan uluslararası ilişkiler uzmanı ve gazeteci Klaus Jürgens, PYD, YPG ve PKK'nın sadece farklı isimler kullanan aynı terör örgütü olduğuna dikkati çekti. Jürgens, "Bu örgütün gerçek yüzü saklanıyor ve demokratik bir yönetim gibi gösteriliyor" diye konuştu. Diyarbakır annelerinin eylem için HDP Diyarbakır İl Başkanlığı binasının önünü seçmesinin çok anlamlı olduğunu dile getiren Jürgens, "Bu anneler neler olup bittiğinin farkında. HDP il binası, terör kamplarına giden bir durak, bir istasyon gibi kullanılıyor" değerlendirmesinde bulundu.

YPG ve PKK arasındaki ilişkiye değinen Jürgens, bu örgütlerin isimlerindeki "demokratik" ve buna benzer ifadelerin bilinçli olarak kullanıldığını, bunlarla gerçeğin üzerinin örtülmesinin amaçlandığını aktardı. Batı medyasının YPG/PKK haberlerinde olumsuz yönleri göz ardı ettiğine vurgu yapan Jürgens, "Batı medyası durumun farkına varacak araştırmalar yapacak mı emin değilim" ifadesini kullandı.

‘BATI, PKK'NIN KÜRTLERİ TEMSİL ETMEDİĞİNİ ANLAMALI’

İtalyan akademisyen ve yazar Valeria Giannotta da YPG/PKK'nın Avrupa ülkelerinden aldığı desteğe değinerek, PKK'nın İtalya ve Hollanda'daki varlığına dikkati çekti.

AB ve BM'nin, PKK'yı resmen terör örgütü kabul etmesine rağmen örgüte destek verilmesini sorgulayan Giannotta, YPG/PKK'nın özellikle Avrupa'daki sol örgütler tarafından iyi gösterilmeye çalışıldığını anlattı.

PKK'nın Türkiye'deki Kürtleri temsil etmediğini vurgulayan Giannotta, Kürtlere en fazla zararın bu örgütten geldiğini ve Batı'nın bunu anlaması gerektiğini ifade etti.

Panelden sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir, basın mensuplarının katılımıyla yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.

Hollanda'daki sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve Hollanda Türk toplumunun temsilcileriyle de bir araya gelen Özdemir, "Bu etkinlik, PKK terör örgütünden gelen sayısız tehdide rağmen 1000 gün boyunca protestolarını sürdüren annelerin cesur mücadelesine ışık tutmak amacıyla düzenlendi." diye konuştu.

Sonraki Haber