Hollanda'da eğlence amaçlı narkoz gazı kullanımı yasakladı

Hollanda halk arasında "gülme gazı" olarak da bilinen narkoz gazının, eğlence amaçlı bulundurulmasını ve satışını 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yasakladı.

Sağlık, Refah ve Spor Bakanlığı, halk sağlığını ve trafik güvenliğini ciddi şekilde tehdit ettiğini gerekçe gösterilerek narkoz gazının "uyuşturucu madde" kapsamına alınarak kullanımının yasaklanması için 30 Mayıs  2022 tarihinde Danıştay'a başvurmuştu.

Danıştay, narkoz gazının tıbbi alanda da kullanıldığına dikkat çekerek 18 Temmuz 2022 tarihinde, "yasağın uygulanmasında sorunlar yaşanacağı gerekçesiyle" Sağlık, Refah ve Spor Bakanlığının  talebini geri çevirerek,  narkoz gazının eğlence amaçlı kullanım ile tıbbi kullanım arasındaki ayrımın yeterince açık bir şekilde ortaya konmasını tavsiye etmişti.

Sağlık, Refah ve Spor Bakanlığı, bu tavsiye doğrultusunda narkoz gazının 1 Ocak 2023 tarihinde itibaren yasaklı maddeler listesine alınacağını açıkladı.

Polis kayıtlarına göre geçen son üç yılda narkoz gazı (N2O) kaynaklı bin 800 trafik kazası  meydana geldi ve bu kazalarda 63 kişi hayatını kaybederken, 363 kişi de ağır yaralandı.

Genellikle tıbbi alanda kullanılan narkoz gazı, trafiğe çıkan direksiyon başındaki sürücüler tarafından kullanıldığında  kaza sayısının artmasında büyük bir etken olduğunu söyleyen yetkililer, sürücülerin narkoz gazı kullanımı sayısının artmasını  "endişe verici" olarak değerlendirerek hükümetten söz konusu gazın "uyuşturucu" listesine alınması için mücadele ediyorlardı.

NARKOZ GAZI NEDİR?

Narkoz gazı (N2O) basınç altında sıvılaşan ve çok farklı isimle bilinen bir gazdır. Azot protoksit, nitrogen protoksit veya güldürücü gaz, gülme gazı adıyla da bilinir. Bunun nedeni az miktarda solunduğunda sinir gevşetici ve rahatlatıcı etkisinin gülmeye sebep olmasıdır.

Sıvı ya da gaz formunda olan narkoz gazı kullanım alanı hayli geniş gazlardan biridir. Renksiz, hafif hoş kokulu olan Narkoz gazı oksijensiz ortamda uzun süre solunduğunda öldürücü etki gösterebilir. Tehlikeyi ortadan kaldırmak için kişi hemen temiz havaya çıkarılmalıdır. Eğer solunum durmuşsa suni teneffüs yapılması gerekir.

Sonraki Haber