Hollanda'da erken seçimler sonbaharda yapılacak

Hollanda'da koalisyon hükümetinde yaşanan göçmen sayısının sınırlanması ile anlaşmazlık, 4. Rutte hükümetinin düşmesine neden oldu. Lahey’deki kaynaklardan edilen bilgilere göre, Hollanda'da erken seçimler 22 Kasım 2023 tarihinde yapılacak. 

Göçmen sayısının sınırlanması ile ilgili koalisyondaki anlaşmazlıklar sadece buzdağının görünen kısmı;

- Ocak 2020'den Mayıs 2022'ye kadar süren korona krizinin iyi yönetilmemesi,

- Hükümetin azot salınımını azaltma politikalarına karşı çiftçilerin ayaklanması,

- Hollanda'ya akın eden Ukraynalı mültecileri "en güzel şekilde nasıl ağırlarım sevdası",  

- ABD'nin arabasına takılarak Rusya'ya uygulanan ambargo sonucu ortaya çıkan enerji krizi,

- Ülkede giderek artan kriminal olayların cereyan etmesi ve uyuşturucu baronlarının cirit atması,

- Vergi İdaresi (Belastingdienst), Eğitim Yürütme Kurumu (DUO) ve İşçi Sigortası Uygulama Enstitüsü (UWV) gibi devlet kurumlarının denetimsizliği,

- Hayat pahalılığı, halkın alım gücünün düşmesi, yüksek enflasyon ve  konut krizi, 7 Haziran 2023 tarihinde 4. Rutte hükümetinin düşmesini sağlayan başlıca nedenlerden.  

10 Haziran 2023 tarihinde yaklaşık 13 yıldır inişler ve çıkışlarla dolu Başbakanlık görevini yürüten Mark Rutte, 17 yıldır sürdürdüğü Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) liderliğinden de ayrılmak zorunda kaldığını açıkladı.

Rutte, 22 Kasım 2023 tarihinde yapılması planlanan erken genel seçim sonrası yeni hükümet kurulana kadar geçici olarak başbakanlık görevine devam edecek ve yeni hükümetin kurulmasının ardından aktif siyasete tamamen veda edeceğini duyurdu.

SİYASETTE YAPRAK DÖKÜMÜ

Kulislerdeki bilgiye göre Hollanda tarihinde ilk kadın Başbakan adayı olarak adı geçen Demokratlar 66 partisi (D66) lideri,  Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Sigrid Kaag, siyaseti bırakıyor. İddiaya göre Kaag, şahsına yönelik tehditlerden dolayı siyaseti bırakma kararı aldı.

Rutte ve Kaag dışında, seçimlerden sonra siyaseti bırakacağını açıklayan bir diğer isim de Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra oldu.

SOSYAL DEMOKRATLAR VE YEŞİLLER İTTİFAKI

Hollanda'da hükümetinin düşmesinin ardından, Sosyal Demokrat İşçi Partisi (PvdA) ile Yeşil Sol Parti (GroenLinks), 22 Kasım 2023 tarihinde yapılacak erken seçimler için ittifak yapacaklarının sinyalini verdi.

Geçtiğimiz hafta her iki partinin üyeleri, üye anket yoluyla partilerin ortak bir aday listesi ve seçim programına katılıp katılmamaları konusunda görüşlerini belirttiler.

17 Temmuz 2023 tarihinde yapılan açıklamada, "Ezici bir çoğunluk, PvdA üyelerinin yüzde 87,9'u ve GroenLinks üyelerinin yüzde 91,8'i, 22 Kasım 2023 tarihinde yapılacak erken seçimler için ittifak ile ilgili önerileri kabul etti" denildi. "İttifak lideri kim olacak?" sorusu ise gündemde. Kulislerde lider olarak Avrupa Komisyonu’nun İklimden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Avrupa Yeşil Anlaşmasının mimarı, PvdA'lı Frans Timmermans'ın adı konuşuluyor.

Sonraki Haber