Hollanda'da kamu hatası: Ailelerinden alınan çocuk sayısı 2090'a çıktı

Hollanda’da kamunun hatası bir skandala yol açtı. Hollanda İstatistik Kurumu (CBS), Vergi Dairesi yetkilileri tarafından bazı hesaplamalarda yapılan hatalar sonucu, 2015'ten Haziran 2022'ye kadar 2090 çocuğun ailelerinden ayrılmak zorunda kaldığını açıkladı

Hollanda İstatistik Kurumu (CBS), ailelerden alınarak devlet korumasına verilen çocukların sayısını güncelledi.

Ailelerin başvurduğu İyileştirme Yardımı Ajansı (UHT) tarafından CBS'ye verilen güncel rakamlara göre, Mayıs 2022'de 1675 olarak açıklanan ailelerinden alınan çocuk sayısının, 2015 Haziran - 2022 arasındaki dönemde 2090 olduğu belirtildi.

Buna göre, ailelerinden ayrılmak zorunda kalan çocuk sayısının daha önce açıklanandan 415 fazla olduğu kaydedildi.

Adalet ve Güvenlik Bakanlığı, daha önce 1675 çocuğun 'yanlışlıkla' devlet koruması altına alındığını duyurmuştu.

BİNLERCE AİLE ‘’SAHTEKAR" İLAN EDİLMİŞTİ

Hollanda, yapılan yanlış hesaplamalar nedeniyle, yardım verdiği aileleri, eksik beyan, belge yetersizliği, usulsüzlük ve evrakta sahtecilik gibi gerekçelerle önce sahtekârlıkla suçladı, ardından yardımı kesti. Sonra da bakımlarını ihmal ettikleri iddiasıyla yüzlerce çocuğu ailesinden kopardı.

Aralık 2020'de Hollanda Parlamentosu tarafından kurulan araştırma komisyonu, çocuk bakım yardımı alan on binlerce ailenin, devlet görevlileri tarafından yanlışlıkla "sahtekar" diye yaftalandığını ve bu aileler hakkında işlem yapıldığını ortaya çıkarmıştı.

Komisyonun hazırladığı raporda, çocuk bakım yardımı alan ailelerden belli etnik kökenden gelenler ve çifte vatandaşlık sahibi olanlar hakkında yapılan gelir incelemelerinde, devlet görevlilerinin hata yaptığı belirtilmişti. Ayrımcılık yapıldığının ortaya çıkmasıyla Ocak 2021'de hükümet istifa etmiş, ayrıca ayrımcılığa uğrayan ve bakım yardımının kesilmesi sebebiyle mağdur olan ailelere tazminat ödenmişti.

.

Sonraki Haber