Hollanda'da okulların yakınında sağlıksız gıda satmak yasaklandı

Resmi verilere göre, Hollanda'da genelinde her 6 çocuktan biri ve bazı bölgelerde de her 3 çocuktan biri fazla kilolu

Sağlık hizmetlerinden sorumlu Devlet Bakanı Maarten van Ooijen, hükümetin konu ile ilgili bugüne kadar aldığı önlemlerin yetersiz olduğunu vurgulayarak, çocuklarda aşırı kilo sorunlarıyla mücadele etmek için bir dizi yeni yasal düzenleme hazırladı:

- Okulların yakınında sağlıksız yiyecek ve içecek satan dükkanlara ve seyyar arabalara izin vermeyecek,

- Çocuklara yönelik sağlıksız gıda reklamlarına sınırlama getirilecek ve 18 yaşına kadar olan çocukları hedef alan reklamlar yasaklanacak,

- Hükümet, toplumu daha fazla sağlıklı beslenme, spor ve egzersize teşvik edecek ve obezite sorunu yaşayan insanları da daha fazla destekleyecek,

- Ülke genelinde "sağlıklı okul kantinlerinin" sayısı artırılacak,

- Yaya ve bisiklet yolları daha iyi hale getirilecek,

- Okullar ile spor kulüpleri arasında daha fazla işbirliği sağlanacak ve 2040 yılına kadar tüm okullarda birer "sağlık koordinatörünün" görev yapmasını da hedefliyor.

Hollanda'daki yetişkinlerin yarısının fazla kilo sorunu yaşadığına işaret eden van Ooijen, günlük yaşamda insanların sürekli sağlıksız seçimlere yönlendirildiğini söyledi.

Devlet Bakanı van Ooijen, "İnsanlar, ne yiyip içeceğine kendisi karar verebilmeli ancak bu özgür seçim, akıllı pazarlama ve etrafımızda sürekli büyüyen "hazır yemek" (fast food) çeşitleri nedeniyle büyük bir baskı altında. Hükümet olarak bunu dengelemek istiyoruz” dedi.

Sonraki Haber