Hollanda'da sendikalı çalışan sayısı düşüyor

Hollanda’da sendikalı sayısı düşüyor. Merkezi İstatistik Bürosu'nun (CBS) Ulusal Çalışma Koşulları Anketi'ne göre, 2023 yılında sendikalı çalışanların oranı yüzde 16 iken; 2023 yılında bu oran yüzde 15’e düştü.

Hollanda'da Merkezi İstatistik Bürosu'nun (CBS) Ulusal Çalışma Koşulları Anketi'ne göre, sendikalı çalışan sayısı düşüyor.

Veriler değerlendirildiğinde, çalışanlar arasında erkeklerin sendikalı olma oranı kadınlardan daha yüksek. Sendikalı erkeklerin oranı yüzde 17, kadınların oranı ise yüzde 14. Sendika üyeliğinde en fazla düşüş 2018 ve 2023 yılları arasında yaşandı. Düşüşte en önemli etken olarak ise 65 yaş üstü yaş gruplarındaki sendikasızlaşma oranı gösterildi. 2018’de 55 ila 65 yaş arasındaki çalışanların yüzde 31'i üye iken bu oran 2023'te yüzde 25'e geriledi. Daha genç yaş grupları arasında da sendika üyelerinin oranın azaldığı tespit edildi. Sendika üyelerinin yaş ortalaması 2023 yılında 47 olarak belirlendi. Sendika üyesi olmayan işçilerin yaş ortalaması ise 40 olarak tespit edildi.

Sendikalılaşmanın en yüksek olduğu kesim ise kamuda görüldü. Kamu çalışanlarının yüzde 27’si sendikalarda örgütlü. Kamu çalışanlarını eğitimciler (yüzde 26) ve ulaştırma çalışanları (yüzde 24) izledi. Öte yandan, bilgi ve iletişim çalışanları yüzde 6 ile sendika üyesinin en az olduğu alan olarak kayıtlara geçti.

KÜÇÜK İŞLETMELERDE SENDİKALI ORANI DAHA AZ

Büyük kuruluşlarda çalışanların çoğunlukla bir sendikaya üye olması da dikkat çekici. Bir ila beş çalışanı olan bir şirkette çalışanların yüzde 9'u üye durumunda. Bin veya daha fazla çalışanı olan şirketlerde bu oran yüzde 20’lere ulaştı.

2023 yılında daimî istihdamdaki işçiler (yüzde 18) ile esnek istihdamdaki işçiler (yüzde 9) arasındaki üyelik açısından iki kat fark oluştu. Toplu sözleşme kapsamındaki işçilerin (yüzde 19) sendika üyesi olma olasılığı, toplu sözleşmesi olmayanlara (yüzde 7) kıyasla çok daha yüksek çıktı.

NEDEN ÜYE DEĞİLSİNİZ?

Üye olmayan çalışanların yarısından fazlası (yüzde 55,1) sendika üyesi olmayı asla düşünmediklerini belirtti. Bu oran bir yıl öncesine göre biraz daha fazla. Yüzde 7,5'i sendika üyelik aidatının çok yüksek olduğunu düşünürken, yüzde 11,1'i sendikaların kişisel çalışma koşulları üzerinde hiçbir etkisi olmadığını söyledi.

Amsterdam Üniversitesi'nden iş hukuku profesörü Evert Verhulp'a göre üye sayıları sendikaların temsil gücü hakkında her şeyi söylemiyor. Verhulp, “Sosyal İşler Bakanlığı tarafından tüm çalışanlar arasında yapılan anketler, çoğunluğun, gerçekten yüzde 70 ila 80'inin, sendikayı hala kendi temsilcileri olarak gördüğünü gösteriyor” dedi. Verhulp'a göre örgütlü işveren sayısının azalması endişe verici.

Sonraki Haber