Hollanda'da Sosyal Demokratlar ve Yeşiller ittifakı

Hollanda’daki Yeşil Sol Parti ile Sosyal Demokrat İşçi Partisi ittifak yapacaklarının sinyalini verdi.

Yeşil Sol Parti (GroenLinks) lideri Jesse Klaver,  Sosyal Demokrat İşçi Partisi  (PvdA) ve Yeşil Sol Parti (GroenLinks) arasındaki işbirliğinin bir sonraki önemli aşamaya geçmesi gerektiğine inanıyor. Klaver'a göre, her iki partinin de "seçmenlere bir alternatif sunmak gibi maliyetli bir görevi" var. İki parlamento grubunun ortaklaşa enerji faturasında bir tavan fiyat planı sunduğunu hatırlattı.

Solda Birlik

 Klaver, "Bu birlikteliği sonraki parlamento seçimlerinde de göstermeliyiz" dedi. Seçmenlerin  'bu parçalanmış siyasi ortamda önemli bir alternatife sahip olma hakkı' olduğunu söyleyerek, önümüzdeki yıl yapılacak olan parlamento seçimleri için GroenLinks ve PvdA birlikte kampanya yürüteceğinin sinyallerini 7 Ekim 2022 tarihinde Lahey'de düzenlenen Kerdijk Konferansı'nda kamuoyuna duyurdu.

İttifak neler getirecek?

11 Haziran 2022 tarihinde  Senato’da birlikte çalışmak için karar alan Sosyal Demokratlar ve Yeşiller için yorumda bulunan siyasi muhabir Fons Lambie, "Bu tarihi bir gelişme, çünkü yıllarca süren erteleme ve başarısız girişimlerin ardından şimdi sol kanat işbirliğinde bir adım atılıyor. Parti liderleri henüz tam bir birleşme çağrısında bulunmaya cesaret edemiyor. Bu konu her iki parti içinde de hala hassas bir konudur. Bugün bir nişan olarak görülebilir, ancak evliliğin gerçekten gerçekleşeceği henüz kesin değil" demişti.

Lambie'ye göre partiler, GroenLinks lideri Jesse Klaver ve PvdA Avrupa Komisyonu Üyesi Frans Timmermans gibi partinin önde gelen isimleriyle sol bir iktidar bloğu oluşturmayı umuyor. Bazı anketlerde sol bir iktidar bloğunun daha fazla oy alabileceğini tahmin edebilirsiniz, ancak bu garanti değil. Sol tarafta, seçmenin PvdA-GroenLinks birlikteliğinden daha fazla seçenek var. Sol seçmen Sosyalist Parti'ye (SP) ya da Demokratlar'a (D66) yönelebilir.

Sosyal Demokratlar ve Yeşillerin işbirliği tam olarak neye benzeyecek? Ortak bir program, ortak bir hedef üzerinde anlaşabilecekler mi? Milletvekili seçimlerinde bir başbakan adayı çıkarabilecekler mi, iki liste mi olacak, yoksa daha sonra Temsilciler Meclisi'nde de bir fraksiyon mu olacak? PvdA ve GroenLinks arasındaki bu geniş kapsamlı işbirliğinin hayal ettikleri başarıyı getirip getirmeyeceği henüz kesin değildir.

Yeşil Sol Parti (GroenLinks) lideri Jesse Klaver
Sonraki Haber