Hollanda'da teneke kutulardan depozito alınacak

Hollanda'da çevre kirliliğini önlemek amacıyla her yıl çöpe atılan (yaklaşık) 125 milyon içecek atığı teneke kutudan depozito alınacak.

Bakanlar Kurulu, Altyapı ve Su Yönetiminden sorumlu Devlet Bakanı Van Veldhoven-Van der Meer'in  önerisi üzerine teneke kutulara depozito uygulanmasına ilişkin kararname taslağını  9 Ekim 2020 tarihinde onaylamıştı. Söz konusu kararname taslağında, "Atık teneke kutularının rakamları bir yıl içinde en az %70 oranında düşmezse (2016 ve 2017 yıllarının ortalamasına kıyasla), 2021 yılında teneke kutulara depozito uygulanmasına yönelik bir karar alınabilir. Depozito ve teneke kutuların toplanması ile ilgili işlemlerin uygun bir şekilde düzenlenmesi, içecek sektörüne gerekli hazırlıkları yapılması için zaman tanımak amacıyla en az bir yıllık bir uygulama dönemi öngörülmektedir" notu dikkat çekiciydi.

İlerleyen aylarda araştırma sonuçlarını değerlendiren Devlet Bakanı Van Veldhoven-Van der Meer, "Atık teneke kutu rakamları öngörülen zaman biriminde en az %70 oranında düşmemesinden dolayı" 2 Şubat 2021 tarihinde Temsilciler Meclisi başkanına gönderdiği yazıda, 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren teneke kutulardan depozito alınacağını bildirmişti.

Geçtiğimiz aylarda gerekli alt yapısı oluşturulan 'Teneke kutulara depozito uygulaması', 1 Nisan 2023 tarihinde yürürlüğe girdi ve her yıl çöpe atılan (yaklaşık)125 milyon teneke kutu başına 15 avro cent depozito alınacak.

PLASTİK VE ATIK İLE MÜCADELE

Hollanda'da, Temmuz 2021'den itibaren, "Plastik ve atık çevreye ait değildir" sloganı ile tek kullanımlık plastik pipet, tabak ve çatal-bıçak kullanımı yasakladı. O tarihten itibaren küçük pet şişeler için depozito dönemi başlamıştı.

Hükümet, çevrede içecek kutularının yarattığı kirliliği önlemek için getirdiği yeni uygulama ile 2025 yılına kadar yüzde yüze oranda geri dönüşüm elde etmeyi hedefliyor.

Sonraki Haber