Hollanda'da "Ulusal Lale Günü" kutlandı

Hollanda'da her yıl ocak ayının üçüncü cumartesi günü, lale mevsiminin başlangıcı dolayısıyla düzenlenen "Ulusal Lale Günü" etkinliği, bu yıl Amsterdam'ın Müze Meydanı'nda (Museum Plein) binlerce ziyaretçinin katılımı ile kutlandı.

Bu yıl, "Tipik Hollandalı" temasıyla düzenlenen etkinliğin onur konuğu, babası da bir lale üreticisi olan ve 2022 Pekin Kış Olimpiyatları'nda kadınlar 3 bin metre sürat pateninde 20 yıllık olimpiyat rekorunu kırarak Hollanda'ya altın madalya kazandıran patenci Irene Schouten oldu.

Irene Schouten (soldan ikinci) pembe renkli bir laleyi vaftiz etti

Etkinliğin açılışında, vaftiz edilen pembe renkli  laleye İrene Schouten'in adı değil de,  Hollandalı ressam Johannes Vermeer'in ünlü  "İnci Küpeli Kız" adlı tablosuna bir gönderme olarak 'Hollanda İncisi' adı verildi.

Lale, her ne kadar Hollanda ile özdeşleştirilse de köken olarak Orta Asya'nın Pamir Dağlarının eteklerinden yola çıkarak, İran üzerinden Anadolu'ya ve ardından da İstanbul'a kadar uzanan zorlu yolculukta Türklere yoldaşlık eden nadide bir çiçektir. Zamanında Anadolu toprağı ile bütünleşip, kucaklaşarak çoğalan laleler, kültürümüze kök salarak, sanatçılarımıza asırlarca ilham kaynağı olmuştur. Selçukluların çinilerinden Osmanlı sanatının incelikli motiflerine kadar uzanmıştır.

Sonraki Haber