Hollanda'da yerel seçimlere katılım oranı beklenenin altında kaldı

Hollanda genelinde her dört yılda bir düzenlenen Belediye Meclisi seçimleri yapıldı. En son 2018 yılında gerçekleşen Belediye Meclisi seçimlerinde yüzde 55 olan seçime katılım oranı bu yıl yüzde 50,5'te kaldı. Seçimlere katılımın düşük olması hükûmeti hayal kırıklığına uğrattı

16 Mart 2022 tarihinde Hollanda’da düzenlenen Belediye Meclisi seçimleri, ana akım siyasi partilerin oylarında dalgalanmalara neden olduğu gibi seçmenlerin tercihi mahalli partiler oldu.

Leiden Belediye Meclisi seçim afişleri 

Hollanda genelinde her dört yılda bir düzenlenen ve en son 2018 yılında gerçekleşen Belediye Meclisi seçimlerinde hükümet bu yıl Kovid-19 salgını nedeniyle uygulamada önemli bir değişikliğe giderek seçimleri üç güne (14-15 -16 Mart) çıkarmasına rağmen, seçmenlerin katılım oranındaki düşüklük hükümeti hayal kırıklığına uğrattı.


 Kennisbank Openbaar Bestuur, ANP


En son 2018 yılında gerçekleşen Belediye Meclisi seçimlerinde yüzde 55 olan seçime katılım oranı gerileyerek bu yıl yüzde 50,5'te kaldı.

 Yerel seçimlere katılım oranı beklenenin de altında kalması ile ilgili medyada çıkan dikkat çekici yorumlar şu şekilde:

- Kovid-19 salgını ile ilgili mücadelede hükümetin zigzag tutumu ve kriz yönetiminden kaynaklandı.

- Gümrük ve Vergi İdaresi'nin yıllardır yasadışı uygulamalarından dolayı binlerce ailenin mağdur edilerek, soysal ve ekonomik olarak uçuruma yuvarlanmasında hükümetin seyirci kalarak olup-bitenlere müdahale etmemesi.

- Konut ve enerji (yakıt) krizinde hükümetin beceriksizliği.

- Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesini bahane edilerek, hükümetin ülkedeki olumsuz gelişmeleri örtbas etme çabası vb.

Seçimlere katılım oranı beklenenin altında kalması ile ilgili medyaya yansıyan yorumları dikkate alan Hollanda İçişleri Bakanı Hanke Bruins Slot, "Seçimlere katılım oranının beklenenin de altında kalması bizim için düşündürücüdür ve nedenlerini araştıracağız." dedi.

TARİHSEL SÜREÇ

Hollanda tarihinde,19 Mart 1986'da yapılan Belediye Meclisi seçimlerinde ilk olarak göçmenlerin de oyları ile katılım oranı yüzde 73,2 iken, 16 Mart 2022 seçimlerinde katılım oranı yüzde 50,5 düştü.

Kennisbank Openbaar Bestuur, ANP


Hollanda'da otuz yıl önce 774 belediye olmasına rağmen, 1 Ocak 2022 itibaren belediye sayısı 345'e düşmüştür. Belediyeler seçimlerin düzenlenmesinden sorumludur. Bir Belediye Meclisi’nin büyüklüğü belediyenin nüfus sayısına bağlıdır ve  Belediye Meclis üye sayısı sürekli tek sayıdadır. 200.000'den fazla nüfusa sahip belediyeler 45 üyeden oluşur. Küçük Belediye Meclisleri’nin nüfusu 3000'den az olan belediyelerdir ve 9 üyeden oluşur.
Hollanda Kraliyet Anayasası’nın birinci kısmının 130. maddesi Hollanda’da ikamet eden 'göçmenler'  ile ilgilidir. Maddeye göre; “Hollanda’da ikamet eden 'göçmenler', Hollanda vatandaşları için geçerli olan koşulları yerine getirdikleri takdirde, Belediye Meclisi seçimlerinde, seçme ve seçilme haklarını kullanabilirler.”
Belediye Meclisi seçimlerinde bireylerin oy kullanabilmesi için Hollanda vatandaşı olması gerekmemektedir.
Hollanda'da ikamet eden Avrupa Birliği'nin diğer üye devletlerin vatandaşları da oy verme ve seçimlerde aday olma ile ilgili olarak Hollanda vatandaşları ile aynı haklara sahiptir. Avrupa Birliği dışındaki ülkelerin vatandaşlarının ise oy kullanabilmek ve seçimlerde aday olabilmek için yasal olarak Hollanda'da beş yıl ikamet etmiş olması gerekmektedir. (http://www.kiesraad.nl, Erişim tarihi: 01.03.2022).
1983 yılında Anayasa'nın 130. maddesinde yapılan değişiklik, aradan üç yıl sonra 1986 yılında Belediye Meclisi seçimlerinde, Hollanda tabiiyetinde olmayanlara ve Hollanda'da 5 yıl ikamet etmiş olma şartı ön koşul olarak, göçmenlere 'seçme ve seçilme' hakkının yolunu açmıştır.
Hollanda'da 19 Mart 1986 tarihinde yapılan Belediye Meclisi seçimlerinde (yerel seçimlerde), ilk olarak vatandaşlarımız ülkenin çeşitli belediye meclislerine seçildiler. İlerleyen yıllarda yapılan seçimlerde Belediye Meclisi üyeliğine seçilen vatandaşlarımızın sayıları gittikçe artarak, Belediye Başkan Yardımcılığı’na ve semtlerde belediyelerinde başkanı oldular.

Sonraki Haber