Hollanda'daki kitle örgütlerine çağrı: Fakir Baykurt'un 'Gelincikler'i solmasın
Hollanda'nın ünlü kenti Leiden'de bir apartman duvarına 2000 yılında yazılan Fakir Baykurt'un 'Gelincikler' adlı şiiri soluyor. Fakir Baykurt'un, aramızdan ayrılışının 23. yılında Hollanda'daki kitle örgütlerine "Fakir Baykurt'un 'Gelincikler'i solmasın" çağrısında bulunuyoruz
GELİNCİKLER
En olmaz bir toprağın üstünde
Uyanmışlar gün ışığında
Kaldırmışlar başlarını
Salınışları coşkuyla
Üç yapraklı dört yapraklı yoncalara
İnce çayırlara komşu
Deli kırmızı gelincikler
Dallarında uç uç böcekleri
Durup baktım uzun uzun
Dikilmişler yan yana can cana
Ne mutlu çiçek bunlar dedim
Hayran oldum uyanışlarına
Yazar Fakir Baykurt’un bu dizeleri Hollanda’da bir apartmanın duvarında Türkçe olarak sergileniyor.
30 Ağustos 2000 tarihinde Tegen-Beeld Vakfı tarafından Hollanda'nın ünlü kenti Leiden'de çok sayıda göçmenin yaşadığı Merenwijk mahallesindeki Havikhorst caddesinde bir apartman duvarına Fakir Baykurt'un 'Gelincikler' adlı şiir yazıldı. Çok sayıda göçmenin yaşadığı Merenwijk mahalleside, Türklerin yoğun olarak ikamet ettikleri Havikshorst caddesindeki apartman duvarına yazılan şiirin amacı, mahallenin çok kültürlü karakterini yansıtmak ve cadde sakinlerine Leidenli olma hissi vermekti. Cadde sakinlerine apartman duvarına yazılması için sevdikleri bir şairin şiirini seçmeleri için teklif edildi ve cadde sakinlerinin seçimi, bir yıl önce (o zaman) hayatını kaybeden Fakir Baykurt'un 'gelincikler' adlı şiirinden yana oldu.
APARTMAN DUVARINDA SOLAN 'GELİNCİKLER'
İlerleyen zaman içinde Havikshorst caddesinde ikamet eden Türklerin çoğu başka mahallelere taşındığından 'Gelincikler' ilgisizlikten solmaya başladı ve iklim koşullarından dolayı da duvardaki şiir okunmaz hale geldi.
Fakir Baykurt'un, aramızdan ayrılışının 23. yılında özlemle, sevgiyle anıyor ve Hollanda'daki kitle örgütlerine "Fakir Baykurt'un “Gelincikler'i solmasın" çağrısında bulunuyoruz.
Fakir Baykurt kimdir?
1929 yılında Burdur'un Yeşilova ilçesine bağlı Akçaköy'de doğan Fakir Baykurt, yazar ve aynı zamanda bir sendikacıdır. Baykurt eserlerinde köy hayatını anlattı ve köylülerin sıkıntılarını dile getirdi. Köy hayatını anlatan Yılanların Öcü adlı romanı, Türk edebiyatın klasikleri arasına girmiş bir eserdir. Köy enstitülü yazarlar arasında, özellikle de Fakir Baykurt'un ayrı bir yeri vardır. Fakir Baykurt romanlarının umutsuzluğu reddeden, gür sesli, başıdik kahramanları, hep güçsüzden, kimsesizden, arkasızdan yana saf tutmayı öğretmektedir.
Eserleri Bulgarca ve Rusça başta olmak üzere birçok dile çevrilmiştir. Baykurt, Türkiye Öğretmenler Sendikası ve Türkiye Öğretmen Dernekleri Milli Federasyonu genel başkanlıklarını yapmıştır. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatına önemli eserler bırakan Baykurt, roman, hikaye, deneme, masal, şiir, gezi yazısı ve otobiyografi gibi türlerde toplam 50’den fazla eser yazmış ve sayısız ödüller almış yazarlarımızdandır.