Hollanda’dan göçmen öğrencilere ‘dolandırıcılık’ suçlaması  

Hollanda medyasında Eğitim Yürütme Kurumu’nun  (Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO),  göçmen kökenli öğrencileri burs dolandırıcılığıyla suçlaması yer aldı.

Eğitim Bakanı Robbert Dijkgraaf devreye girerek, DUO tarafından öğrenci kredileriyle ilgili yapılan dolandırıcılık kontrollerinin "gerçekten adil" olup olmadığını "derinlemesine araştırmak" istiyor.

Geçtiğimiz on yıl boyunca avukatlar, DUO’yu dolandırmakla suçlanan toplam 376 öğrenciye destek oldu. Bunların 367'si, yani neredeyse tamamı göçmen kökenli öğrencilerle ilgiliydi. DUO, 2012 yılından bu yana potansiyel dolandırıcılığı tespit etmek için bir algoritma ile çalışıyor. Sistem, yaş ve eğitim seviyesi gibi kendi geliştirdiği risk göstergelerini kullanarak potansiyel dolandırıcıları seçiyor.

UZMANALAR YANLIŞLIKLARI AÇIKLADI

Uzmanlar, tespit yönteminde birçok şeyin yanlış gittiğini söylüyor. Örneğin, öğrencileri seçen algoritmanın bilimsel bir temeli yok. Ayrıca test aşamasında tarafsız verilere dayanmıyor.

Devlet kurumlarının etnik profil çıkarması konusunda uzman olan özel hukuk profesörü Gijs van Dijck, "O zaman neyi ölçtüğünüzü bilmiyorsunuz" diyor.

Kendisi de dolandırıcılık davalarında birçok öğrenciye yardımcı olan Avukat Gülsüm Çekiç'in DUO'nun seçtiği aile bağları konusunda çekinceleri var. "Göçmen kökenli öğrencilerin bir erkek kardeş, kız kardeş ya da teyze ile birlikte yaşama olasılığı daha yüksek" diyor.

ETNİK KÖKEN VE MİLLİYETE DAYALI SEÇİM YOK

DUO'ya göre, kullanılan algoritma etnik köken ve milliyete göre seçim yapmıyor. DUO’dan bir sözcü, "Bir öğrencinin geçmişinin ne olduğunu bilmiyoruz, buna göre seçim yapmıyoruz" diyor. Bununla birlikte Eğitim Bakanı Robbert Dijkgraaf, dolandırıcılıkla mücadele sisteminin "örtük, dolaylı bir ayrımcı etkiye sahip olup olmadığını" bilmek istiyor.

Sonraki Haber