Hollandalı iklim bilimcileri: Küresel ısınmanın sınırlandırılması başarısız olacak

IPCC iklim raporuna katkıda bulunan 24 Hollandalı iklim bilimcileri, Paris İklim Anlaşması'nda kararlaştırıldığı üzere küresel ısınmanın 2 derecenin altında sınırlandırılmasına inançları yok. Ülkelerin ısınmayı bu kritik sınırın altında tutmayı başaramayacaklarını düşünüyorlar.

Küresel ısınmanın 2 dereceyi aşması, tehlikeli iklim değişikliğine, buzulların erimesine ve deniz seviyelerinin yükselmesi gibi geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açacak.

Bu nedenle ısınmayı 1.5 derece (Sanayi Devrimi öncesi döneme kıyasla) ile sınırlandırmak için ellerinden geleni yapacaklarına dair söz veren ülkeler çok ağır davranmaktadır.

Ülkelerin iklim planlarını hesaplayan bir düşünce kuruluşu, mevcut politika temelinde dünyanın 2100 yılında 2,7 derece daha sıcak olacağını öngörüyor.

IPCC başyazarı ve Wageningen Üniversitesi'nde iklim bilimci olan Gert-Jan Nabuurs, "Artı 3 derecelik bir yolda olduğumuz çok açık" diyor.

Kaynak: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2433051-klimaatwetenschappers-beperken-opwarming-aarde-gaat-mislukken

IPCC NEDİR?

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 1988 yılında Birleşmiş Milletler’e bağlı olarak faaliyet gösteren iki uzman kuruluş, Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından, iklim değişikliği konusunda mevcut bilimsel, teknik ve sosyoekonomik bilgi ve çalışmaların değerlendirilmesi, bilimsel çıktılar ışığında iklim değişikliğiyle mücadele ve iklim değişikliğine uyum konularında karar vericilere yol göstermek üzere kuruldu.

IPCC, Birleşmiş Milletler ve Dünya Meteoroloji Örgütü’ne üye ülkelerden oluşan, Türkiye'nin de içinde olduğu “IPCC üyesi ülkeler” tarafından belirlenmiş bağımsız süreçlere göre çalışmalarını sürdürüyor.

Sonraki Haber