Hollandalı öğretmen ‘Biden amcasına’ eşlik etti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Biden'in 24 Nisan’da öttürdüğü ‘hücum borusu,’ eşzamanlı olarak Atlantik'in Avrupa tarafında, sömürgeci geçmişi ile ünlü Hollanda'da da öttürüldü.

Ortaokul tarih öğretmeni Dirk Roodzant, 23 Nisan tarihinde Amsterdam Üniversitesi’nde "De Armeense Gruwelen" (Ermeni Vahşeti) konulu doktora tezini savunmasının ardından ertesi gün 24 Nisan’da, soluğu Hollanda Ermeni Dernekleri Federasyonu'nda(FAON)aldı ve "Biden amcasına” eşlik etti.

“Ermeni Vahşeti” adlı kitap, planlanmış bir şekilde tam da 24 Nisan’da tanıtılarak piyasaya sürüldü. Kitabın tanıtımını yapan yayınevinin arkasında oluşan yalan kuyruğuna gazeteler de katıldı, bilinen sözde iddiaları yinelediler. Kitapta yeni bir şey yok. Herkesin bildiği, bugüne kadar hep uydurulmuş hikayelerle dolu.

Kitapta, 1917 yılında Hollanda’da Ermenilere yardım amacıyla kurulan, politikacıların üye oldukları Ermeni Komitesi’nden söz ediliyor. Yine kitapta, zamanında Hollanda gazetelerinin 1915 olaylarına ilgisiz kalmalarından yakınılıyor. O yıllarda Osmanlı İmparatorluğu’nda hiçbir Hollandalı muhabir yokmuş. Hollanda’da yayınlanan haberlerin tamamı diğer ülke muhabirlerinden alınıyormuş. Yazar, Hollandalı bir gazeteci olan George Nypels’in 1920’de Algemeen Handelsblad gazetesine gönderdiği yazının görmezden gelindiğinden yakınıyor.

Sonraki Haber