Hollandalı uzmanın Sergey Karaganov paniği

Rus siyaset bilimci Sergey Karaganov'un değerlendirmeleri Hollanda’da gündeme geldi. 30 Mart 2023 tarihinde İş Dünyası Radyo'nun (BNR) "Rusya rotasını doğuya çeviriyor.

Sibirya'ya!" konulu programında Sergey Karaganov'un 1 Mart 2023 tarihinde Rossiyskaya gazeta'da (Российская газета) yayınlan, "Ukrayna devletinin, Rus düşmanlığı ve elitlerinin canavarca kompradorizminin bir karışımı temelinde korunması kabul edilemez" konulu makalesi tartışıldı.  

Hollandalı analist Prof. Dr. Rob de Wijk, "Sergey Karaganov’u 25 yıldır tanırım, bu kadar radikalleşeceğini hiç beklemezdim. Rossiyskaya gazeta'da yayınlanan makalesini okuduktan sonra gelecekten endişelenmeye başladım. Rusya ile Batı arasındaki gerilim bir 'Nükleer çatışmaya’ dönüşecek gibi görünüyor" dedi.

Söz konusu makaleye göndermelerde bulunan Prof. Dr. Rob de Wijk, Sergey Karaganov'un, şu tezlerine dikkat çekti: “Mevcut deneyimler ışığında, Sovyet ve Rus dış politikasının son dönemlerindeki yanlış hesaplamaların birçoğu belirgin hale gelmiştir. Bunlar derinlemesine bir değerlendirme gerektirmektedir. Şimdilik genel bir gözlemle yetineceğim: egemen bir büyük güç olarak Batı ile bütünleşme umutları ve hesapları gerçekleşmedi ve büyük ölçüde ters etki yarattı.

Rusya'nın son derece meşru güvenlik çıkarlarının dikkate alınmasını talep eden bir ültimatom daha önce verilmeli ve Batı'nın, Avrupa'da yeniden dirilen bir faşizmin metastazı bu kadar derine nüfuz etmeden önce Ukrayna'dan Rusya karşıtı bir saldırı gücü hazırlamasının önüne geçilmeliydi. Hızlı bir zafer için hesaplar yapıldıysa da bunlar yanlıştı.

Edindiğimiz deneyim, bu operasyonun hedeflerini kendimiz için netleştirmemizi sağlıyor. Bunlar elbette Donbass'ın savunulması ve Güney'deki, Doğu'daki yerli Rus topraklarının yeniden birleştirilmesi, askerden arındırma, yani bugünkü Ukrayna'dan geriye kalan askeri makinenin imha edilmesidir. Ve tabii ki, 1933'ten sonra Almanlar gibi faşizmle enfekte olmuş insanların denazifikasyonu ve yeniden eğitimi. Bu, Sovyetler Birliği tarafından Doğu Almanya'da yapıldı ve yeni koşullarda tekrarlanması gerekecek. Ukrayna devletinin, bir zamanlar nispeten müreffeh olan topraklarını yağmalayan ve şimdi Ukrayna'yı Batı'ya satarak çaldıklarını korumaya çalışan elitlerinin Rus düşmanlığı ve canavarca kompradorizminin bir karışımı temelinde korunması kabul edilemez. Bu, zorunlu olsa da kolay ve uzak bir ihtimal değildir.

Rusya'nın merkezini doğuya, Sibirya'ya doğru kaydırarak gelişme programı Moskova'da hazırlanmalıdır.

Üç yüz yıllık 'Avrupa tarzı' kalkınma sürecinde, Avrupa'dan çok fazla şey (komünizm) almadıysak bile, faydalı olabilecek neredeyse her şeyi aldık. Önümüzdeki on yıllar boyunca Avrupa nispeten, dengesiz de olsa, düşmanca değil, aynı zamanda giderek daha istikrarsız olacak. AB projesi önlenemez bir şekilde çöküyor ve AB'nin elitleri AB'nin ömrünü uzatmak için Rus düşmanlığını yaygınlaştırmaya devam ediyor”


Prof. Dr. Rob de Wijk kimdir? 

2007 yılından bu yana Lahey Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (HCSS) direktörlüğünü yürütmekte olan  Prof. Dr Rob de Wijk, 1999-2008 yılları arasında Breda'daki Hollanda Savunma Akademisi'nde Uluslararası İlişkiler profesörü olarak görev yapmıştır. 2000 yılından 2013 yılına kadar Leiden Üniversitesi Siyaset Bilimi / Uluslararası İlişkiler Bölümüne bağlı olarak çalıştıktan sonra, 2013 yılı başından emekli olana kadar aynı üniversitenin Lahey Kampüsü'nde görev yapmıştır. 2013'ten Aralık 2015'e kadar "Lahey Güvenlik Deltası" (HSD) proje direktörlüğü, yurt içi ve yurt dışında danışmanlık görevlerinde bulunmuştur.

Prof. Sergey Karaganov kimdir?

 

Sergei Aleksandrovich Karaganov (Rusça: Серге́й Алекса́ндрович Карага́нов) Rus siyaset bilimci ve Karaganov doktrininin yaratıcısıdır.

Vitaly Shlykov tarafından kurulan bir güvenlik analitik kurumu olan Dış ve Savunma Politikası Konseyi'nin başında bulunan Rus siyaset bilimci. Moskova Ekonomi Yüksek Okulu'nda Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Fakültesi'nin dekanıdır. Yevgeny Primakov'un yakın çalışma arkadaşı olan Karaganov hem Boris Yeltsin hem de Vladimir Putin'in Başkanlık Danışmanlığını yapmıştır. Karaganov 1998'den beri Dış İlişkiler Konseyi'nin Uluslararası Danışma Kurulu'nda görev yapmaktadır. Ayrıca 1983 yılından bu yana SSCB (şimdiki Rusya) Bilimler Akademisi Avrupa Enstitüsü Müdür Yardımcılığı görevini yürütmektedir.

Sonraki Haber