Hollandalılar odun stokluyor
Enerji fiyatlarının arttığı ve önümüzdeki kışın tarihin en pahalı kışı olabileceği endişesiyle Hollandalılar yazın ortasında odun stoklamaya başladı
Yazın kavurucu sıcağına rağmen Hollandalı odun tüccarları müşterilere yetişmekte zorlanıyor. Böyle giderse, pahalı olmasına rağmen yurt dışından odun ithal etmek zorunda kalacağını öngören odun tüccarları, "Müşterilerin yoğunluğuna bakacak olursak ortalık sanki kış gibi görünüyor" diyor.
Hollanda'da yılda yakılacak odun hacmi devlet denetimi altında olduğundan, devlet aynı zamanda da odun tedarikçisidir. Devlet Orman İşlerinden sorumlu Marcel van Dun, kış aylarında yakılacak oduna yönelik artan talep konusunda pek de olumlu düşünmüyor, Dun. "Tabii ki enerji fiyatları yüksek, oduna artan talepten dolayı tüccarlar daha fazla gelir sağlıyor. Kış aylarında halkın odun yakmasına olumlu bakmıyoruz. Zamanında birkaç tane büyük odun tüccarıyla sözleşme olduğundan Devlet Orman Müdürlüğü odun tüccarları hala bir miktar odun tedarik etmektedir. 2025 yılında söz konusu sözleşmenin süresi doluyor ve odun tedarikçiliğini bırakacağız" diyor.
Çevre Temizliği ve Halk Sağlığı dernekleri özelde de Akciğer Fonu, Hollanda da kışın yakılacak oduna artan talepten hiç de memnun değiller. Akciğer rahatsızlığı olan, sayıları 1.2 milyon kayıtlı Hollandalı, sokaklardaki odun dumanından büyük ölçüde etkileneceğini, solunum zorluğu endişesinden dolayı evlerinde aylarca kapalı kalarak yalnızlığa terk edileceklerini savunarak, hükümeti ve Sağlık Bakanı'nı göreve çağırdı.
Enerji fiyatlarının arttığı ve önümüzdeki kışın tarihin en pahalı kışı olabileceği endişesiyle odun stoklama sadece Hollanda ile sınırlı kalmayarak Belçika'ya da sıçramış durumda.
Araştırmalara göre Belçikalı odun tüccarları da artan talebe yetişemiyor. Belçikalı odun tüccarları, "Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri harekatın ardından nakliye maliyetleri ve Avrupa pazarındaki Çinli alıcılar nedeniyle odun pazarı da nasibini aldı. Taleplerin ancak yüzde 10'una yanıt verebiliyoruz. En büyük çevrimiçi odun ticareti yapan 'brandhout.com', rezervasyonlarla çalışıyor ve yalnızca kayıtlı müşterilere yardımcı olabiliyoruz. Yakacak odun miktarı sınırsız olsaydı, on kat daha fazla satabilirdik" diyor.
İsveç'te de oduna olan talep oldukça yüksek, Slovakya'da ve Baltık ülkelerindeki odun tüccarları müşterilerine yok satıyor, yüksek nakliye masrafları odun ihracatını tamamen durdurdu. Estonya'da da yakacak odun fiyatı yüzde 240 oranında artmış durumunda.