Hollanda’nın sözde çevreci maskesi düştü
Hollanda İstatistik Kurumu'nun verileri çevreci bir görüntü vermeye çalışan Hollanda'nın foyasını ortaya çıkardı
Hollanda’nın Avrupa Birliği (AB) içinde yasaklanan orman ürünlerinin en büyük ithalatçısı olduğu ortaya çıktı. Hollanda İstatistik Kurumu (Centraal Bureau voor Statistiek - CBS) verileri Hollanda’nın sözde çevreciliğini gözler önüne serdi. Rapora göre, Hollanda 2022 yılında AB içinde yasaklanan orman ürünlerinin en büyük ithalatçısı.
‘Yasaklanan orman ürünleri’ ifadesiyle ormansızlaşma ve arazi bozulmasıyla arazinin kalitesi ve verimliliğindeki düşüşle ilişkilendirilen ürünler kastediliyor. Palmiye yağı, odun ve kakao bu ürünler arasında yer alıyor.
AMAZON'DA ORMANSIZLAŞMA
Hollanda geçen yıl 20 yıl öncesine kıyasla yasaklanan orman ürünlerini AB dışından ithal etti. Üretim sırasında ormansızlaşmanın meydana gelebileceği ürünlerin çoğu Brezilya'dan geldi. Bunlar çoğunlukla soya ve ahşap…
CBS'ye göre, geçen yıl Brezilya'dan yapılan ürün ithalatı 3.2 milyar avroyu buldu. Brezilya'dan 1.9 milyar avroluk soya ve yaklaşık 884 milyon avroluk odun ithal edildi. Amazon yağmur ormanlarının Brezilya'da ve başka yerlerde bulunan kısımları ormansızlaşma nedeniyle yok oluyor.
HOLLANDA ÇOK PARA KAZANIYOR
CBS baş ekonomisti Peter Hein van Mülligen,"Hollanda'nın yasaklanan orman ürünlerinin bazıları için Avrupa'daki en büyük ithalatçı olduğu rakamlara yansıdı. Bu elbette Hollanda'nın liman işlevinden de kaynaklanıyor. Yasaklanan orman ürünlerinin çoğu Hollanda'da gıda endüstrisinde işleniyor. Hollanda bundan çok para kazanıyor" dedi.
Hollanda İstatistik Kurumu'na göre, Hollanda geçen yıl 20 yıl öncesine kıyasla AB dışından yüzde 21 daha az soya ithal etti. Ancak AB dışındaki ülkelerden ağırlıklı olarak ahşap ve ahşap ürünleri ithalatı bu dönemde yüzde 125 gibi önemli bir oranda arttı. Bu da Hollanda'yı AB'nin en büyük ikinci ahşap ithalatçısı yaptı. Kakao ithalatı geçen yıl 2002'ye göre yüzde 67 daha yüksekti.
YURT DIŞINA İHRACAT
Ormansızlaşmaya yol açabilecek ithal ürünlerin yüzde 28'i tekrar yurt dışına ihraç ediliyor. CBS verilerine göre, kakao yurt dışına en çok ihraç edilen ürünlerin başını çekiyor. Aynı durum palm yağı ve soya için de geçerli, ancak bu ürünler ülkeden çıkmadan önce Hollanda'da işleniyor.